7 hatékony módszer, hogy megszabadulj örökre az úszógumitól

2022. július 24.
Az egyetlen hatásos módja az úszógumik eltüntetésének a hasunkról, ha sikerül elérnünk, hogy általánosságban csökkenjen a zsír aránya a testünkben. Ehhez a diéta és a testmozgás kombinációjára van szükség, de ne ijedjünk meg! Nagyon egyszerű és teljesen hétköznapi dolgokat kell csak bevezetnünk az életünkbe, ha örökre meg akarunk szabadulni a hasunkra rakódott zsírtól.

Először is fogadjuk el a tényt: a hasunkra lerakódott zsír nem tüntethető el varázsütésre, nincs gyors megoldás, bármennyire is szeretnénk. Ahogy nem egy pillanat alatt alakultak ki az úszógumik a hasunkon, úgy megszűnni sem egy csapásra fog. Rossz hír az is, hogy a hasi zsírt ledolgozni sem könnyű, mivel gyakran más típusú zsír, mint a testünk többi részén raktározott felesleg. Azt a részét, amit látunk és úszógumiként fodrozódik a hasunk körül, a bőr alatt raktározódó felesleget még könnyebb ledolgozni, ám a láthatatlan, viszcerális zsírt, ami a szerveink, szöveteink közé épült be a hasfal mélyén, már nehezebb eltüntetni.

„Egy bizonyos mennyiségű viszcerális zsír fontos az egészségünkhöz” – mutatott rá Maricris Lapaix tápanyagszakértő és személyi edző. Azonban ha túl sok halmozódik fel, megváltoztathatja a szervek működését, ami már egyáltalán nem mondható egészségesnek.

has-uszogumi-fogyas

Eltűnhet az úszógumi egy hét alatt?

Sose higgyünk az olyan diétáknak és trendi fogyókúráknak, de edzésterveknek sem, melyek azt ígérik, hogy egy hét alatt eltűnnek a hasunkról az úszógumik. Ez nemcsak teljesen irreális, de egészségtelen is lenne. 

Az edzés fontos: a hasizomgyakorlatok segítenek tónusossá tenni a hasat, ám ahhoz, hogy az úszógumik csökkenjenek, általánosságban kell fogynunk és a zsír arányát csökkentenünk a testünkben. „A legjobb gyakorlat az úszógumik megszüntetésére a kiegyensúlyozott és aktív életmód, tápanyagban gazdag étrend és a lehető legkevesebb stressz” – foglalta össze Lapaix. 

A hét legfontosabb lépés az úszógumimentes hashoz

Ha elszántuk magunkat, nagyon egyszerű dolgok bevezetésével fokozatosan elérhetjük, hogy csökkenjenek és teljesen el is tűnjenek az úszógumik, amik közénk és a lapos has közé álltak eddig.

  1. Kerüljük a cukros, finomított élelmiszereket és italokat

A sok üdítő, sportital és ízesített kávé fogyasztása hozzájárul az úszógumik kialakulásához, mivel ezek rengeteg cukrot tartalmaznak. Az alkohol is cukros italnak számít! Ha egy héten többször is fogyasztunk alkoholt, jelentősen megnő az elhízás kockázata. A sör rengeteg kalóriát és szénhidrátot tartalmaz, ugyanakkor a sörhas csupán városi legenda, bármelyik alkoholfajta a derék és has környéki zsírpárnák kialakulásához vezet, nem csak a sör okoz ilyen jellegű elhízást.

  1. Igyunk sok vizet

A megfelelő mennyiségű víz fogyasztása serkenti az anyagcserét, ami hozzájárul a fogyáshoz. A citromos víz azért lehet hasznos, mert jól pótolhatjuk vele a cukros üdítőket, ugyanakkor nem bizonyított, hogy egyéb hatással lenne a súlyvesztésre.

  1. Együnk fehérjében és rostban gazdag ételeket

A sok rost és fehérje segít minél hosszabb ideig fenntartani a teltségérzetet egy-egy főétkezés után, így nem tör ránk a nassolási vágy olyan hamar. Azt pedig már mindenki tudja, hogy ha valamit csak úgy rágcsálnánk, általában olyan falatok akadnak a kezünkbe, amik kifejezetten az úszógumik vastagodásának kedveznek.

  1. Kardio- és súlyzós edzés is kell

Nincs nagyon ráhatásunk, hova rakódnak elsősorban a zsírpárnák a testünkön, nem létezik célzott fogyás. Emiatt nem elég, ha csak hasizom-gyakorlatokat végzünk, ettől nem tűnnek el az úszógumik a hasunkról.

Ugyanakkor ha súlyzós edzéssel növeljük az izomtömeget, az általánosságban segíti, hogy több kalóriát égessünk el, míg a kardioedzés során is a testünk minden zsírraktárát – így a hasunkon lévő úszógumikat is – mozgósítja a szervezet. 

  1. Vezessük be az étrendünkbe a probiotikumokat

A tudományos kutatások szerint a probiotikumoknak nagyobb szerepe van a fogyásban, mint gondolnánk. A bélrendszerünkbe élő baktériumok ugyanis segítenek az egészséges testsúly elérésben és fenntartásában, a megfelelő működésükhöz azonban szükségük van a jó táptalajra, amit a probiotikumok támogathatnak. A savanyú káposzta, joghurt, kimchi, a kovászos tészták és a fermentált ételek tehát hozzásegíthetnek az úszógumik eltűnéséhez. 

  1. Elegendő alvás

Ha nem alszunk eleget, hízunk. Egy 2015-ös vizsgálat szerint a kevesebb mint hat óra alvás láthatóan vastagítja a derékvonalat, ami a hasi zsír lerakódásának egyik legfőbb indikátora.

  1. A stressz menedzselése

A magas stresszszint a zsír raktározására serkenti a szervezetünket. Ezért van például az, hogy egy rossz kapcsolatban felszaladnak ránk a kilók, de szakítás után szinte leolvad a hasunkról az úszógumi. A rendszeres testmozgás, meditáció, légzőgyakorlatok, minél kevesebb képernyő előtt töltött idő, a koffeinbevitel csökkentése és a barátainkkal, családunkkal töltött idő hozzájárulhat a bennünk lévő feszültség oldásához, a stresszhormon szintjének csökkentéséhez.

Forrás: Insider Fotó: Getty Images

Olvass tovább!