Így számolhatjuk ki, hány kalóriát éget el a napi 10 ezer lépés

2021. január 28.
Amióta a lépésszámláló alakalmazások az okosórákkal és okostelefonokkal szinte mindenkinél ott vannak, reneszánszát éli a napi tízezer lépés módszere a fitneszcélok elérésére. Ez teljesen érthető, hiszen könnyen követhető, és nem is annyira nehéz teljesíteni még egy átlagos napon sem. De nem minden tízezer lépés egyforma, így célszerű utánaszámolni, vajon mennyi munkát végeztünk az aznapi lépésadagunkkal, ha valóban szeretnénk fittebbek és edzettebbek lenni.

Átlagos léptekkel körülbelül nyolc kilométert kell megtennünk ahhoz egy nap, hogy meglegyen a tízezer lépéses cél. Bár nem a tudományos kutatások állapították meg, hogy ennyire van szükségünk az egészségük megőrzéséhez, de nagyon gyorsan népszerű lett az egyszerű elv. 

10000-lepes-kaloria-fitnesz

1965-ben egy japán vállalat a Manpo-kei nevű lépésszámlálójának marketingkampányához találta ki a tízezer lépést. „Pont tökéletes keveréke az egyszerű követhetőségnek és a még éppen teljesíthető kihívásnak” – mondta dr. Thomas Hirai belgyógyász. A fogyás egyik záloga a mozgás, amelybe beletartozik az is, mennyit lépünk egy nap. Azonban tízezer lépés és tízezer lépés között is van különbség, ha az elégetett kalóriák számát nézzük. Így érdemes utánaszámolnunk, vajon az aznapi tízezer lépésünk mennyire volt hatásos. 

Mennyi az annyi?

A legtöbben 30-40 kalóriát használnak fel ezer lépés megtétele során, ami azt jelenti, hogy átlagosan 3-400 kalóriát éget el a napi tízezer lépés. A belgyógyász azonban figyelmeztet, hogy ez csupán durva becslés, mivel minden lépés éget ugyan kalóriát, ám az az egyéntől és a körülményektől is nagyban függ, hogy mennyit. „A kalóriák felhasználása nagyon széles skálán mozog. Függ az egyén súlyától, a lépés hosszától és az edzettségi szinttől is, ahogy az útvonaltól, emelkedőtől, intenzitástól is” – mondta dr. Hirai.

Olvastad már?

Ahhoz, hogy kiszámoljuk, mennyi kalóriát égettünk el a napi tízezer lépéssel, a szakember a metabolikus ekvivalenst (MET) javasolja. A MET értéke a mozgásunk intenzitásától függ.

  • Álló állapot – a MET érték 1,5 vagy kevesebb. Például az ülés, fekvés vagy támaszkodás. 
  • Alacsony intenzitás – 1,6-3 közötti a MET. Kényelmes séta sík terepen vagy sorban állás a boltban.
  • Közepes intenzitás – 3-6 közötti MET. Tempós gyaloglás, porszívózás vagy gereblyézés.
  • Nagy intenzitás – 6 fölötti MET-érték. Nagyon gyors gyaloglás, futás, aerobicóra vagy hólapátolás.

Egy egyórás, kényelmes séta MET értéke, amely alatt 5 és fél kilométert tettünk meg, 3,5. Ha ugyanezt hegynek felfelé gyalogoltuk, 6-ot kapunk. Az alábbi képlet segíthet kiszámolni, mennyi kalóriát égettünk el a tízezer lépéssel:

Elégetett kalóriák száma egy perc alatt = 0,0175 x MET x testsúly kilogrammban

Ha megkapjuk, egy perc alatt hány kalóriát égettünk el, ezt megszorozva azzal az idővel, amely alatt megtettük a tízezer lépést, megkapjuk, mennyi energiára volt szükségünk a legyaloglásához. Bár az okosórák és lépésszámlálók is adnak egy számot arról, mennyi kalóriát égettünk el a napi lépésadag teljesítése közben, ám a szakember szerint nem árt finomhangolva is utánaszámolni és ellenőrizni az eredményeket, mert a fitneszcélok szempontjából félrevezető lehet a telefonok vagy karórák adata.

Mennyire számít a tízezer lépés a fitneszcéloknál?

Általánosságban kijelenthető, hogy az aktív, egészséges életforma szerves része a mozgás, mind az egészséges testsúly elérésében, mind a megtartásában elengedhetetlen. Ha segít, hogy napi, könnyen elérhető célokat állítunk magunk elé, mint amilyen a tízezer lépés, hasznos része lehet az egészséges életmódnak, ám nem helyettesítheti a valódi, rendszeres sportot. „A valóságban nincsenek mágikus számok – mondta Dr. Hirai. – Motivációnak és kiindulópontnak viszont nagyon is hatásos.”

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!