6 módszer a fittség megőrzésére

2020. április 12.
Mivel az elkövetkező időben a lehető legkevesebbet megyünk emberek közé, otthonról dolgozunk, sokkal nehezebb lehet megtalálni azokat a módszereket, amelyekkel megőrizhetjük fittségünket, energikusságunkat. Mit tehetünk mégis, ha a napi tízezer lépést esélytelen lesz teljesítenünk a négy fal között?

Ahelyett, hogy megrémülnénk az izolációtól, próbáljunk meg lehetőségként tekinteni rá, és találjunk új utakat a napi edzéstervünk teljesítésére. Próbáljunk ki olyan sportokat, amiket eddig nem tettünk, és illeszünk a napirendünkbe olyan szokásokat, amelyek segítenek megőrizni nemcsak a testi, hanem a lelki egészségünket is.


1. Fontos a napi rutin

Mivel sokkal könnyebb kihagyni az edzést, ha otthon vagyunk egész nap pizsamában, nagy szerepe van a tudatosságunknak abban, hogy megőrizzük a fittségünket a karantén alatt is. Próbáljuk meg tartani a rendszert. Például keljünk minden nap a megszokott időben, és az első dolgunk legyen az, hogy letudjuk a napi testmozgást, majd megreggelizünk és lezuhanyozunk. Számos tanulmány támasztja alá, hogy milyen jó hatással van a napi rutin és rendszer az ember mentális egészségére, használjuk ki az ebben rejlő lehetőséget.

2. Edzőterem otthon

Ha már nincs egyetlen edzős DVD-nk sem, kipróbálhatunk edzésterveket például az Instagramról. A jógához hasonlóan az edzéshez is számos videót és segítséget találunk az interneten. Az otthoni erősítéshez a legegyszerűbb, ha saját testsúlyos gyakorlatokkal dolgozó edzéseket választunk. Csak víz és törölköző legyen kéznél mindig.

 

 

https://www.instagram.com/p/B9rHJ6tAax7/

 

 

3. Nyújtás a nappaliban

A közepes intenzitású jógagyakorlás segít megőrizni az ízületek mozgékonyságát és javítja a vérkeringést. Rengeteg jógastílus létezik, és több a jógás videó a YouTube-on, mint égen a csillag, ezért nehéz lehet választani közülük. A Yoga with Adriene csatorna sorozatai kellően egyszerűek egy kezdő számára is, és számos sorozatból választhatunk.

4. Fókuszban a vérkeringés


Mivel a beszűkült mozgástérben a vérkeringésünket kevésbé támogatja a mindennapi mozgás, külön figyeljünk erre. Ügyeljünk rá, hogy félóránként felkeljünk a székünkből vagy az ágyról. Nyújtsuk és mozgassuk meg a lábunkat, karunkat ülés közben is.

Olvastad már?

5. Használjuk a lépcsőket

Az egyértelmű volt eddig is, hogy lift helyett a lépcsőket használjuk, ám ezúttal tekintsünk úgy a lépcsőzésre mint edzésre. Lépcsőzzünk tíz-tizenöt percet reggel, ebédnél és este is, csupán arra figyeljünk, hogy lehetőleg ne fussunk össze senkivel közben a lépcsőházban. Nem kell azonnal szaladni a lépcsőn, ám ha bírjuk, nyugodtan fokozzuk az iramot.

6. Imitáljuk a sétákat

Ha azok közé tartozunk, akik mindenhova gyalog jártak, a legjobban a séta hiányozhat a kényszerű szobafogság alatt. Ha videohívással beszélgetünk a barátainkkal, az ismerőseinkkel, de akár munkahelyi meeting közben is, járkáljunk nyugodtan fel-alá a lakásban. Ez csupán sovány vigasz lehet ugyan, ám a semminél többet ér. Az a tudat tarthatja bennünk a lelket, hogy járkálás közben a kreatív gondolatok viszont jobban szárnyalnak, mint az asztalnál ülve.

Olvass tovább!

Forrás: Good Housekeeping, The Huffington Post
Fotó: Unsplash