Karácsonyi érdekességek: ez kerül az ünnepi asztalra a nagyvilágban

2021. december 18.
Míg Magyarországon nehéz elképzelni a karácsonyt töltött káposzta és halászlé nélkül, addig külföldön épp a mi szokásaink számíthatnak szokatlannak. Íme, ezt eszik az ünnepek alatt a világ különböző országaiban.

Japán

Japánban a karácsonyi szezon az év legforgalmasabb időszaka a KFC-nél: mivel körülbelül 3,6 millió japán család eszik itt szenteste, ezért gyakran legalább két hónappal előre asztalt kell foglalnunk, ha a szigetországban járva ebben a gyorsétteremben szeretnénk enni az ünnepek alatt. Japánban a KFC karácsonyi kiadású kosara azonban nemcsak rántott csirkét, hanem karácsonyi süteményt is tartalmaz.

Litvánia

A kūčios, a hagyományos litván karácsonyi vacsora elkészítése akár egy hetet is igénybe vehet. Ez az eredetileg pogány hagyomány korábban kilenc fogásból állt, de később, a keresztény egyház hatására, az apostolok számának megfelelően tizenkét porcióra bővült. A kūčios hús- és tejmentes, de meleg ételt sem tartalmaz – halban, kenyérben és zöldségben azonban bővelkedik. Paradicsomos hering gombás vagy hagymás szószban tálalva, füstölt angolna, zöldségek, például burgonya, savanyú gomba, kenyér vagy áfonyás puding is gyakran található az ünnepi asztalon.

Izrael

A középkor óta a hanuka fontos részét képezi a latkesz, ami gyakorlatilag olyan, mint a Magyarországon is ismert tócsni.  A hanukai hagyományokhoz tartozik a sült fánk, a fritter és a hanuka gelt, ami a rokonok által a gyermekeknek ajándékozott csokipénz.

Németország

A német karácsonyi lakoma a történelem során a Weihnachtsgans, vagyis a karácsonyi liba köré összpontosult. A középkorig, egészen 1350-ig visszanyúló libaevés hagyománya eredetileg a Márton-naphoz kötődött, majd végül a karácsonyi étkezés része lett. A libát gyakran almával, gesztenyével, hagymával és aszalt szilvával töltik meg, majd majoránnával fűszerezik és vörös káposztával, gombóccal, mártás, valamint savanyú káposztával tálalják.

Olaszország

Olaszországnak számos ünnepi hagyománya van, ami a karácsonyi ételeket illeti. Az ország egyes részein a karácsony a hét hal ünnepe is: ilyenkor hét különböző halat tálalnak hét különböző módon. Leggyakrabban sózott tőkehal és a tintahal kerül az asztalra, de a sült bárányhús vagy a szósszal fűszerezett baromfi is gyakori ünnepi étek. Ebben az időszakban az édességek is fontos szerepet töltenek be. Észak-Olaszország egyik híres ünnepi finomsága a panettone, egy kandírozott gyümölccsel, csokoládéval, mazsolával és dióval készült sütemény. Népszerű étel még a baccala (sós tőkehal), a sült tőkehal, a sült tintahal, a sült garnélarák, a linguini kagylóval vagy homárral, a polipsaláta és a garnélarákkoktél.

Costa Rica

Costa Ricán a tamale készítése karácsonyi hagyomány, és minden családnak megvan hozzá a saját titkos receptje. A tamale alapja egy kukoricatészta, amit banánlevélbe vagy kukoricahéjba csomagolnak, majd megpárolnak. Némelyiket sertéshússal töltik, de van, amit marhával vagy csirkével. A töltelékbe fokhagymát, a hagymát, a burgonyát vagy a mazsolát tesznek.

Anglia

A karácsonyi puding kulcsfontosságú tradíció Angliában, Írországban és az Egyesült Államok egyes részein. A hagyomány szerint mazsolával és más aszalt gyümölcsökkel, faggyúval, tojással, melasszal és fűszerekkel készítik, tálalása előtt pedig brandyvel koccantanak.

Franciaország

A bûche de noël, vagyis a karácsonyi fatörzstorta egy fahasábot jelképező desszert – régen ezt vitték az emberek az otthonukba, meglocsolták borral, majd szenteste elégették. Az 1940-es években, amikor a hagyomány elkezdett kikopni, ez a desszert vette át a helyét. A gyakran piskótából és csokoládés vajkrémből készült bûche de noël egy igazi rönkhöz hasonlít, de mára már több változata is megjelent a tiramisutól az áfonyás-málnás mascarponésig, illetve a karamellkrémtől a citromos ízesítésig.

Ezt olvastad már?

Bulgária

Bulgáriában népszerű karácsonyi étek a kolivo, azaz főtt búza cukorral és dióval. Általában mézzel, mákkal, egyéb gabonákkal, rizzsel, babbal vagy szárított gyümölccsel tálalják. Ortodox hagyományokhoz kötődik, így Szerbiában, Romániában, Grúziában és Ukrajnában is megjelenik az ünnepi asztalokon.

Görögország

A csodálatos Görögország legnépszerűbb karácsonyi édessége a melomakarona: egy édes, reszelt narancshéjas, mézbe áztatott és dióval megszórt sütemény. Közvetlenül sütés után mézes-cukros vízkeverékbe áztatják, majd megszórják dióval – a hagyományok szerint azonban étcsokoládéba mártották. A karácsony hatalmas ünnep Görögországban, és sok vallásos ember böjtöl előtte, ami még különlegesebbé teszi az ünnepet. A tradicionális karácsonyi ételek közé tartozik az avgolemono, egy csirkés rizsleves tojássárgájával és citromos alappal, amelyet általában a nap első étkezéseként szolgálnak fel, a sertéshús, a töltött káposzta, a christopsomo, vagyis Krisztus kenyere és a baklava is.

Lengyelország

A kołaczki egy könnyű, zselével töltött édesség, amit gyakran tejföllel vagy sajtkrémmel készítenek, majd porcukorral hintenek meg. Aki nem kedveli a szokásos sárgabarackos vagy málnás tölteléket, az mákkal, dióval vagy édes sajtkrémmel tálalja. Lengyelországban a karácsony húsmentes nap. A vacsorát wigliának hívják, és akkor kezdik elfogyasztani, amikor az első csillag megjelenik az égen. Addig nem lehet enni semmit, amíg a család minden tagja fel nem törte a karácsonyi ostyát, és jó egészséget és jólétet kíván egymásnak. Hagyományosan 12 fogás képezi a vacsorát, pontosan annyi, ahány apostolról ír a Biblia. Közöttük van például a népszerű vörös borscs apró galuskával, gombaleves, ponty, hering, pierogi, párolt savanyú káposzta, káposzta tekercs, mézeskalács, mákos sütemény és a szárított gyümölcsök.

Mexikó

A bacalao, vagyis a sózott tőkehal Mexikóban alapvető étel ebben az időszakban. Fagyasztás előtt sózzák és tartósítják, és paradicsommal, ancho chilivel, hagymával, burgonyával, illetve olajbogyóval készítik.

Svédország

A háromfogásos julbordt karácsonykor szolgálják fel. Az első étel általában hal – gyakran ecetes hering. A második felvágottakból, például sonkából és kolbászból áll. A harmadik fogás általában húsgombóc és a janssons frestelse nevű rakott krumpli. Desszertként rizspudingot és sáfrányos zsemlét fogyasztanak. Ez utóbbi édes és gyakran sárga színű, S alakú sütemény, amit a hagyomány szerint a család legidősebb lánya szolgál fel.

Fülöp-szigetek

A noche buenát, vagyis a fülöp-szigeteki karácsonyi vacsorát az éjféli mise után ülik meg. Hamón (pácolt sertéscomb) vagy lechón (nyársassült sertés) alkotja, és gyakran tesznek mellé quesa de bolát (sajtgolyó), tésztát, a lumpiát (tavaszi tekercs) és a gyümölcssalátát. A Fülöp-szigeteké a világ egyik leghosszabb karácsonya: a szezon szeptemberben kezdődik, és általában január 9-e körül, a Fekete Názáreti ünnepével ér véget.

Finnország

A finnek svédasztalos menüvel készülnek karácsonyi vacsorájukra, ajJoulupöytära, ami több, az évszakra jellemző fogást tartalmaz, például karácsonyi sonkát, halat és rakott ételeket. Az asztalra kerülhet még gomba saláta, ecetes hering és pörkölt is, desszertként pedig joulutahtit (torta), piparkakkut (mézeskalácsot) és rizspudingot szolgálnak fel.

USA

A gyümölcstortát családról családra küldik minden évben. Folyamatosan körbejár, és alkoholba vagy más likőrbe áztatják, hogy ne penészedjenek meg. A történelem egy időszakában a gyümölcstorta a jólétet jelképezte. Az aszalt gyümölcsök és a dió drága árunak számítottak, ezért ezt a süteményt különleges eseményeken (például karácsonykor) szolgálták fel.

Puerto Rico

Karácsonykor Puerto Ricón a legfontosabb fogás a lechon, vagyis a sült szopós malac. Ez egy regionális különlegesség, amelynek elkészítése nagyon hosszú ideig tart, és egy egész hétvégén keresztül tartó összejövetel keretében fogyasztják el. Az étlapon hagyományos ételek közé tartozik még a tembleque, egy kókuszalapú puding, egy zöld banán- vagy útifűlevélből készült húsos tészta, és a tojáslikőr Puerto Ricó-i változata, a coquito.

Grönland

Az ország két legkülönlegesebb étele a bálnahús és a rénszarvashús, és szinte mindig az asztalra kerülő finomság a mattak, a fagyasztott, zsíros bálnabőr. A kiviak egy másik népszerű étel, ami gyakorlatilag fókabőrbe töltött alkabukó.

Venezuela

Venezuela legjellemzőbb karácsonyi étele a tamaléhoz hasonlító hallaca. Elkészítése nagyon sokáig tart: a család és a barátok már reggel elkezdik a munkálatokat. Sertéshús, csirke, mazsola, olaj- és kapribogyó, hagyma, illetve pimento paprika kerül bele – mindezeket kukoricatésztába hajtogatják, majd banánlevélbe csomagolják.

Ukrajna

Az ukrán ortodox és római katolikus keresztények hagyományosan kétféle karácsonyi vacsorát fogyasztanak. Az első egy nagyböjti vacsora, amelyet január 6-án tartanak, és húsmentes ételekből áll. A második egy ünnepi karácsonyi vacsora január 7-én. Ez általában 12 fogásból áll, Jézus 12 tanítványának megfelelően. Ukrajnában még „kutyát” is fogyasztanak, ami már a kereszténység kezdete előtt is népszerű rituális ételnek számított. A nevével ellentétben teljesen állatbarát: főtt búzakása mákkal, mézzel és mazsolával keverve, ami a gazdagságot és a gazdag betakarítási időszakot jelképezi.

Forrás: Fluent in 3 Months és Redbook

Fotó: Unsplash

Olvass tovább!