Ha megkérdezünk egy gasztroenterológust vagy dietetikust, hogy melyik magokat kellene minden nap fogyasztanunk, az első helyen minden valószínűség szerint a lenmagot említenék. Mutatjuk az öt legerősebb okot arra, miért együnk mi is minden nap belőle.
1. Magas az omega-3 zsírsavtartalma.
Az egyik leggazdagabb forrása az omega 3-zsírsavnak a növényi alapú táplálkozásban a lenmag. Ez a tápanyag pedig elengedhetetlenül fontos a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésére, csökkenti a gyulladásokat szervezetünkben, és a máj egészségének megőrzésében is nagy szerepe van.
2. Magas rosttartalom.
Vízben oldódó és nem oldódó rostokban egyaránt gazdag a lenmag, és mindkettő típusra szükségünk van az egészségünk megőrzésének érdekében. Egy evőkanál őrölt lenmag körülbel 2 gramm rostot tartalmaz. A vízben nem oldódó rostok szabályozzák a bélműködést és megelőzik a székrekedést, míg a vízben oldódó típus egyfajta gélállagot vesz fel a bélrendszerbe kerülve, és lassítja az emésztést, így tovább megmarad a teltségérzet.
3. Javítja a koleszterinszintet.
A lenmag segít egészséges szinten tartani a koleszterinszintet, csökkenti a vérben a rossz (LDL) koleszterin szintjét. Ez hozzájárul ahhoz, hogy minél kisebb eséllyel alakuljanak ki szív- és érrendszeri betegségek.
Olvastad már?
4. Segíti az egészséges hormonszint megtartását.
Mivel magas a növényi ösztrogéntartalma, a lenmag segít a szervezet hormonháztartásának az egyensúlyban maradásban, emellet csökkentheti a hormonokkal összefüggő ráktípusok, így bizonyos mellrákfajták és a prosztatarák kialakulásának esélyét.
5. Szabályozza a vércukorszintet.
Mivel rostban nagyon gazdag, a lenmag segíti a vércukorszint szinten tartását, lassítja a cukor felszívódását a vérben. A rostban gazdag ételekről általánosságban is elmondható, hogy segítenek megelőzni a kettes típusú cukorbetegség kialakulását.
Hogyan illesszük be az étrendünkbe?
A legegyszerűbb módja annak, hogy a lenmagot bevezessük az étrendünkbe, ha őrölt formában egy-két evőkanállal teszünk a joghurtunkba, vagy belekeverjük a sütemények tésztájába. Ha viszont ki akarjuk aknázni a belek egészségére gyakorolt előnyös hatásait, fogyasszuk egészben, például müzliben, granolában. Arra azonban felhívják a figyelmet a dietetikusok, hogy ha megnöveljük az étrendünk rosttartalmát, fogyasszunk több vizet, így megelőzhetjük a puffadást és az emésztési nehézségeket.
Olvass tovább!
Forrás: Insider Fotó: Unsplash