Ráncos szuperborsó segíthet a diabéteszben

2020. november 13.
Új szuperélelmiszert találtak a tudósok. A ráncos szuperborsó csökkentheti a diabétesz kialakulásának kockázatát és a vércukorszintet, mert több lassú felszívódású szénhidrátot tartalmaz, mint a sima felületű zöldborsó.

Természetes mutáció eredménye az a zöldborsó, amely ránézésre kevésbé gusztusos a zsenge és sima felületű borsóhoz képest, viszont egészségesebb, különösen, ha diabétesszel küzdünk, vagy magas a betegség kialakulásának kockázata nálunk.

rancos-borso-diabetesz-vercukorszint

A ráncos héjú zöldborsónak alacsonyabb a szénhidráttartalma, ugyanakkor több lassú felszívódású keményítőt tartalmaz. Ezt hosszabb ideig tart a szervezetünknek feldolgozni, így meggátolja a vércukorszint ugrásszerű megemelkedését, ami a kettes típusú diabétesz egyik legnagyobb hajlamosító tényezője. 

Az Egyesült Királyságban dolgozó kutatók arra is rájöttek, hogy a ráncos héjú borsóból készült liszt legalább olyan egészséges, mint maga a borsó, rendelkezik ugyanazokkal a jótékony hatásokkal. A tudósok szerint felfedezésük egy új megközelítést jelenthet a diabétesz étrendi stratégiájában, ami azért is fontos, mert világszerte aggasztó mértékben növekszik a kettes típusú diabéteszben szenvedők száma.

A kutatók azt figyelték meg a kísérletek során, hogy a ráncos borsó fogyasztása sokkal stabilabb vércukorszintet eredményezett a vizsgálatban résztvevőknél, emellett a bélbaktériumok aránya is egészségesebb irányba változott meg náluk, ami az anyagcsere megfelelő működésének a záloga hosszú távon.

Olvastad már?

Katerina Petropoulou, az Imperial College London élelmiszerkutatója, a tanulmány vezető szerzője úgy nyilatkozott, különösen az lepte meg, hogy a ráncos borsóból őrölt liszt is hatásos a vércukorszint megemelkedésének megelőzésében, nem csak az egész borsó. „Amikor a borsót lisztté dolgozzuk fel, elveszik az étel szerkezete, ám még az eredeti struktúra nélkül is tapasztalható a vércukorszintre gyakorolt hatása. Ez azért fontos, mert a borsóból készült lisztet adalékanyagként használhatjuk az általános élelmiszeriparban, hogy egészségesebbé tegyük bizonyos, kereskedelmi forgalomban kapható alapélelmiszereinket” – magyarázta a kutatás vezetője. 

A kutatásnak megvannak a maga korlátai, legfőképpen az, hogy ellenőrzött laboratóriumi környezetben végezték, így még további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy a hétköznapokon hogyan hat az emberi szervezetre a ráncos héjú zöldborsó. 

Emellett azt is fontos megjegyezni, hogy a zöldborsó bármilyen fajtájának fogyasztása jó hatással van az egészségünkre, hiszen tele van A-, B-, C-, K-vitaminnal, rosttal és fehérjével. 

Ugyanakkor nagyon fontos felfedezés, hogy a ráncos héjú borsóból készült liszt is kiváltja a kettes típusú diabétesz esetén tapasztalt jótékony hatást, mivel így a magas keményítőtartalmú összetevőknek, mint például a búza, rizs vagy burgonya, egészségesebb alternatívája lehet.

Olvass tovább!

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash