Ezért együnk minden nap egy evőkanál lenmagot

2020. december 12.
Kicsi a bors, de erős, tartja a mondás; az apró a lenmaggal is hasonló a helyzet. Annyi jó tulajdonság és egészséges tápanyag szorult ezekbe a kicsike barna magokba, hogy csak az nem fogyasztja minden nap, aki még nem hallott róla.

Ha megkérdezünk egy gasztroenterológust vagy dietetikust, hogy melyik magokat kellene minden nap fogyasztanunk, az első helyen minden valószínűség szerint a lenmagot említenék. Mutatjuk az öt legerősebb okot arra, miért együnk mi is minden nap belőle.

lenmag-egeszseg-vercukorszint

1. Magas az omega-3 zsírsavtartalma.

Az egyik leggazdagabb forrása az omega 3-zsírsavnak a növényi alapú táplálkozásban a lenmag. Ez a tápanyag pedig elengedhetetlenül fontos a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésére, csökkenti a gyulladásokat szervezetünkben, és a máj egészségének megőrzésében is nagy szerepe van.

2. Magas rosttartalom.

Vízben oldódó és nem oldódó rostokban egyaránt gazdag a lenmag, és mindkettő típusra szükségünk van az egészségünk megőrzésének érdekében. Egy evőkanál őrölt lenmag körülbel 2 gramm rostot tartalmaz. A vízben nem oldódó rostok szabályozzák a bélműködést és megelőzik a székrekedést, míg a vízben oldódó típus egyfajta gélállagot vesz fel a bélrendszerbe kerülve, és lassítja az emésztést, így tovább megmarad a teltségérzet. 

3. Javítja a koleszterinszintet. 

A lenmag segít egészséges szinten tartani a koleszterinszintet, csökkenti a vérben a rossz (LDL) koleszterin szintjét. Ez hozzájárul ahhoz, hogy minél kisebb eséllyel alakuljanak ki szív- és érrendszeri betegségek.

Olvastad már?

4. Segíti az egészséges hormonszint megtartását.

Mivel magas a növényi ösztrogéntartalma, a lenmag segít a szervezet hormonháztartásának az egyensúlyban maradásban, emellet csökkentheti a hormonokkal összefüggő ráktípusok, így bizonyos mellrákfajták és a prosztatarák kialakulásának esélyét.

5. Szabályozza a vércukorszintet.

Mivel rostban nagyon gazdag, a lenmag segíti a vércukorszint szinten tartását, lassítja a cukor felszívódását a vérben. A rostban gazdag ételekről általánosságban is elmondható, hogy segítenek megelőzni a kettes típusú cukorbetegség kialakulását. 

Hogyan illesszük be az étrendünkbe?

A legegyszerűbb módja annak, hogy a lenmagot bevezessük az étrendünkbe, ha őrölt formában egy-két evőkanállal teszünk a joghurtunkba, vagy belekeverjük a sütemények tésztájába. Ha viszont ki akarjuk aknázni a belek egészségére gyakorolt előnyös hatásait, fogyasszuk egészben, például müzliben, granolában. Arra azonban felhívják a figyelmet a dietetikusok, hogy ha megnöveljük az étrendünk rosttartalmát, fogyasszunk több vizet, így megelőzhetjük a puffadást és az emésztési nehézségeket.

Olvass tovább!

Forrás: Insider Fotó: Unsplash