Ezért nem futnak a magyarok

2020. február 22.
Érdekes kutatást végzett az adidas a futási szokásainkról. Kiderült, hogy a lustaság mellett a futás monotonitása, a motiváció vagy a megfelelőnek tartott testalkat hiánya tántorít el minket ettől a mozgásformától.

Fókuszban a nők

A 18–35 éves nők körében végzett kutatást az Adidas – a márka 2020-as globális célja, hogy jobban nyisson a nők felé. A kutatásban az Adidas elsősorban arra kereste a választ, hogy melyek a legjellemzőbb futással kapcsolatos kifogások, mi motiválja azokat, akik legalább alkalmanként futnak, és mi lehetne a fordulópont azoknak, akik nem szoktak futni. A márka új küldetése, hogy rávilágítson: a futás mindenkié. Azaz, hogy ez a mozgásforma elsősorban nem a teljesítményről, és nem egymás legyőzéséről szól, hanem a saját határaink átlépéséről, és az ebből következő önfejlesztésről. A teljesítmény, a gyorsaság szubjektív – csak saját magunkhoz érdemes mérni magunkat.


A kutatás alapján a lustaság (20%) volt a legnépszerűbb kifogás a futással szemben, de sokan annak monotonitását (17%) jelölték meg ellenérvként. Gyakori kifogás még a motiváció hiánya (10%), az idő hiánya, például anyukák esetében (8,2%) és a nem megfelelőnek tartott testalkat is (11%). Ami pedig a fordulópontot illeti a futás elkezdésében, a következő eredmények születtek: 31% szerint egy célkitűzés segítséget jelentene ebben, 26% pedig egy edzővel könnyebben belevágna, míg 24%-nak a társaság jelentene motivációt.

A cél a motiválás és a támogatás

Az Adidas célja, hogy ezekre az eredményekre építve segítséget nyújtson abban, hogy bárki belevághasson a futásba, és legyőzze kifogásait (és saját magát). Ennek érdekében az Adidas Runners Budapest futóközösségben a következő időszakban számos tematikus edzés lesz a legnépszerűbb kifogások legyőzésére: kihívásokkal és erősítő gyakorlatokkal tarkított futás indul mindazoknak, akiket a monotonitás riaszt el, és speciális futótávval, illetve erősítő blokkokkal kiegészített edzéssel készülnek azoknak, akik testalkatilag érzik magukat alkalmatlannak a futásra. Plusz gyermekmegőrzős futás is indul azok számára, akiknek az időhiány jelenti a kifogást. A tematikus futások mellett a Vivicittá félmaratonra is biztosítják a felkészülést a futóközösségben, amelyben egy tíz fős edzői stáb felel azért, hogy mindenki megtalálja a hozzáillő edzéstervet. A heti 21 edzést (a futás mellett jóga, stretching és edzőtermi erősítő edzések is jellemzőek) magukba foglaló programokról a honlapon és a Facebook-csoportban lehet információt találni.

„Olyan közösséget sikerült teremtenünk, amelyben mindenki megtalálja a számításait, és bármilyen igényre szakmai alapokon nyugvó választ tudunk adni. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy amatőröktől kezdve a félprofikon át például Kazi Tamás olimpikon középtávfutó is a csapatunkat erősíti” – osztotta meg tapasztalatait Debreczeni Dóra, az Adidas Runners Budapest futóközösség csapatkapitánya.

„Különösen kedves számomra ez a mostani kezdeményezés, ugyanis a kifogások legyőzése pont egy olyan önfejlesztő folyamat, mint a futás során önmagunk túlszárnyalása. És tulajdonképpen a futásnak elsősorban erről kell szólnia: saját magunk fejlesztéséről, lehagyásáról. Ezt a látásmódot szeretnénk elsajátítani széles körben” – tette hozzá Radványi Alexandra, az Adidas Runners Budapest másik csapatkapitánya.

Ezt már olvastad?