Ez a 6 legjobb combformáló gyakorlat, ha gyors eredményt akarsz

2022. június 06.
Az egyik legkényesebb terület a belső comb, már ami a feszesítést, tónusosságot illeti. Szerencsére jó pár olyan gyakorlat, jógapóz akad, melyek rendszeres gyakorlásával gyorsan elérhetjük azt a combformát, amit szeretnénk.

Nem azért kell aggódni, mert laza a combunk, a belső combjaink összeérnek, esetleg narancsbőrünk is van ezen a testtájon. A szépségen túl komoly funkciója is van a belső comb izmainak. Ha gyakran érzünk valami furcsát a térdünkben, fáj a csípőnk, bokánk, esetleg a derekunk, érdemes egy kis plusz figyelmet szentelni a combközelítő izmoknak, ugyanis ha a belső comb izomzata nem elég erős, nem biztosít megfelelő stabilitást az ízületek működéséhez, ami fájdalom, kopás formájában jelentkezik. 

Még tovább bonyolítja a helyzetet, hogy nem elég erősebbé, de mozgékonyabbá, lazábbá is kell tenni a belső comb izmait. Az alábbi gyakorlatok mindkettőt fejlesztik és csodásan megdolgoztatják a kívánt területet.

1. Saspóz (Garudászana)

belso-comb-edzes

A saspóz egy nagyon erőteljes ászana, ami remekül dolgoztatja a belső combizmokat. Az egyensúly megőrzéséhez nemcsak a figyelem összpontosítására van szükség ugyanis, hanem arra is, hogy minél erősebben préseljük egymáshoz a combokat. A jógapózban nemcsak a belső comb, hanem a fenék és a lábszár izmai is aktiválódnak, ami oldja a stresszt és feszültséget a deréktájékon.

2. Táncos (Natarjászana)

belso-comb-edzes

Az egyik legméltóságteljesebb jógapóz a Natarjászana, ha megpróbálkozunk vele, balett-táncosnak érezzük magunkat. A gyakorlásához azonban türelemre és sok kitartásra van szükség, nem kell egyből a végső pozíciót végrehajtanunk. Haladjunk lépésenként, és adjunk időt, hogy alkalmazkodjon és erősödjön a lábunk. 

3. Alacsony kitörés (Anjaneyaászana)

belso-comb-edzes

Az alacsony kitörés az egyik leghatékonyabb jógapóz a combközelítő izmok erősítésére. (A kitörésekről kijelenthető általánosságban is, hogy a belső comb izmait dolgoztatják leginkább.) Az alacsony kitörés mély nyújtást jelent a belső comb területén, oldja a feszültséget a horpaszban, ellazulnak az ellentétes oldali izmok. A tökéletes comberősítőnek is nevezhetjük ezt a pózt, mivel egyszerre teszi tónusossá, erőssé a területet, ugyanakkor szépen nyújt és lazít is.

4. Tehénarcpóz (Gomukhászana)

belso-comb-edzes

Bár könnyűnek látszik ez a testhelyzet – hiszen csak ülni kell és összekulcsolni a kezeinket –, ez ne tévesszen meg minket. A kezek és a lábak összehangolt munkájára van szükség, és csak akkor működik, ha a lábakat szorosan tartjuk, és erősen dolgozik a belső comb. Ezt a területet egyszerre erősíti és masszírozza is a Gomukhászana.

5. Galambpóz (Rajakapotászana)

belso-comb-edzes

A belső comb nyújtására az egyik legjobb gyakorlat a jógában az úgynevezett galambpóz, ami nemcsak a lábakra hat, de a mellkast is nyitja. Ha annyira profik vagyunk, hogy a hátsó lábat fel tudjuk emelni, még hatékonyabbá teszi a comb belső részének izmainak erősítését.

6. Füzértartás (Malaszana)

belso-comb-edzes

A füzértartás egy guggoló testhelyzet. Remekül megdolgoztatja a farizmokat és a combokat. Kihagyhatatlan a belső comb edzéséből, hiszen egyszerre erősíti és nyújtja ezt a területet. Elsőre kicsit kényelmetlennek tűnhet, ám ahogy belelazulunk, érezzük majd, milyen jólesik a mély nyújtás a csípőnek és a belső combnak.

Forrás: Stylecraze Fotó: Unsplash, Getty Images

Olvass tovább!