Amnézia a szextől? Lehetséges!

2022. június 17.
Egy férfinél hirtelen amnézia alakult ki, miután a feleségével szexelt. Teljesen elfelejtett mindent, még azt is, hogy előző nap családi bulival ünnepelték a házassági évfordulójukat.

A tranziens vagy átmeneti globális amnézia fő tünete, hogy a kérdéseket újra és újra felteszi a beteg, ám a korábban kapott válaszokra nem emlékszik. Egy férfinél tíz perccel azután ütött be az emlékezetkiesés, miután feleségével szexelt. Átmenetileg kitörölte a memóriájából az előző napi emlékeket, és képtelenné vált az új információk megjegyzésére. 

A 66 éves férfi akkor esett kétségbe, mikor az együttlét után a telefonjára nézett, meglátta a dátumot, és azt hitte, elfelejtette a házassági évfordulójukat. Valójában egy nappal korábban az egész családdal és feleségével együtt megünnepelték a jeles eseményt. 

amnezia-szex

Az amnéziás állapot nagyjából egy órán át tartott, ezalatt a férfi újra és újra feltette feleségének és lányának ugyanazokat a kérdéseket az évfordulóval és az aznap reggellel kapcsolatban, de a válaszaikat képtelen volt megjegyezni. 

A sürgősségi osztályra siettek, ám a neurológiai vizsgálatok semmilyen rendellenességet nem mutattak. Az orvosok végül tranziens globális amnéziával diagnosztizálták, ami egy alapvetően ártalmatlan jelenség. Hirtelen lép fel, a rövid távú memória működését zavarja meg, így a beteg képtelenné válik az új információk megjegyzésére. A memóriavesztés általában 4-6 órán át tart, és kezelés nélkül elmúlik. De számoltak már be 24 órán át tartó esetről is. Mivel a tranziens globális amnézia tünetei hasonlítanak más, súlyos kórképek – stroke, demencia, epilepszia – tüneteihez, mindenképp forduljunk orvoshoz, ha ilyet tapasztalunk.

Érdekesség, hogy leginkább az 50 és 70 év közötti férfiakat érinti. Azt egyelőre a tudósok sem értik, mi okozza, de kapcsolatba hozható a fizikai megerőltetéssel, a hirtelen hideg vagy meleg víz okozta sokkal, érzelmi stresszel, fájdalommal és a szexszel.

Az átmeneti globális amnézia ismétlődhet – a cikk elején említett férfinél is jelentkezett már hét évvel korábban is hasonló emlékezetkiesés –, ám azt még nem tudják a szakemberek, milyen gyakran.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!