Nincs egyetlen helyes módja a teázásnak, nagyon sok dologtól függ, mit és hogyan készíthetünk el. Nem árt tisztáznunk azért néhány szabályt a teázás alapjaival kapcsolatban, ami segíthet, hogy megtaláljuk azt a teát, ami nekünk a legjobb.
1. mítosz: a fekete tea több koffeint tartalmaz, mint a zöld
A legtöbb teában kevesebb a koffein, mint a kávéban. Hogy mennyi pontosan, az teáról teára változik. Ám mivel az emberek szeretik ezt pontosan tudni, a teaforgalmazók kénytelenek meghatározni egy értéket: a zöld teában ennyi koffein van, a feketében annyi. Általánosságban elmondható, hogy a fekete teában több koffein van, mint az oolongban, amiben valamivel több a koffein, mint a zöld és fehér teákban, ám a pontos érték nehezen meghatározható, hiszen nem csak a fajtától, az elkészítés módjától is függ. Ha ügyelnünk kell a koffeinbevitelre, fogyasszunk inkább gyógynövényes teát, vagy próbáljuk ki a sütött oolongot, az idős teákat és a nyers pu-erht. Vagy egyszerűen hagyjunk ki több időt két csésze között.
2. mítosz: a forrásban lévő víz megégeti a tealeveleket
Az általános nézet szerint a fekete teát forrás közeli vízzel kell leforrázni, míg a kényesebb zöld és fehér teát nyolcvan-kilencven fok közötti vízzel, különben tönkreteszi a forróvíz a tea ízét, és az antioxidánsokat átalakítja mérgező neurotoxinokká. Az alapfelvetés valóban helyes. A fekete teákból és a sötétebb oolongokból valóban forrásban lévő vízben áznak ki jobban a tanninok, míg a fehér és zöld teából kicsit hidegebb vízben. Ám nem minden zöld tea tartozik ebbe a kategóriába, és nem minden fekete teának kell forrásban lévő víz. Minél forróbb a víz, annál testesebb, sötétebb lesz a teánk, hidegebb vízben pedig édesebb, enyhébb lesz az íz. Az egyetlen kivétel a japán zöld tea, ami tényleg akkor működik, ha a víz 80 fokos.
3. mítosz: a fekete teát tovább kell áztatni, mint az zöldet
Mivel az íz és a szín annak függvénye, meddig áztatjuk a teát, ez tényleg csak a mi ízlésünktől függ. A kínai stílusú teázás szerint apró kannában sok levelet áztatnak nagyon rövid ideig, 10-30 másodpercig. Egymás után többször leforrázzák, és minden forrázásnál 10-15 másodperccel hosszabban hagyják rajta a vizet a tealeveleken. Így egyetlen adag teából 6-8 alkalommal ihatunk, attól függően, milyen hosszan áztattuk a leveleket.
4. mítosz: az organikus tea jobb minőségű
Attól, hogy egy teaültetvény 100 százalékban organikus, nem biztos, hogy a szomszédja is az. Ráadásul az sem szükségszerű, hogy az organikus tea jobb ízű, mint a hagyományos termesztésű. Ha a teázás környezetre gyakorolt hatásai miatt aggódunk, valóban van értelme az organikus címkét keresni, ám fontosabb, hogy olyan kereskedőtől vásároljunk, aki megbízható termesztőtől szerzi be a tealeveleket.
5. mítosz: a zöld tea egészségesebb, mint más teák
Az emberek általában az alacsony koffein- és magas antioxidánstartalma miatt választják a zöld teát. Azt már tisztáztuk, hogy pont annyi koffein van a zöld teában, mint a többi fajtában, és az is igaz, hogy több antioxidánst tartalmaz, mint a fekete tea vagy az oolong. Ugyanakkor a fehér teában gyakran magasabb az antioxidánstartalom. A nyugati társadalmakban a kutatások jórészt a zöld tea egészségügyi hatásaira koncentrálnak, pedig más, sötétebb fajtáknak, például a tieguanyin teának erősebb a gyomorvédő hatása és az elalvást is segíti. És míg a zöld tea éhgyomorra könnyen hányingert okozhat, az oolong és a fekete teák, illetve a komposztált pu-erh tea kifejezetten gyomornyugtató, emésztést segítő hatású.
Forrás: Serious Eats Fotó: Unsplash