Ez az étel segít a leghatékonyabban a fogyásban

2022. július 17.
A dietetikusok régóta hangsúlyozzák, hogy az ideális testsúlyhoz nem a haslaposító teákon, méregtelenítő táplálékkiegészítőkön és egzotikus gyümölcsökön keresztül vezet az út. Nincs szükség semmi különös ételre ahhoz, hogy fogyjunk, csak rostra. Sok rostra.

A rost a növényi alapú ételek megemészthetetlen összetevője. Találunk ilyet a gyümölcsökben, zöldségekben, hüvelyesekben, teljes kiőrlésű gabonában és bizonyos magvakban. A rost a legjobb és leghatékonyabb élelmiszer, ha fogyni szeretnénk, és nem mellesleg roppant fontos az egészségünk érdekében is. 

fogyas-rost

Miért kell rost a fogyáshoz?

Mivel a szervezetünk nem tudja megemészteni a rostot, ráadásul kevés kalóriát tartalmaz, így úgy telít el, hogy kevesebbet eszünk. Emellett a rost lassítja az emésztést, ezért tovább tart a teltségérzet, nem kívánunk nassolni két étkezés között. Végül, de nem utolsósorban a kutatások szerint a rostok megkötik a kalóriák egy részét, így nem szívódnak fel. Ez egy újabb adalék ahhoz, miért segíti a fogyást, ha sok rostot fogyasztunk. 

A kalóriaszámlálás vagy a szigorú tiltáson alapuló diéták helyett sokkal hatásosabb tehát, ha egyszerűen több rostot fogyasztunk, ha fogyni szeretnénk. 

A kutatások szerint ez a stratégia hosszú távon is hatásos az ideális testsúly megtartásában. A heti 1-2 kilogramm fogyásnál nem több az optimális, amihez nagyon közel kerülhetünk, ha minden étkezésünket feltuningoljuk plusz rosttal. A vizsgálatok szerint azok, akik a fogyásuk során több rostot fogyasztottak, két évvel azután is megtartották a leadott kilókat, míg azok, akiknek az étrendje kevesebb rostot tartalmazott, visszaszedték a leadott súly egy részét. 

Mennyi rostra van szükségünk?

Az étkezési irányelvek szerint a nőknek napi 25 gramm rost fogyasztása ajánlott, a férfiaknak 38 gramm. Ez egy általánosan meghatározott mennyiség, az egyéni szükségletek, éhség és teltségérzet megfigyelése megmutatja, ha még ennél is többre van szükségünk. Ha éhesek vagyunk egy elégséges mennyiségű étkezés után, valószínűleg nem fogyasztunk elég rostot.

Forrás: Eating Well Fotó: Unsplash

Olvass tovább!