Ez történik a testedben, ha kihagyod a reggelit

2022. június 28.
A reggeli rohanásban gyakori, hogy nem jut idő még az evésre is, pedig érdemes lenne belepréselni valahogy a menetrendbe. Mutatjuk, mi zajlik a szervezetedben, ha reggeli nélkül indítod a napot!

A reggeliről nem véletlenül mondják azt a szakemberek, hogy a legfontosabb a három főétkezés közül: ebből merít energiát a szervezet ahhoz, hogy jól induljon a nap: sokat lendít a szellemi teljesítményeden, hozzájárul az izmok egészséges működéséhez és még abban is segít, hogy az előtted álló órákban több kalóriát égess el. Ha a reggeli rohanásban kimarad, és csak futva bedobsz egy kávét, láncreakciót indítasz el a szervezetedben – az alábbi történésekkel.

Reggeli cappuccino

Sokak szent meggyőződése, hogy jót tesznek a vonalaiknak azzal, ha kihagyják a reggelit. Lehet, hogy némi kalóriát sikerül megspórolni ezzel, azzal azonban nem számolnak, hogy az első főétkezés átugrásával nem idéznek elő mást, csak azt, hogy a szervezet „bal lábbal kezdje a napot”. Ugye te sem szeretnél kibabrálni magaddal?

Energiastop

Ébredés után kicsivel szüksége lenne a testednek arra, hogy ételhez jusson és folyadékot vigyél be egy fenséges reggelivel, sok más mellett például azért, hogy ne érezd magad kimerültnek az első néhány kihívás teljesítése után. Ha ugyanis nem reggelizel, a szervezeted kénytelen energiatakarékos üzemmódra kapcsolni, ami miatt nem tudsz kellően koncentrálni, gyengének érzed magad, de hányinger és szédülés is kialakulhat.

Lassabb emésztés

Ha szánsz egy kis időt arra, hogy reggelizz, működésbe hozod az emésztőrendszeredet, és azt a félreérthetetlen üzenetet küldöd neki, hogy itt az idő munkához látni. Ennek hatására a nap folyamán magadhoz vett ételeket könnyebben és gyorsabban emészti meg, míg ha átugrod a reggelit, garantáltan lassítod a bélrendszer működését.

Semmiből jövő éhségrohamok

Teljesen logikus, hogy ha rendesen eszel reggel, tele hassal indítod a napot, nem tör rád már munkába tartva az éhség. Több energiával kezdhetsz neki a feladatok teljesítésének és az ebédidőt sem kopogó szemekkel fogod várni. Így egész délelőtt jobb lehet a közérzeted!

Bőséges reggeli

Visszafogott agyműködés

Akár tetszik, akár nem, az agynak sok energiára van szüksége ahhoz, hogy megfelelően működjön a nap folyamán, amit nem adsz meg neki akkor, ha rohanva felhörpintesz egy gyors kávét. Ahhoz, hogy hatékonyan működjenek az agytekervények, cukrokat is magadhoz kell venned, például ezzel az egészséges amerikai palacsintával! Ha nem reggelizel, a fent említettek tetejébe csökken a koncentrációd, megkopik a memóriád és ok nélkül ingerültnek érezheted magad. 

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?