5 bevált módszer a hajlékonyság fejlesztésére

2020. március 10.
A rugalmasság és a hajlékonyság megszerzése nem megy egyik pillanatról a másikra. Próbáljuk ki a tajcsit, pilatest vagy jógát, fogyasszunk elegendő fehérjét, és enyhítsük a testünkben lévő feszültséget egy forró fürdővel. És főleg legyünk türelmesek.

Azt mondják, hogy annyi idősek vagyunk, amilyen szabadon mozog a gerincünk. Bár a jól csengő mondatot nem kell, és nem is lehet készpénznek venni, ám kétségtelenül van igazság benne. A gerincünk amellett, hogy minden irányba mozgékony, erőt és stabilitást ad tartásunknak. Ám az erős, ugyanakkor hajlékony gerinc és ízület nincs ingyen, karban kell tartanunk. Ehhez a rendszeres testmozgás, megfelelő étkezés és pihenés egyaránt fontos.


Találjuk meg a megfelelő testmozgást

A jóga, a pilates vagy tajcsi mind ugyanolyan hatékony testmozgás a test rugalmasságának és hajlékonyságának fejlesztésére. Míg a pilates az erő és hajlékonyság építésére általánosságban törekszik, a jóga az egyes ízületek mozgékonyságát igyekszik növelni a mélyebb koncentrációval. A tajcsi lazítja az izmokat és nyújtja az egész testet. Ez különösen azoknak hasznos, akiknek beszűkült a mozgástartománya, például sérülésből épülnek fel éppen, vagy egyensúlyproblémáik vannak.

Fogyasszunk elegendő fehérjét
„Az étrend és a hajlékonyság között nincs közvetlen kapcsolat – mondja Claire Fudge klinikai dietetikus, a Brit Dietetikusok Szövetségének szóvivője. – Ám a megfelelő fehérjebevitel testmozgás után – illetve a kiegyensúlyozott étrend részeként – fontos ebből a szempontból is” – tette hozzá. A kollagén, amely az ízületek mozgékonyságát segíti, emellett gyorsítja a sérülésekből való felépülést, fehérjéből épül fel ugyanis, így ha meg akarjuk őrizni a testünk rugalmasságát, növelni kívánjuk a hajlékonyságunkat, az elegendő protein fogyasztása elengedhetetlen.

Ne spóroljuk el a nyújtás végét

A nyújtás nagyon fontos része az edzésnek, bármit is sportolunk. Ám gyakori hiba, hogy nem tartjuk ki elég ideig. „A legtöbb ember csupán 5-10 másodpercig tartja az egyes nyújtó pózokat, pedig ez nem elég, ha el akarjuk kerülni az izmok megkeményedését, kötötté válását. Ennél többre van szükség” – figyelmeztetett dr. Tony Kay, a Northampton Egyetem biomechanika professzora. Legalább 30 másodpercig végezzünk egy-egy nyújtó gyakorlatot, hogy az kifejthesse jótékony lazító hatását.

Rendszeres gyakorlás

„A hajlékonyság nem olyan dolog, ami gyorsan változik. Időt és erőfeszítést igényel, hogy a statikus nyújtás gyakorlatai beérjenek” – mondta a biomechanika professzor. Hogy milyen hajlékonynak is vagyunk, az életmódunktól függ. Attól, hogy lehajolunk felhúzni a zokninkat, nem leszünk rugalmasabbak. Az sem mindegy, mit sportolunk. A tenisz, a fallabda, a torna és a harcművészetek például olyan összetett mozgásformák, amelyek segítenek javítani az ízületeink mozgékonyságát a szakember szerint.


Vegyünk meleg fürdőt

A meleg kádfürdőnek vagy zuhanynak több pozitív hatása van, mint gondolnánk. A meleg javítja az izmok rugalmasságát, természetes válaszkészségét a nyújtásra. Ha egy meleg fürdővel vagy zuhannyal ellazítjuk az izmokat, nagy valószínűséggel a nyújtás még hatásosabb lesz. „Ugyanezen az elven működnek például a fűtött teremben, magas páratartalom mellett zajló speciális jógaórák is” – mondta dr. Kay.

Forrás: The Guardian
Fotó: Unsplash

Olvass tovább!