Kockás has? Ugyan! A karizom az új sztár!

2022. július 28.
Natalie Portman karjai és szuperhős bicepsze ezen a nyáron ellopja a show-t a kidolgozott hasizmok elől. Ám nem ő az egyetlen, aki karizomra gyúrt idén.

Natalie Portman páncélban és varázskalapáccsal tűnt fel a legfrissebb szuperhős-filmben, a Thor: Love and Thunder-ben. A színésznő jól kidolgozott válla és karja azonban ellopta a show-t a kasszasiker akciófilmben. Akkora izmokat pakolt magára, hogy sokan meggyanúsították azzal is, csupán számítógépes grafikával rajzolták bicepszeit. A valóság az, hogy Portman sokat, és még annál is többet gyúrt karra. 

„Egyértelműen az izmos kar volt a cél” – mondta Naomi Pendergast ausztrál tréner, aki 10 hónapon át dolgozott Natalie Portmannel a forgatás előtt. Könnyű súlyokkal kezdtek, hogy a színésznő ne sérüljön meg, csak azután váltottak nagyobbra, amikor már megvolt a kellő alap. Az edző honlapján egyébként bárki előfizethet Natalie Portman karizom-építő edzéstervére, ha hasonló viking bicepsz az álma. 

natalie-portman-karizom

Viszlát 1 kilós, pink, neoprén súlyzócskák!

Ideje lecserélni a szolid súlyokat a nagy súlyzókra. Egyre több nő akar megszabadulni a laza hónaljtól, integetőhájtól és melltartópánt mellett kibuggyanó zsírtól, a háton fodrozódó zsírról vagy úszógumikról nem is beszélve. Egyértelműen az izmos felépítés a trend napjainkban. Ez nagyban köszönhető az egyre szaporodó női szuperhősöknek, a testpozitív mozgalomnak, akik nyugalmazták a vékonyságot. A járvány alatt a hangsúly áttolódott az otthoni edzésre, még a nagyobb eszközök, mint a fekvenyomópad és a kötelek is egyre több háztartásban lettek alapkellékek. 

„Állsz a tükör előtt, látod, érzed – az erő függőséget okoz” – mondta Jason Walsh személyi edző, aki Emily Bluntnak segített A holnap határa című filmben földönkívüliek ellen harcoló elitkommandóssá változni, Brie Larsonnak pedig a Marvel kapitány galaktikus szuperhősévé válni.

natalie-portman-karizom

A Match.com online randioldalon a statisztikáik szerint 10 százalékkal több nő vallja magát „sportosnak és fittnek”, mint „vékonynak és soványnak” a három évvel ezelőtti adatokhoz képest. „És a sportos nők 40 százalékkal több like-ot kapnak a regisztrációjuk utáni első héten, mint a vékony csoportba tartozók” – mutatott rá Amber Harrison, az oldal igazgatója, aki maga is a CrossFit megszállottja. „Soha nem vártam korábban ennyire izgatottan, hogy végre kicsi legyen rám valamelyik ruhadarabom” – mondta Harrison, aki azt sem bánta, hogy a dizájner ruháit sem tudta többé hordani az egyre jobban duzzadó izmai miatt. 

Nem mindenki rajong a nagy izmokért

Persze a fitneszvilágban is vannak, akik inkább szomorúak az izmosság egyre terjedő trendje miatt. Erika Bloom pilates instruktor például ellenzi, hogy valaki – ahogyan ő mondja – hiúságból felpumpálja az izmait, például a bicepszét. „Vannak szép számmal olyan nők, akik hozzám jönnek segítségért, miután a nagy súlyokkal a korábbihoz képest nagy izmokat építettek, és azt kérdezik, meg lehet-e fordítani az eredményt” – mondta Bloom, aki inkább az erő és rugalmasság egyensúlyában hisz. 

A film sajtótájékoztatóján a 41 éves Natalie Portman is sokat beszélt arról, milyen szigorú edzésrutint kellett követnie, hogy felépítse Mighty Thor karakterének izomzatát, aki az elhunyt asztrofizikus, Jane Foster fizikailag nagyobb méretű alteregója. A produkció szerint csupán ahhoz használtak digitális technológiát, hogy felnagyítsák Portmant, de az izomzat teljesen az övé. „Natalie kigyúrta magát a szerephez, rengeteget dolgozott, de 22 centimétert nem tudott nőni – mondta Brad Winderbaum producer. – Ahhoz, hogy magasabb legyen, kellett egy kis mozis varázslat.”

natalie-portman-karizom

Nagy bicepsszel jár a boldogság? 

Sarah Staudiger divattervező nem akart akkora bicepszet, mint Arnold Schwarzenegger fénykorában a nemrégiben tartott esküvőjén, ugyanakkor szeretett volna kidolgozott kart, jó testtartást és nyugodt akart lenni. „Átsugárzik az emberen az erő, ezt szerettem volna elérni” – mondta Staudiger, aki edzett, nyújtott és meditált a cél érdekében. 

A denveri személyi edző, Kourtney Thomas szlogenje is ezt sugallja: „Big Arms, Big Life”, azaz nagy karral jár a magas élet, pólókra és kártyákra nyomtatba az üzenetet. Amikor az edzésmódszerében a hangsúly a fogyásról áthelyeződött az erőre, megugrott a kliensei száma. „Van valami roppant karizmatikus abban, ha valaki erős, talán mert több térre van szüksége a világban” – mondta Thomas. 

A hírességek is odáig vannak az erős, kidolgozott karokért. „Imádom az izmokat. Nem akarok sovány lenni” – mondta például Khloé Kardashian két harapás rántott csirkeszárny között, amikor az intenzív edzésprogramjáról kérdezték a reality műsorukban. 

Gunnar Peterson sztártréner is azt tapasztalja, hogy a női kliensek szeretnének egy kis plusz húst magukra, pont az ellenkezőjét annak, mint amiért az elmúlt évtizedekben küzdöttek. „Harminc éve csinálom, és még soha ennyien nem akartak erős karizmokat, mint most. A nők erősek akarnak lenni, és azt akarják, hogy ezt mindenki lássa.”

Forrás: Wall Street Journal Fotó: IMDB, Getty Images

Olvass tovább!