Megsérült? Ezért jobb, ha nem jegeli a területet

2022. május 21.
Egészségünk érdekében egyáltalán nem mindegy, hogy milyen módon látunk el egy akut sérülést. Szabó Klára, a Sherlock Rehab gyógytornásza és manuálterapeutája szerint például egy sportsérülés esetén először általában mindenkinek a jegelés jut eszébe, ám fontos tudni, hogy ez a módszer ma már a múlté: friss kutatások szerint ugyanis a jég segíthet a fájdalomcsillapításban, de a regenerációban nem.

A jegelés nem biztos, hogy jó választás. Sőt, amennyiben túl sokáig alkalmazzuk, akkor késlelteti a gyógyulást. Tehát a jegelés, azaz a RICE (Rest /pihenés/, Ice/jegelés/, Compression /nyomás/, Elevation /megemelés/) korszaka lejárt. Mivel nagyon erős, akut fájdalomcsillapító hatása van, azt a hamis érzetet keltheti, hogy javul az állapotunk. Valójában csak elnyomja a regenerációhoz szükséges gyógyulási folyamatokat. Érdekes tény, hogy már az az orvos sem támogatja ezt a módszert, aki kifejlesztette. Gabe Mirkin így nyilatkozott: „Csináld nyugodtan, ha jobban érzed magad ettől, de tudd, hogy késlelteti a gyógyulást. Hosszútávon semmit sem fog megváltoztatni.”

serules-jegeles-modszer

Hatékony kezelések

„Az utóbbi időszakban számos akut sérüléssel találkoztam, és nagyon fontosnak tartom, hogy a régi, elavult módszerek helyett mindenki tisztában legyen a leghatékonyabb kezelésekkel” – hívta fel a figyelmet Szabó Klára. „A legjobb, amit sérülés esetén tehetünk, hogy minél előbb visszatérünk a mozgáshoz.” Ennek a folyamata az alábbi mozaikszavakkal foglalható össze: MOVE, PEACE & LOVE.

MOVE, azaz

 • Movement, not rest: Mozgasd, ne pihentesd!
 • Options – Offer other options for cross training: Használj többféle edzést!
 • Vary rehabilitation with strength, balance and agility drills: Egyszerre fejleszd az erőt, az egyensúlyt és az ügyességet!
 • Ease back to activity early for emotional strength: Hamar állj vissza az aktivitásra, hogy lelkileg erős maradhass!

Egy másik megközelítés szerint, PEACE & LOVE:

PEACE (1-3 nap):

 • Protect: Védd!
 • Elevate: Polcold föl!
 • Avoid anti-inflammatory modalities: Kerüld a gyulladáscsökkentőket!
 • Compress: Használj kompressziót!
 • Educate: Tanuld meg újra használni!

Az első napok után pedig jöhet a LOVE:

 • Load: Terheld!
 • Optimism: Légy optimista!
 • Vascularisation: Fokozd a vérkeringést!
 • Exercise: Végezz edzést!

Ezért fontos a mozgatás

„A sérült területet mindig finoman és fokozatosan kell mozgatni, lehetőleg a teljes mozgáspályán” – magyarázza a szakértő. „Legfeljebb az első 3 napban kíméljük az adott testrészt, ezzel ugyanis elkerülhetjük az esetleges bevérzést. Nagyon fontos, hogy az izom állapotát a lehető legjobb formában kell megtartani, az immobilitás (mozdulatlanság) miatt ugyanis az izom jelentősen leépül, ezért az érintett terület vérellátása is gyengül. Ennek következtében a méreganyagok elszállítása és a kellő mennyiségű oxigénellátás akadályozott, így a gyulladás elhúzódhat.”

Gyakorlati tanácsok

 1. Mellőzzük vagy minimalizáljuk a rögzítők használatát, ugyanis ezek lassítják a felépülést.
 2. Már a kezdeti szakaszban kombináljuk a különböző mozgásformákat: vízben futás (uszodák gyerekmedencéjében, nyílt vízen), úszás, ellipszis tréner, evezőpad használata, kis súlyzós edzések, könnyed korcsolyázás, lassú futás stb.
 3. A megfelelő vérellátást kardio mozgásokkal érhetjük el.
 4. Egyszerre fejlesszük az izomerőt, az egyensúlyozó képességet és az ügyességet!

Bátorítás, támogatás

„Fontos, hogy a sérülést követően, minél előbb kezdjük el fejben “rehabilitálni” a pácienst. Bátorítsuk, támogassuk lelkileg, javasoljunk személyre szabott mozgásformákat. Konkrét megoldási lehetőségekkel megnöveljük a beteg saját felelősségét a felépülésben, ami által a gyógyulás is hamarabb bekövetkezik. Az optimista hozzáállás már önmagában fél siker” – mondta a gyógytornász.

Forrás: Sherlock Rehab, Fotó: Getty

Olvass tovább!