Meglepő színkombináció idén a lakberendezők kedvence

2021. július 05.
A megfelelő színkombináció többre képes, mint egyszerűen gyönyörködtetni, ha ránézünk. Mélységet és dimenziót adhat – akár egy monokróm térnek is.

„Az erős kontraszt érdekessé teszi a belső tereket – mondta Kristin Nix lakberendező. – Ha egy neutrális térbe dinamikus színkombinációt illesztünk, élettel tölti meg az egész helyiséget. Ez a legolcsóbb és leghatásosabb módja annak, ha lenyűgöző lakásbelsőt akarunk.” A fekete és fehér kétségtelenül egymás ellenpontjai, megvan köztük a feszültség, ugyanakkor az egyensúly és a harmónia is. “A tekintet szinte lebeg a fehér tereken, ám úgy érezhetjük, hiányzik mellőle a fekete megtartó képessége. Időtlen, belülről fakadó egység, ami a fekete és a fehér között vibrál, soha nem megy ki a divatból” – magyarázta Tiffany Leigh dizájner.

fekete-feher-szinkombinacio-lakberendezes

Bár kézenfekvő választásnak tűnhet, hiszen a fekete és fehér klasszikus párosítás a színpalettán, ám pont emiatt meglepőek új és friss megjelenési formáik. „Nosztalgikus, mégis modern – értett egyet Maureen Stevens lakberendező is. – Drámai, ugyanakkor egyszerű.” Ha szeretnénk mi is fekete-fehér elemekkel karakteresebbé tenni otthonunkat, alkalmazzuk a lakberendezők új ötleteit a klasszikus színkombinációval.

Fekete-fehér szőnyeg

Ha helyesen használjuk, a fekete-fehér kombináció segíthet a nagy terekben irányítani a figyelmet. „Nagyon jól lehet a fekete és fehér segítségével szilárd alapot adni a térnek, különösen ha ezt olyan darabokkal tesszük, amik erős karakterrel rendelkeznek. Mint például egy kontrasztos szőnyeg a szoba közepén, ami úgy hat, hogy közben nem zavarja meg a látványvilág egyensúlyát.”

Fekete részletek a monokróm környezetben

Egy főként fehér szobában finom kontrasztot képezhetnek a fekete kiegészítők, melyek apró részletekben bukkannak fel. „A legegyszerűbb módja annak, hogy a fekete-fehér színsémát alkalmazzuk otthonunkban, ha a falakat csupa fehérre festjük, és az apró kiegészítőkben visszük be a feketét: fekete asztali lámpa, fekete fogantyúk vagy egy fekete kávézóasztal” – javasolta Leigh. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lara Osborn (@strictlyredesign)

Játék az árnyalatokkal

Nagyon elegáns és szofisztikált hatást érhetünk el, ha a hagyományos fekete-fehér színkombinációt kiegészítjük a kettő különböző árnyalataival. „Az elefántcsont, ekrü és barnásszürke játékosságot visz a helyiségbe az élénk fehérrel együtt alkalmazva, míg a szürke változatai lágyabbá teszik a fekete részletek erős hatását” – magyarázta a lakberendező.

Legyünk bátrak az élénk színekkel

Ne tévesszenek meg a kontrasztos árnyalatok, a lakberendező szerint a szivárvány bármelyik színe remekül kiegészíti a fekete-fehér palettát. „Bármilyen erőteljes szín kombinálható a feketével és a fehérrel. Levendula és korall, a rózsaszín bármilyen árnyalata roppant kifinomultan mutat, ha pedig modern és letisztult látványvilágot szeretnénk, a drágakövek tónusait válasszuk, mint például az ametiszt és a smaragdzöld.”

Dekoráljunk feketével és fehérrel

Ha nem akarjuk, hogy a fekete és fehér teljesen uralkodjon a lakásunkon, Stevens azt javasolta, inkább helyezzünk el kiegészítőket ebben a színkombinációban, ez legalább annyira hatásos. „A fekete-fehér dekorációs elemek, mint egy váza, falikép vagy tapéta felfrissíti a teret anélkül, hogy átvenné az uralmat az egész szobán.”

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Unsplash

Olvass tovább!