A 4 legjobb testhelyzet meditációhoz

2020. június 21.
Idilli képeket láthatunk a meditációról, ahogy teljes nyugalomban és békében, törökülésben, az ujjak végét összeérintve ülnek. Ám nem ez az egyetlen testhelyzet, ami elhozhatja a zent. Sőt, sokkal valószínűbb, hogy egy teljesen más testtartás lesz az, amiben kényelmesen érezzük magunkat.

Amikor meditálni kezdünk, az egyik első és legfontosabb feladat, hogy megtaláljuk azt a kényelmes testhelyezetet, amelyben öt-tíz percen át, vagy akár még tovább nyugodtan lazíthatunk. Mutatunk négy példát is arra, milyen testhelyzetet érdemes kipróbálni meditációhoz, ha még nem találtuk meg azt, ami számunkra a legjobb.

Ülő pozíció

Az egyik leggyakoribb testhelyzet meditációhoz a keresztezett lábbal ülés. Ha úgy döntünk, hogy ez választjuk, bizonyosodjunk meg róla, hogy a párnánk valóban kényelmes, támasszuk alá a térdünket, csípőnket, hogy megelőzzük a zsibbadást, feszülést. Ha kényelmetlen a párnán, földön ülve meditálni, bármikor átülhetünk egy székre. Ilyenkor az ülőfelület szélén helyezkedjünk el, a talpak legyenek a talajon, a hátunk egyenes legyen, a kezeket pedig nyugtassuk a térdünkön. 

Hétpontos meditációs testhelyzet

Bárhol is helyezkedjünk el, széken vagy a földön, ugyanarra a hét dologra kell figyelnünk ahhoz, hogy a pozíciónk megfelelő legyen.

  1. Ülés. Legyen kényelmes, megfelelően alátámasztott.
  2. Gerinc. A póz legyen kényelmes, ám ne görnyedjünk, legyen természetesen egyenes helyzetben a gerinc.
  3. Kezek. Az oldalunk mellett nyugtassuk a karokat, a tenyerünk az ölünkben vagy a térdünkön helyezkedjenek el. Tapasztaljuk ki, mi a legkényelmesebb számunkra.
  4. Vállak. Lazítsuk el a vállakat, ám ne ejtsük előre őket.
  5. Áll. A tekintetünk nézzen előre, az állunkat pedig húzzuk a torkunk felé enyhén, így egyenesítve a nyaki gerinc szakaszát.
  6. Állkapocs. Mozgassuk meg a szánkat, enyhén nyissuk ki, húzzuk oldalra az állkapcsot, majd lazítsuk el. 
  7. Tekintet. Ha csukott szemmel meditálunk, puhán zárjuk a szemhéjakat. Ha nyitott szemmel végezzük a gyakorlást, keressünk a padlón magunk előtt egy fix pontot, erre vigyük a figyelmünket meditálás során.

Olvastad már?

Térdelő testhelyzet

A térdelés a legtöbb ember számára kényelmetlen, ám ha mégis úgy döntünk, így meditálunk, helyezzünk egy hengerpárnát a két lábunk közé, erre üljünk. Ez támasztja a gerincet, és leveszi a terhelést a térdekről. Akkor érdemes megpróbálni ebben a testhelyzetben a meditációt, ha ülés közben nehézséget okoz a gerinc egyenesítése. Térdelésnél ez automatikusan megtörténik. Ám térdfájósok jobb, ha mást választanak. 

Fekvő pozíció

Szívesen választják az emberek a háton fekvést meditációhoz, ám nem árt őszintének lennünk magunkhoz. Ha könnyen elálmosodunk fekve, inkább üljünk vagy álljunk, hiszen ha elalszunk, nem érjük el a gyakorlás célját. Térdfájósok alátámaszthatják összetekert pléddel vagy hengerpárnával a térdhajlatukat, így a derékról és a térdről is lekerül a feszültség. A kezeket pedig nyugtathatjuk a hasunkon egymáson, vagy a törzsünk mellett a talajon. 

Álló meditáció

Ha meditáció közben kicsit dolgoztatni is szeretnénk a testünket, válasszuk az álló testhelyzetet. Ebben a pozícióban a hosszú percekig tartó állás miatt a hasizmok és a lábak is dolgoznak. Akkor is remek megoldás, ha valamilyen krónikus fájdalom, sérülés miatt az ülés vagy térdelés kényelmetlen lenne.

Olvass tovább!

Forrás: The Huffington Post
Fotó: Unsplash