3 variáció babapózra, a legteljesebb pihenéshez

2020. május 10.
Az egyik legmegnyugtatóbb jógapóz, ami garantáltan oldja a stresszt és ellazít, a babapóz. Mutatunk három variációt, amelyek mindegyike valami pluszt ad hozzá az amúgy is roppant hasznos gyakorlathoz. Ha kipróbáljuk, érezzük majd, hogy nemcsak a lelkünk, de az egész napos home office-tól meggyötört hátunk is felfrissül.

Amikor túl sok inger ér minket, idegesek vagyunk, aggódunk, rendkívül megnyugtató érzés babapózban, azaz balasanában eltölteni néhány légzést. Nem véletlenül halljuk jógaórán, hogy bármikor megállhatunk, és pihenhetünk egy kicsit ebben a testhelyzetben. Az alábbi három változat mindegyike segít, hogy oldjuk a stresszt, és persze a derekunkban, hátunkban jelentkező feszültséget is hatékonyan enyhíti.

1. Babapóz nyújtott karral

Ez a változat segít a gerinc megnyújtóztatásában, a vállban és a karokban jelentkező fájdalom, görcs oldásában. Ha sok időt töltünk a számítógép előtt, az egyik leghasznosabb testhelyzet, hogy ellensúlyozzuk az ülő testtartás és a gépelés negatív hatásait.

  • Térdeljünk a matracra úgy, hogy a térdek csípőszéles távolságra legyenek egymástól, hátul a nagylábujjak hegye érjen össze.
  • Vegyünk mély lélegzetet az orrunkon keresztül, és kilégzésre csigolyáról csigolyára dőljünk előre, és fektessük a mellkasunkat a combokra. Nyújtózkodjunk a fejtetővel, hosszabbítsuk a gerincet, és a kéz ujjaival sétáljunk olyan messzire előre, amennyire csak tudunk. 
  • Tegyük a tenyerünket a matracra, nyugtassuk a homlokunkat a matracon.
  • Maradjunk így öt légzésig, majd hozzuk a tenyereket a combok mellé, és a karok erejével, csigolyáról csigolyára emelkedjünk sarokülésbe úgy, hogy a fejünket emeljük utoljára. 

2. Babapóz laza karokkal

Mindenki ismeri azt a testhelyzetet, ahogy a kisbabák alszanak. Ez nemcsak az újszülöttek, de a felnőttek számára is egy rendkívül megnyugtató póz.

  • Térdeljünk a matracra úgy, hogy a térdek csípőszéles távolságra legyenek egymástól, hátul a nagylábujjak hegye érjen össze.
  • Vegyünk mély lélegzetet az orrunkon keresztül, és kilégzésre csigolyáról csigolyára dőljünk előre, és fektessük a mellkasunkat a combokra. Nyújtózkodjunk a fejtetővel, hosszabbítsuk a gerincet. 
  • Pihentessük a karjainkat a test mellett, a tenyerek felfelé néznek. A fejünket fordítsuk az egyik oldalra. 
  • Maradjunk így öt légzésig, majd fordítsuk át a fejünket a másik oldalra, újabb öt légzésig maradjunk a pózban, majd csigolyáról csigolyára emelkedjünk sarokülésbe a karok segítségével.

3. Babapóz terpeszben

Ez a testhelyzet akkor nagyon hasznos, ha a csípőnkben érzünk feszültséget. A széles terpesz segít lazítani az egész napos ülés után.

  • Helyezkedjünk el sarokülésben, majd nyissuk olyan szélesre a térdeket, amilyen szélesre csak tudjuk. A nagylábujjak hegye összeér.
  • Mély belégzés után kilégzéssel csigolyáról csigolyára ereszkedjünk a mellkasunkkal a talajra a combok közé, a karokkal nyújtózzunk előre, amennyire csak bírunk. 
  • Lazuljunk bele ebbe a nyújtásba öt mély légzésig, majd belégzéssel csigolyáról csigolyára lassan emelkedjünk sarokülésbe.

Olvastad már?

Forrás: Popsugar
Fotó: Unsplash, Instagram