A fahéj mellett méltatlanul kevés szó esik a kardamomról, pedig a gyömbérrel rokonságban álló Elettaria cadamomum nevű növény magjai legalább olyan erőteljes aromával rendelkeznek. Az indiai és közel-keleti konyha mind az édes, mind a savanyú ételekben előszeretettel használja, de az észak-európai és orosz gasztronómia egyik alapfűszere is a kardamom a süteményekben. Az egész magok vagy az őrlemény virágos, illatos ízt és aromát ad a kávénak, rizsnek vagy éppen currynek, vagy éppen a kardamomos péksüteményeknek. Elég csak arra gondolnunk, hol és mihez használjuk a fahéjat – ugyanott a kardamommal is fűszerezhetünk. Ráadásul számos egészségügyi haszna van a fűszernek, a friss lehelettől a rákos sejtek elpusztításáig.
1. Antibakteriáis hatás
„Eugenolnak nevezik a kardamomban található antibakteriális hatású vegyületet. Ez a kémiai anyag adja a magok fűszeres illatát is” – mondta Reda Elmardi regisztrált dietetikus. Egy 2017-es kutatás eredményei szerint a kardamom illóolaja megakadályozza a kórokozók szaporodását. Ezt kimutatták a szalmonella, Staphylococcus baktérium és candida gomba esetében is.
2. Csökkenti a vércukorszintet és a gyulladást
Még abban is hasonlít a fahéjhoz, hogy a kettes típusú cukorbetegség esetén segíthet a vércukorszint egyensúlyának megőrzésében. Emellett egy 2017-es vizsgálat kimutatta, hogy a nyolc héten keresztül szedett kardamomból származó táplálékkiegészítő csökkentette a gyulladás szintjét a prediabéteszben szenvedő nőknél.
3. Hozzájárul a száj egészségéhez
Nemcsak a leheletünk lesz jobb a kardamomtól, de a fogak és íny egészségéhez is hozzájárulhat. Egy 2020-ban végzett kutatásban a kardamom gyümölcsét és magjait is megvizsgálták. Az eredmények szerint a kardamom hatékonyan akadályozta meg a fogínysorvadást okozó baktériumok szaporodását a szájban. Egy korábbi, 2017-es kutatás pedig azt derítette ki, hogy a fogszuvasodás fő okozóját, a Streptococcus mutans baktériumot is elpusztította.
4. Javítja a máj egészségét
Egy kisebb, 2018-ban végzett kutatás eredményei szerint a kardamom csökkenti a máj gyulladásos folyamatait. A zsírmáj nemcsak azoknál alakulhat ki, akik túl sok alkoholt fogyasztanak, hanem az elhízás is vezethet ide. A kutatásban is olyan embereket vizsgáltak, akik nem fogyasztottak alkoholt, ám testtömegindexük 25 vagy afeletti volt. Ők minden nap három étkezés mellé kaptak kardamomból készült táplálékkiegészítőket három hónapon át. A kutatás végén a máj gyulladását a vérmintában jelző markerek alacsonyabbak voltak, mint a vizsgálat kezdetén, illetve mint a kontrollcsoportnál.
Bár a vizsgálat azokra fókuszált, akiknél már kialakultak májproblémák, az eredmények arra engednek következtetni, hogy a kardamom a betegség kialakulását is segít megakadályozni.
5. Hozzájárul a szív egészségéhez
A kardamom jótékony hatásai kiterjednek a szív- és érrendszer egészségére is. Egy átfogó vizsgálat, melyben öt tanulmány eredményeit összegezték, kimutatta, hogy a kardamom jelentősen csökkentette a szervezet triglicerid szintjét. Ez a zsír azon formája, mely lerakódásokat képez az erek falán, ezáltal növeli a szívinfarktus, stroke és más szívbetegségek kialakulásának kockázatát.
Egy 2009-es vizsgálat pedig azt mutatta ki, hogy a kardamom a vérnyomás csökkentéséhez is hozzájárul, emellett növeli az antioxidánsok szintjét a szervezetben.
6. Csökkenti a hányingert várandósság alatt
A terhes nők 75 százalékánál jelentkezik hányinger vagy hányás. Az köztudott, hogy a gyömbér segíthet a kellemetlen panaszok mérséklésében. Nem hiábavaló a rokonság a két növény között, a kardamomra is igaz a vizsgálatok szerint ez a jótékony hatás.
7. Harcol a rákos sejtek ellen
Több olyan kutatás is készült, melyek szerint a kardamom – antioxidáns hatásánál fogva – segíthet megelőzni, csökkenteni bizonyos ráktípusok kialakulását. Laboratóriumi körülmények között a szájüregi rák, a tüdőrák, a csontvelőrák és a bőrrák megelőzésében tűnt hatékonynak. A mellrák és bélrák elleni hatásokat még jelenleg is vizsgálják.
Forrás: Insider Fotó: Unsplash