5 bevált módszer a hajlékonyság fejlesztésére

2020. március 10. |

A rugalmasság és a hajlékonyság megszerzése nem megy egyik pillanatról a másikra. Próbáljuk ki a tajcsit, pilatest vagy jógát, fogyasszunk elegendő fehérjét, és enyhítsük a testünkben lévő feszültséget egy forró fürdővel. És főleg legyünk türelmesek.

Azt mondják, hogy annyi idősek vagyunk, amilyen szabadon mozog a gerincünk. Bár a jól csengő mondatot nem kell, és nem is lehet készpénznek venni, ám kétségtelenül van igazság benne. A gerincünk amellett, hogy minden irányba mozgékony, erőt és stabilitást ad tartásunknak. Ám az erős, ugyanakkor hajlékony gerinc és ízület nincs ingyen, karban kell tartanunk. Ehhez a rendszeres testmozgás, megfelelő étkezés és pihenés egyaránt fontos.


Találjuk meg a megfelelő testmozgást

A jóga, a pilates vagy tajcsi mind ugyanolyan hatékony testmozgás a test rugalmasságának és hajlékonyságának fejlesztésére. Míg a pilates az erő és hajlékonyság építésére általánosságban törekszik, a jóga az egyes ízületek mozgékonyságát igyekszik növelni a mélyebb koncentrációval. A tajcsi lazítja az izmokat és nyújtja az egész testet. Ez különösen azoknak hasznos, akiknek beszűkült a mozgástartománya, például sérülésből épülnek fel éppen, vagy egyensúlyproblémáik vannak.

Fogyasszunk elegendő fehérjét
„Az étrend és a hajlékonyság között nincs közvetlen kapcsolat – mondja Claire Fudge klinikai dietetikus, a Brit Dietetikusok Szövetségének szóvivője. – Ám a megfelelő fehérjebevitel testmozgás után – illetve a kiegyensúlyozott étrend részeként – fontos ebből a szempontból is” – tette hozzá. A kollagén, amely az ízületek mozgékonyságát segíti, emellett gyorsítja a sérülésekből való felépülést, fehérjéből épül fel ugyanis, így ha meg akarjuk őrizni a testünk rugalmasságát, növelni kívánjuk a hajlékonyságunkat, az elegendő protein fogyasztása elengedhetetlen.

Ne spóroljuk el a nyújtás végét

A nyújtás nagyon fontos része az edzésnek, bármit is sportolunk. Ám gyakori hiba, hogy nem tartjuk ki elég ideig. „A legtöbb ember csupán 5-10 másodpercig tartja az egyes nyújtó pózokat, pedig ez nem elég, ha el akarjuk kerülni az izmok megkeményedését, kötötté válását. Ennél többre van szükség” – figyelmeztetett dr. Tony Kay, a Northampton Egyetem biomechanika professzora. Legalább 30 másodpercig végezzünk egy-egy nyújtó gyakorlatot, hogy az kifejthesse jótékony lazító hatását.

Rendszeres gyakorlás

„A hajlékonyság nem olyan dolog, ami gyorsan változik. Időt és erőfeszítést igényel, hogy a statikus nyújtás gyakorlatai beérjenek” – mondta a biomechanika professzor. Hogy milyen hajlékonynak is vagyunk, az életmódunktól függ. Attól, hogy lehajolunk felhúzni a zokninkat, nem leszünk rugalmasabbak. Az sem mindegy, mit sportolunk. A tenisz, a fallabda, a torna és a harcművészetek például olyan összetett mozgásformák, amelyek segítenek javítani az ízületeink mozgékonyságát a szakember szerint.


Vegyünk meleg fürdőt

A meleg kádfürdőnek vagy zuhanynak több pozitív hatása van, mint gondolnánk. A meleg javítja az izmok rugalmasságát, természetes válaszkészségét a nyújtásra. Ha egy meleg fürdővel vagy zuhannyal ellazítjuk az izmokat, nagy valószínűséggel a nyújtás még hatásosabb lesz. „Ugyanezen az elven működnek például a fűtött teremben, magas páratartalom mellett zajló speciális jógaórák is” – mondta dr. Kay.

Forrás: The Guardian
Fotó: Unsplash

Olvass tovább!

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen! csipkebogyó

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen!

Miért olvasd el ezt most hangosan? felolvasás

Miért olvasd el ezt most hangosan?