Tíz perc a futás 9000 molekulát változtat meg a testünkben

2020. június 14.
Tíz perc futás nem tűnik soknak. Pedig nagyobb hatással van a testünkre, mint gondolnánk. Egy friss kutatás szerint több mint kilencezer molekulát változtat meg a szervezetünkben már ennyi testmozgás is.

Sokan tanulmányozták már, milyen hatással van a testmozgás a szervezet molekuláinak kisebb csoportjára, ám a Stanford Egyetem orvosi fakultánsának tudósai voltak az elsők, akik megnézték, hogyan válaszol testünk minden molekulája, külön-külön. A kutatók úgy találták, hogy már tíz perces kocogás is egészen pontosan 9815 molekulánkban vált ki valamilyen változást.

A vizsgálatot nem sok mintán végezték, ám annál nagyobb teljesítmény volt a szervezetben keringő vér minden apró változását dokumentálni, amit a testmozgás vált ki. Megérte, mert sikerült tudományosan bizonyítani, amit a kutatók már évek óta tudtak: a testmozgás alapvetően szükséges ahhoz, hogy megőrizzük az egészségünket.

A tudósok azt továbbra sem tudják pontosan, hogyan váltja ki a testmozgás a szervezet molekuláiban a változást, ám azt megértették, milyen összefüggésben van a test különböző funkcióival. A megváltozó molekulák némelyike az anyagcserében vesz részt, az emésztésben, vagy éppen az immunrendszer működését segíti, míg másoknak a gyulladások megelőzésében vagy az inzulinszint szabályozásában van szerepe. 

„Azt gondoltam, ez csak tíz perc torna, min változathat? Mint kiderült, nagyon sok dolgon” – mondta a kutatás vezetője, Michael Snyder, aki további vizsgálatokat tervez hosszabb edzéssel és szélesebb mintán, hogy pontosítsák vizsgálataik eredményeit.

Olvastad már?

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash