Breadcrumbing: 8 intő jel, hogy csak morzsákat kapsz a szerelemből

2022. február 28.
Ha vágyaink tárgya csak időnként ír ránk, akkor is leginkább csak a szexről, nyugodtan fogjunk gyanút, hogy az úgynevezett breadcrumbing áldozatai vagyunk. A morzsáknál, amit kapunk, biztosan többet érdemelnénk.

Úgy érezzük, többet teszünk bele egy kapcsolatban, mint a potenciális partnerünk, esetleg érzelmi hullámvasúton találjuk magunkat? Könnyen lehet, hogy a breadcrumbing (kenyérmorzsa-jelenség) áldozatai vagyunk. „A kifejezéssel azt a viselkedést jelöljük, amikor az egyik fél folyamatosan éppen csak annyi energiát, időt, figyelmet, vonzalmat vagy elismerést ad a másik embernek, ami ahhoz kell, hogy fennmaradjon a romantikus kapcsolat. A másik fél pedig folyamatosan vár” – mondta dr. Dana McNeil házasság- és családterapeuta. A breadcrumbing az érzelmi bántalmazás egyik módozata, mivel tulajdonképpen érzelmi manipuláció. A szakember elmondta, melyek az intő jelek, hogy mi is áldozattá váltunk vagy válhatunk.

breadcrumbing-parkapcsolat-manipulacio

1. Tetteik nem egyeznek a szavaikkal

„A régi mondás ebben az esetben is igaz: a tettek erősebben beszélnek minden szónál” – jelentette ki McNeil. A breadcrumbing áldozatai olyan erősen függhetnek imádatuk tárgyától, hogy mindent szóról szóra elhisznek, amit a másik ember mond, nem képesek egy lépést hátra lépve megnézni, mi a valóság, vajon a tettek is ugyanezt mondják-e. A breadcrumberek ezt azért teszik, hogy fenntartsák az érdeklődésünket anélkül, hogy elköteleződnének. „Például ha azt mondja a párunk, hogy szeret és velünk akar lenni, hivatalossá téve a kapcsolatunkat, ám soha nincs ideje arra, hogy közös programunk legyen, nem tervezgetünk együtt, akkor a szavaik nincsenek összhangban a viselkedésükkel” – magyarázta a terapeuta.

2. Rendszertelenül válaszolnak

Klasszikus lebegtető viselkedés a rendszertelen kommunikáció. „Például vannak időszakok, amikor nagyon aktívan válaszolnak, majd olyan periódusok következnek, amikor mintha felszívódtak volna – mondta Kimberly Panganiban párkapcsolati terapeuta. – Éppen csak annyi figyelmet adnak, ami fenntartja az érdeklődésünket, ezt teljes csend követheti, amikor ellöknek maguktól. Aztán amikor azt érzik, hogy elveszítenek minket, ismét minden figyelmüket ránk irányítják, amíg azt nem érzik, hogy ismét elköteleződtünk mellettük.”

3. Beszélnek velünk, de nem találkozunk

„A breadcrumbing egyik jellemző esete, amikor végtelen online flörtölésbe bonyolódunk anélkül, hogy tényleges találkozónak akár a terve felmerülne – mondta McNeil. – Ez összezavarja az embert, hiszen amikor kérjük, hogy találkozzunk, csak kitérő választ, kifogásokat vagy sima elutasítást kapunk flörtbe csomagolva.”

4. A tervet sem tartják 

Ha mégis sikerül egy breadcrumbolóból pontos dátumot kicsikarni egy találkozóra, nagy az esély rá, hogy az utolsó pillanatban lemondja. „Természetesen nagyon jó indoka lesz rá” – mondta Panganiban. Ezzel egy olyan ördögi kör indulhat el, amelyben folyamatosan megmarad a remény számunkra, izgatottan várjuk, hogy majd most végre töltünk egy időt együtt, előre lép a kapcsolatunk, hogy az utolsó percben mindig csalódjunk. „Ha valaki komolyan gondolja velünk a kapcsolatot, állja a szavát. A breadcrumberek nem gondolják komolyan, illékonyak, mint egy álomkép” – mondta a terapeuta.

5. Spontán terveznek, általában szexet

„A breadcrumberek nagyon jók az utolsó pillanatos telefonhívásokban – mondta McNeil. -–Azon ritka alkalmak egyike, amikor hajlandóak gyorsan dönteni és találkozót megbeszélni, ha szexről van szó.” Ilyenkor úgy érezhetjük, hogy leomlanak a falak körülöttük, és megmutatják a sérülékeny oldalukat, ám ez nem tart sokáig. „A spontán hívás után visszatér minden a régi kerékvágásba, semmi jövőbeni közös terv, semmi kontakt a következő szexig. Csak morzsák.”

6. Nem osztanak meg sokat az életükről

A breadcrumberek gyakran titokzatoskodnak az életükkel kapcsolatban, ami azt az érzést keltheti, hogy rejtegetnek valamit. Megosztanak ezt-azt, apróságokat, hogy közelebb húzzanak magukhoz minket, ám mélyen nem nyílnak meg. „Kartávolságban tartanak minket, nem akarják, hogy túl közel férkőzzünk hozzájuk. Apróságokat megosztanak magukról, ám valójában nem akarják, hogy ismerjük őket” – magyarázta Panganiban.

7. Kevésbé érdekeljük őket, mint ők minket

Egyáltalán nem áll szándékukban, hogy valódi, hosszan tartó kötődést alakítsanak ki, nem is pazarolják arra az energiájukat, hogy megismerjenek minket. Úgy érezhetjük, hogy elbűvölőek, levesznek a lábunkról, ám nem kérdeznek vagy töltenek velünk időt, hogy mélyebben megismerjenek. „Azt érezhetjük, hogy mi vadászunk rájuk és nyomozunk, próbáljuk a kapcsolatot működtetni, ám ezt nem lehet fenntartani a végtelenségig” – jelentette ki a terapeuta.

8. Rosszul érezzük magunkat az együttlét után

A breadcrumberek profik abban, hogyan ültessenek minket érzelmi hullámvasútra. Amennyit flörtölnek velünk, bókolnak, annyiszor le is húznak. „Ezt csinálhatják úgy is, hogy adnak egy listát, mit tehetnénk még, hogy érdekesebbek legyünk, vagy éppen összehasonlítanak az exeikkel – magyarázta McNeil. – Egy párkapcsolatban nem szabadna rosszul éreznünk magunkat, bizonytalannak, vagy aggódnunk azon, hogy nem vagyunk elegek. Ha korábban nem tapasztaltunk ilyet egy kapcsolatban, nagy az esély rá, hogy a breadcrumbing áldozatává váltunk.”

Hogyan küzdjük le a breadcrumbingot?

Ha azt gyanítjuk, hogy csak morzsákat kapunk egy kapcsolatban, a szakemberek alábbi öt jótanácsa segíthet, hogy épségben kikerüljünk belőle.

  1. Próbáljuk meg ne magunkra venni: emlékeztessük magunkat, hogy a viselkedés, amibe bevontak, nem rólunk szól. 
  2. Emlékeztessük magunkat, mennyit érdemlünk: nem szabad elfogadnunk, hogy nekünk csak morzsák járnak.
  3. Állítsunk tiszta határokat: fontos határozottan közölnünk, mit keresünk, mit akarunk és mit várunk.
  4. Döntsük el, megéri-e a kapcsolatot folytatni: ha úgy döntünk, nekünk ez most elég így, akkor is fontos, hogy a határokat meghúzzuk.
  5. Az intő jeleket raktározzuk el a jövőre nézve: nem kell lehorgonyoznunk egy breadcrumber mellett, fogjuk fel újabb élettapasztalatnak, és az intő jelek tudatában kereshetünk egy teljes értékű kapcsolatot.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!