A stresszes szülők másképp etetik gyermekeiket

2021. október 16.
Nem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjuk, nem az egészségesebb és kiegyensúlyozottabb étkezés irányába mozdul el a dolog.

A rendkívüli stressz, amit a szülők a koronavírus-járvány elmúlt lassan két évében megtapasztaltak, annyi más dolog mellett a gyermekeik étkezési szokásaira is negatív hatással volt, derült ki a Houstoni Egyetem kutatóinak vizsgálatából. 

Amikor a világ minden táján kihirdették a lezárásokat és az iskolások és óvodások otthon maradtak, rengeteg szülőre szakadt többszörös szerep. Innentől ők már nemcsak a gyermekeik szülei és dolgozó felnőttek voltak, de ők lettek a tanárok is. Leslie Franke, a fejlődéslélektan és családtudományok professzora szerint ezek a feladatok kikezdték a szülők mentális egészségét, ami abban is megmutatkozott, mit, hogyan és mennyit adtak enni a gyermekeiknek.

stressz-szulo-gyerek-eves

A korábbi kutatások eredményei szerint a stressz általánosságban is negatív hatással volt a szülő-gyerek étkezés közbeni kapcsolatára, ám a Current Psychology című szaklapban megjelent tanulmányból kiderült, hogy a Covid–19 csak felerősítette a már meglévő problémát. „A szülőknek nincs ideje, energiája és érzelmi kapacitása, hogy következetesen foglalkozzanak a gyermekek optimális étkezésével, így beszivárognak az egészségtelen étkezéssel kapcsolatos viselkedési formák, mint például az étellel való jutalmazás vagy a gyerekekre való evés miatti nyomásgyakorlás – mondta Frankel. – Ennek eredményeként a gyerekek nem képesek az önszabályozásra azzal kapcsolatban, mit vagy mennyit egyenek, aminek hosszú távon még veszélyesebb következményei lehetnek.”

Frankel és kutatócsapata, Caroline Bena Kuno társszerzővel együtt, 119 anyát és apát, valamint kettő és hét év közötti gyermekeiket vizsgálta 2020 áprilisa és júniusa között. Ők két különböző típusú Covid-indukálta szülői stresszt különböztettek meg, és arra jutottak, hogy a munkahelyi és pénzügyi bizonytalanság által kiváltott stressz fizikai tünetekben jelenik meg inkább, míg a család biztonságával, stabilitásával kapcsolatos aggodalom pszichológiai szinten, szorongás formájában mutatkozik meg. A két szülő közül az anyák voltak azok, akiknél magasabb volt a stressz szintje.

„A stressz nem szűnik meg magától. Sok szülő még mindig nem érzi jól magát és azok a szülők, akiket maga alá temetett a stressz, mára depresszió és szorongás tüneteit tapasztalhatják, ami megakadályozhatja, hogy megfelelően észleljék a gyermekük éhségre vagy jóllakottságra utaló jeleit” – magyarázta Frankel az összefüggést.

Egy újabb vészhelyzethez, ha úgy tetszik katasztrófához vezethet, ha a gyermekeknél nem alakul ki a megfelelő önszabályozó rendszer az étkezési szokásaikban. A kutatók szerint nagyon fontos lenne a megfelelő támogató rendszer a szülők számára, hogy segítség a megküzdést a mindennapi stresszel, ezáltal hozzásegítve őket ahhoz, hogy képesek legyenek tudatosabban jelen lenni gyermekeik szükségleteivel kapcsolatban.

Forrás: Science Daily Fotó: Unsplash

Olvass tovább!