Nem, egyáltalán nem normális Kim Kardashian villámfogyása

2022. május 05.
Kim Kardashian a Met-gála vörös szőnyegén adott interjújában taglalta, hogy három hét alatt 7,5 kilogrammot fogyott, hogy beleférjen a kiválasztott ruhába. Aztán pedig hozzátette, hogy amint leveszi, pizzát és fánkot akar falni. Soha, de soha nem lenne szabad egyetlen ruha kedvéért sem ilyen drasztikusan beleavatkoznunk a testalkatunkba. Még akkor sem, ha az a ruha történetesen Marilyn Monroe legendás esélyije volt.

Valószínűleg mindenki, aki tudja, mi az a Met-gála, sejtette, hogy ez az este sem múlhat el Kim Kardashian nélkül (emlékszünk a legutóbbi teljesen fekete öltözékére). Sőt, kifejezetten vártuk, idén mivel rukkol elő. A reality híresség/üzletasszony egészen másfajta sokkot okozott, mint szokott, ugyanis Marilyn Monroe legendássá vált ruháját öltötte magára, amit az ikonikus színésznő 1962-ben akkor viselt, amikor elénekelte – sokak szerint túl erotikusan és csábosan – John F. Kennedy amerikai elnöknek a Happy Birthday című dalt. 

A Kim Kardashian iránti lelkesedésünk egészen addig tartott, míg a gála vörös szőnyegén adott interjújában lazán el nem mesélte: „felpróbáltam, de nem volt jó rám. Ránéztem, és azt mondtam, adjatok három hetet.” Majd Kardashian így folytatta: „7,5 kilót kellett fogynom, hogy beleférjek, igazi kihívás volt. Elszánt voltam.” Az interjút készítő Lala Anthony elsütött egy viccet arról, hogy Kim Kardashian csak paradicsomot evett, és bármire képes, ha valamit a fejébe vesz. A reality híresség pedig büszkén bólogatott, és megjegyezte, hogy annak ellenére is sikerült a fogyás, hogy az emberek azt hitték, nem fog menni.

kim-kardashian-fogyas-met-gala

Egyet előre, kettőt hátra

Nagyjából ennyi volt a Kardashian-interjú. Semmi részlet azzal kapcsolatban, hogyan adott le ennyi súlyt, vagy miért volt erre szükség, az sem hangzott el, hogy a ruhát nem lehetett hozzá igazítani (ami igaz is, hiszen ez egy történelmi relikvia). Az egész diskurzus elismerő hangnemben zajlott, ez az, ami különösen aggasztó lehet az ember számára. Olyan, mintha visszarepültünk volna 20 évet az időben, amikor mi sem tűnt természetesebbnek, mint néhány hét alatt tíz kilókat ledobni magunkról, hogy jól álljon rajtunk a divatos farmer vagy két számmal kisebb mérettel térjünk vissza az iskolapadba a nyári szünet után.

Kim Kardashian Met-gálán adott interjúja azt bizonyítja, hiába a testpozitív mozgalom, a testsemlegesség és a kövérség stigmája elleni küzdelem, a mérgező diétakultúra ugyanolyan erős a nyugati társadalmakban, mint volt. Legfeljebb kicsit másképp néz ki.

Egy átfogó, 2000 és 2018 között végzett globális kutatás az étkezési rendellenességeket vizsgálta. Megfigyelték, hogy a 2000-2006 közötti időszak 3,5 százalékáról 7,8 százalékra emelkedett 2013-2018-ra a társadalomban az étkezési rendellenességgel küzdők száma. Egy másik, friss kutatás szerint a koronavírus-járvány miatt még meredekebben nőtt 2020 óta az étkezési zavarral küzdők száma. 

Ha innen nézzük: persze, menő ha elfogadjuk magunkat 2022-ben olyannak, amilyenek vagyunk, de a valóságtól teljesen elrugaszkodott női testtel kapcsolatos elvárások mit sem változtak, és továbbra is fenyegetik a mentális egészségünket. És ha az olyan influenszerek, mint Kim Kardashian lazán kijelentik a vörös szőnyegen, hogy három hét alatt ledobtak 7,5 kilót, az csak olaj a tűzre, és azt erősíti, hogy a drasztikus és gyors fogyás nemcsak lehetséges, de könnyű és menő.

Nem a fogyással van a baj

Semmi baj nincs azzal, ha valaki fogyni szeretne. Kim Kardashiannek is minden joga megvan hozzá, hogy azt tegyen a testével, amit csak akar. A baj azzal van, hogy nem érzi a súlyát és felelősségét annak, ha a drasztikus és gyors fogyást elérendő célként aposztrofálja. 

Amikor valaki ilyen módon veszít a súlyából, leginkább az izomtömegéből fogy, lassul az anyagcseréje, rengeteg tápanyagot veszít, ami szoruláshoz, fáradtságérzethez, hajhulláshoz, az immunrendszer működésének gyengüléséhez és a csontállomány csökkenéséhez vezethet. 

Ha egy híresség dob le magáról 7,5 kilót három hét alatt, az nem ugyanaz, mintha egy hozzánk hasonló, hétköznapi munkahellyel rendelkező ember tenné ugyanezt. De szerencsére nem is kell ezt tennünk, főleg nem egy ruha kedvéért.

Forrás: Allure, Eating Well Fotó: Getty Images

Olvass tovább!