4 eset, amikor a járvány után is viselnünk kell a maszkot

2021. május 11.
Bár még véget sem ért a koronavírus-járvány, sokan a nyár előszele és a védőoltások okozta eufóriában már most hajlamosak lazítani a maszkviselésen. Pedig még a járvány után is lesznek olyan élethelyzetek, amikor mindenkinek jobb, ha hordunk maszkot.

Azt biztosan megtanultuk a koronavírus-járványból, hogy a maszkok nagyon hatékony eszközök a fertőzések továbbadásának megelőzésére a légúti betegségek esetén. Sokan tévesen úgy gondolják, csak azért viseljük a maszkokat, hogy minket megvédjen a fertőzéstől. Ám a valóság az, hogy amellett, hogy mi kisebb eséllyel kapjuk el a betegséget, mégis az a legnagyobb előnye, hogy ha fertőzőek is vagyunk, nem adjuk tovább másoknak, hiszen nem engedik kijutni és szétszóródni a levegőbe a tüsszentéssel, köhögéssel kiszabaduló cseppecskéken utazó kórokozókat. 

maszk-koronavirus-jarvany-utan

A nyájimmunitás még nagyon messze van a koronavírus esetében is, ha egyáltalán elérhető (amiben a tudósok is egyre inkább kételkednek), ám már most célszerű elgondolkodnunk azon, milyen előnyei vannak a maszkhordásnak, és miért, milyen esetekben célszerű viselnünk a járvány lecsillapodása után is.

Influenzaszezon alatt, ha betegek vagyunk

Soha nem volt még ilyen kevés influenzás eset, mint az utóbbi évben, és ezt nagy részt a maszkhordásnak köszönhetjük. A koronavírushoz hasonlóan az influenza is cseppfertőzés útján terjedő légúti betegség, ezért a legtöbb Covid–19 ellen alkalmazott óvintézkedést célszerű átültetnünk a jövőben az influenzára: rendszeresen és alaposan mossunk kezet, maradjunk otthon, ha bármilyen tünetet észlelünk magunkon, és viseljünk maszkot, ha olyan helyre megyünk, ami zárt és nem biztosított a megfelelő távolságtartás. 

„A maszk remek módszer arra, hogy megvédjük a többi embert a légúti betegségektől. Ha mi vagyunk akár csak náthásak, így nem fertőzünk meg másokat – mutatott rá Bernard Camins, a Mount Sinai Kórház fertőzésmegelőzési igazgatója. – A járvány előtti tedd a szád elé a kezed, ha köhögsz módszer egyszerűen nem elég hatékony.”

Ha plusz védelmet akarunk zsúfolt, zárt helyen

Már mindenki pontosan tudja, hogy a rossz szellőzésű, zárt, szűk terekben terjed a legjobban a vírus. Nem csak a koronavírus. Ezért ha tudjuk, hogy ilyen helyre kell mennünk, nem ördögtől való ötlet, ha maszkot húzunk. „Ha sok ember van körülöttünk, nem tudhatjuk, mennyire fertőzött a levegő. Ilyenkor nagyon fontos lehet a maszk – mondta Fred Pelzman, a Weill Cornell Orvosi Egyetem professzora. – A mozi, iskolai előadóterem, beltéri sportcsarnok és a tömegközlekedés például tipikusan olyan helyek, ahol nehéz megoldani a távolságtartást.”

Ha megjelenik egy új Covid-variáns

A Covid–19 a szakemberek szerint sosem tűnik el teljesen. Még ha valaha a nyájimmunitás közelébe kerülünk is, bármikor jöhet egy olyan új mutáció, ami képes lesz megfertőzni azokat is, akiket az előző variánsok ellen beoltottak vagy átestek rajta. A szakemberek azt jósolják, az influnzához hasonlóan évről évre új típussal kell számolnunk. „Mivel egyelőre ezzel a bizonytalansággal kell együtt élnünk, a maszk továbbra is védelmet adhat a társadalomnak, hogy ne szórjuk szét a fertőzést akkor sem, ha esetleg mi magunk megfertőződtünk. Ez a mi felelősségünk” – mondta Camins. 

Utazás alatt vagy kockázati csoportba tartozó emberekkel

Még ha mindenkit be is oltanának, akkor is lennének olyan tagjai a társadalomnak, akik valamilyen oknál fogva nem kaphatnak oltást. Az nem kérdés, hogy utazás közben mindenkinek biztonságosabb, ha maszkot viselünk. Ugyanúgy akkor is, ha olyan emberekkel találkozunk, ha oltatlan, veszélyeztetett személyekkel találkozunk, hiszen még mindig nem tudják pontosan a szakemberek, hogy a beoltott emberek mekkora eséllyel fertőzhetnek meg másokat, ha valaki oltás után koronavírusos lesz. 

A koronavírus nem az első új vírus, ami járványt okoz az újkori történelemben, és valószínűleg nem is az utolsó. Ám azt tudjuk, hogy a maszkviselés, amikor nem tudunk biztonságosan távolságot tartani másoktól, megvédhet minket és másokat attól, hogy terjedjen a fertőzés. Ha folytatjuk a maszkviselést bizonyos élethelyzetekben, nagyban csökkentheti a kockázatot és az újabb kitörések esélyét.

Forrás: The Huffington Post Fotó: Unsplash

Olvass tovább!