A jó, a rossz és a csúf: így hat az edzés a bőrre

2021. február 07.
Egy kiadós edzés után ragyogóvá teheti a bőrünket, ám az izzadás és a szűk ruha akár bőrproblémák kiváltója is lehet. Így győzhetjük le a sporttal összefüggő bajokat.

Végtelen a listája a testmozgás jótékony hatásainak, az izmok erősítésétől az általános közérzet javulásáig. Sőt, még a bőrünk is ragyogóbbá válhat tőle. Ám amíg a sport segíti a bőrünk egészségét, irritálhatja is a mélyebb rétegeit, pattanásokat okozva. Vagy csalánkiütést. Vagy pörsenéseket. Vagy fertőzéseket. Az edzés aknéhoz, kivörösödéshez és más problémákhoz is vezethet. Szerencsére számos módja van annak, hogy csökkentsük ezeket a hatásokat, ráadásul nem is bonyolultak.

bor-edzes-akne-rozacea

Ezért jó az edzés a bőrnek

„Az egész testre, de azon belül is a bőrre, rendkívül jó hatással van a sport” – mondta dr. Corey L. Hartman bőrgyógyász. A jó hatások nagy része a megemelkedett pulzussal, azaz a szív fokozottabb munkavégzésével áll kapcsolatban. „Edzés közben emelkedik a szívverések száma, vagyis a pulzus, ez javítja a vérkeringést, így több oxigént és tápanyagot szállít a bőrbe is – magyarázta Hartman. – Ez az oxigén- és tápanyaglöket serkenti a kollagén termelődését, ami megelőzi a bőr megereszkedését és regenerálja az új bőrsejteket. Emiatt lesz ragyogó és tiszta a bőrünk.” Egyelőre arra a kérdésre nem talált még választ a tudomány, hogy mennyi edzés szükséges ahhoz, hogy láthatóan javuljon a bőrünk megjelenése, de a hatás vitathatatlan.

A mozgás gyulladáscsökkentő hatása is szerepet játszhat abban, hogy szebb lesz a bőr edzés után. „A gyulladás károsítja a testünk kulcsfehérjéit, amelyek így nem tudnak normálisan és egészségesen működni. Ez kihat a bőrre is” – mondta a bőrgyógyász.

Mik a sport hátulütői?

Megfelelő elővigyázatosság nélkül azonban a sport könnyen vezethet különböző bőrproblémákhoz, és a meglévő betegségeken is ronthat. „Mivel sport közben fokozódik a verejtékezés, hatására fellángolhatnak bizonyos bőrbetegségek. Akné, ekcéma és szőrtüszőgyulladás alakulhat ki” – mutatott rá Hartman.

Az izzadtság, a szűk edzőruha és az erős súrlódás szintén jelenthet problémát. „Például a fedett területeken, például a belsőcombon, térden, könyökön meglévő foltokat, kiütéseket a futás vagy súlyemelés gyakorlatai ronhatják.”

Hogyan csökkentsük a káros hatásokat?

Néhány egyszerű óvintézkedéssel szerencsére könnyedén kivédhetjük a sport negatív hatásait, hogy csak a ragyogó bőrt kelljen élveznünk az edzés után. Mielőtt belevetjük magunkat a testmozgásba, kenjük be bőrpuhító vagy más vastag krémmel az érintett területeket, így gátat képezve és megvédve a gyakran irritált bőrrészeket. A bőrgyógyász azt javasolja, hogy télen-nyáron kenjük be magunkat fényvédő krémmel, lehetőleg olyannal, amely antioxidánsokat is tartalmaz, így a légszennyezés káros hatásait is csökkenthetjük. Ez különösen akkor fontos, ha a városban futunk vagy sportolunk.
Mozgás után zuhanyozzunk le, mossuk meg az arcunkat, így eltávolíthatjuk az izzadtságot és szennyeződést a bőrünkről. Miután alaposan letisztítottuk a bőrt, tápláló krémekkel hidratáljuk is, így megelőzve a kiszáradást.

A fokozott izzadás és vérkeringés hatására megnő a bőr hőmérséklete, ami a rosaceás panaszok fokozódásához vezethet, ezért a bőrproblémától szenvedőknek különösen fontos minél hamarabb lehűteni az arcukat sportolás után.

Bár több fronton is kikezdheti a bőrünket az edzés, semmiképpen ne hagyjuk, hogy ez visszatartson a mozgástól. Elvitathatatlanok a sport jótékony hatásai, amelyek a kellemetlenségek ellenére a bőrünkön is jelentkeznek. Ha tudjuk, hogy érzékenyek vagyunk a tipikusan sportolás után jelentkező problémákra, inkább egy kis extragondoskodással előzzük meg az izzadás utáni bőrgondokat, hogy csak a ragyogás maradjon.

Forrás: The Huffington Post Fotó: Unsplash