Számos formában vásárolhatunk tengeri algát: porként adagolhatjuk a turmixunkhoz vagy a joghurthoz, szedhetjük táplálékkiegészítőként, de nyers állapotában is megvásárolhatjuk a speciális boltokban. „Ebben az esetben mindenképp meg kell főzni alaposan, mert veszélyes mikrobák lehetnek rajta – figyelmeztetett dr. Eleana Kaidanian dietetikus. – Attól függően, honnan származik, a tengeri algában lehetnek nehézfémek, például higany vagy ólom, illetve más toxinok is. Ezért várandósoknak, szoptatás alatt, immungyengeségben szenvedőknek és vérhígítót használóknak egyáltalán nem ajánlott a fogyasztása.”
„A tengeri alga tápanyagokban gazdag, ugyanakkor további kutatásokra van szükség, hogy az egészségügyi előnyeit és kockázatait pontosan megismerjük” – mondta dr. Lon Ben-Asher tápanyagszakértő. Van azonban néhány olyan tény, amit már bizonyított a tudomány az algáról.
Tele van tápanyaggal
Ha valakitől azt halljuk, hogy hihetetlenül magas a tengeri alga tápanyagtartalma, bátran elhihetjük. 10 gramm alga a napi jódszükséglet több mint háromszorosát fedezi (470 mg-ot tartalmaz), de nagy mennyiségben tartalmaz vasat, magnéziumot, cinket, mangánt, B2-, B6- és B9-vitamint is.
Segítheti a fogyást
„Olyan növényi rostot – úgynevezett karragént – tartalmaz, ami hozzásegíthet a testsúly csökkentéséhez” – mondta a tápanyagszakértő. A karragén olyan típusú rost, mely lassítja az emésztést, ezáltal tovább tart a teltségérzetünk, így a nap folyamán összességében kevesebb kalóriát viszünk be a szervezetünkbe.
A felnőtt nőknek legalább napi 21–25, férfiaknak 30–38 gramm növényi rost bevitelére van szüksége. Ezt a nyugati társadalmakban igencsak alulról súroljuk, átlagosan 19 gramm rostot fogyasztunk naponta.
Egy 2011-es kisebb kutatásban azt figyelték meg, hogy azok, akik algarosttal dúsított italt fogyasztottak, azoknak csökkent az étvágya és öt órával tovább tartott a teltségérzetük, mint azoknak, akik placebót kaptak.
Támogatja a pajzsmirigy egészségét
Ahogy már említettük, a tengeri alga nagy mennyiségben tartalmaz jódot, ami elengedhetetlen a pajzsmirigy megfelelő működéséhez és az anyagcsere szabályozásához. „A pajzsmirigy amilyen kicsi, olyan fontos szervünk. Számos hormon előállítását végzi, melyek szabályozzák a test különböző funkcióit, alvástól a kedélyállapoton át a testsúlyig” – magyarázta dr. Ben-Asher.
Nem szabad azonban túlzásba sem vinni. Ha valaki nagy mennyiségben fogyaszt tengeri algát – ez különösen a táplálékkiegészítők esetében fordulhat elő –, jódmérgezés alakulhat ki, ami pont ellenkezőleg hat a pajzsmirigy működésére: túlműködés és golyva alakulhat ki. „Nem szabad túllépi a napi 1100 mikrogramm jód bevitelét” -–figyelmeztetett a dietetikus.
Prebiotikumnak is kiváló lehet
Szintén a tengeri algában található karragén az, amelyik remek tápanyag lehet a jótékony bélbaktériumoknak, azaz prebiotikumként működik. Az, hogy milyen szerepet játszhat a tengeri alga a bélrendszer mikrobiomjának egészségében, további kutatásokat igényel, ám az eddigi eredmények ígéretesek.
Amit biztosan nem tud
Sok egészségre gyakorolt jótékony hatás, amit a tengeri algának tulajdonítanak, inkább városi legenda, tudományos bizonyítékok nem támasztják alá. Ha azt halljuk a tengeri algáról, hogy tisztítja az arcbőrt, szebbé teszi a hajat, javítja a termékenységet, erősíti az immunrendszert, méregtelenít és gyógyítja a rákot, inkább kételkedjünk.
Forrás: Insider Fotó: Unsplash