Edzés a nyitás után: hogyan kezdjék újra az egyes karantén-személyiségtípusok?

2021. április 25.
Minden a legjobb úton halad afelé, hogy belátható időn belül újranyissanak az edzőtermek. Nem mindegy azonban, hogyan és milyen mozgásformával vágunk bele a lezárások utáni mozgásba. Nagyban számít, mivel töltöttük az elmúlt hónapokat.

„Isten hozott az új normák világában!” – a mondat, amit egyre többször hallunk, bármilyen élethelyzetről is legyen szó. Újra nyitunk, ám nem ugyanúgy, mint előtte. Igaz ez az edzésre is. Mi a probléma az edzőtermekkel? Általában zsúfoltak, a távolságtartást nehéz betartani, zárt térben vannak, és a gépeket többen is használják egymás után, vagy éppen párhuzamosan. Ha szem előtt akarjuk tartani a biztonságot, jobb tervet készíteni magunknak a következő hónapokra arról, mit és hogyan szeretnénk sportolni. Ebben az egyik legfontosabb szempont, mennyire voltunk aktívak a lezárások idején. 

edzes-karanten-utan-ujrakezdes-szemelyisegtipus

Ha leginkább a kanapét nyomtuk

Teljesen érthető, ha a testmozgás a fontossági sorrendben valahol hátul kullogott az utóbbi időben a home office, digitális oktatás, háztartási teendők és egyáltalán, a bizonytalan idők miatti aggodalom mögött. Ám lassan itt az ideje, hogy visszavezessük a jó szokásokat az életünkbe, úgy mint lépcsőzést, gyalogos közlekedést vagy éppen kerékpározást. 

Ne vigyük túlzásba: inkább miniterveket gyártsunk, olyan célokkal, melyek könnyen és gyorsan elérhetők. Az egészséges szokások mellé óvatosan térjünk vissza a sporthoz. Vegyük elő például a súlyzóinkat, és laza edzéssel kezdjünk, napról napra 10 perccel növelve az időtartamot. Ebben a fázisban még inkább az a lényeg, hogy biztos részévé váljon a napirendünknek és az életünknek ismét a testmozgás, így már az is győzelemnek tekinthető, ha arra vesszük a fáradtságot rendszeresen, hogy elmegyünk az edzőteremig, lezuhanyozunk és hazamegyünk.

Ha legalább hatszor edzettünk a karantén alatt

Lehet, hogy még valamelyik népszerű karanténedző csatornájára is előfizettünk, vagy néhány alkalommal végigcsináltuk valamelyik korábbi egyórás edzéstervünket, ám azután az élet közbeszólt. A lényeg az, hogy legalább azzal tisztában vagyunk nagy valószínűséggel, mit szeretünk, és mit nem. Saját testsúlyos edzés? Visszatérhetünk az edzőterembe egy HIIT edzéssel, ha hamarosan újra nyitnak. Jógáztunk párszor online? Egy kiscsoportos, megfelelő távolságtartással szervezett jógaórán magasabb szintre emelhetjük az ászanáinkat. A kardio tetszett igazán? Némi súlyzós edzéssel javíthatunk a futóteljesítményünkön is. 

Ha megtartottuk a kondinkat

Ha a járvány előtt rendszeresen sportolgattunk, a lezárások után pedig, ha nem is az első, de a második dolgunk volt, hogy rendeljünk magunknak egy súlyzókészletet, valószínűleg alig várjuk, hogy végre újra a profi gépeken edzhessünk. Legyünk azonban óvatosak a sérülésekkel, ne nagy súllyal vágjunk bele ismét az edzőtermi kalandokba. Inkább az ismétlésszámot növeljük, és végezzük kisebb súllyal a gyakorlatokat. Ám arra azért ügyeljünk, hogy örömünkben ne sajátítsuk ki húsz ismétlésre a fekvenyomópadot. Ez legalább olyan udvariatlanság, mint manapság a tömött vonaton tüsszenteni.

Ha új fitneszrutint alakítottunk ki

Az is lehet, hogy a járvány előtt nem nagyon sportoltunk, ám az otthonunkban ragadva akár unalmunkban, akár kíváncsiságból olyan mozgásformába kezdtünk, amit élvezünk. Ha ilyen szerencsések vagyunk, már csak egyetlen feladatunk maradt: a lehető legkisebb kockázattal átültetni ezt az edzőterembe. Ne várjunk magunktól ugyanolyan teljesítményt az első, lakásunkon kívüli edzésnél, és ne vegye el a kedvünket, ha itt máshogy megy, mint otthon. Kezdjünk alacsonyabb fordulatszámon, és ha belendültünk, akkor váltsunk magasabbra. Próbálgathatjuk a különböző sebességfokozatokat a kardiogépeken, és a személyi edzőtől segítséget is kérhetünk egy működőképes és hatékony változó intenzitású edzés tervének kidolgozásához.

Ha jobb formában vagyunk, mint valaha

Ha már akkor húzódzkodó rudat vásároltunk, amikor még csak pletykáltak a lezárásokról, és rögtön összeállítottuk az egész heti menünket az izomépítéshez, valószínűleg nem a motivációnkkal lesz a probléma, amikor kinyitnak az edzőtermek. A tervezés és az időbeosztás lehet a gyenge pont inkább. Otthon megszoktuk, hogy mindig minden a rendelkezésünkre áll, akkor, amikor akarjuk, és nem kell várnunk senkire, és a pihenés is sokkal rugalmasabban osztható be. Az edzőteremben használjuk ki azokat a lehetőségeket, amik otthon nem voltak adottak. Ne az otthoni edzést akarjuk átültetni az edzőterembe, hanem inkább egészítsük ki a szokásos rutinunkat, válasszunk más gépeket és feladatokat, hogy felfrissítsük és izgalmasabbá tegyük az edzésünket. A változatosságnál jobb motiváció nem létezik úgy sem, ha testmozgásról van szó, ráadásul az izmok fejlődésének is kifejezetten előnyös, ha időről időre kipróbálunk valami újat. 

Forrás: The Telegraph Fotó: Unsplash

Olvass tovább!