A kialvatlanság 3 kevésbé ismert, de annál fontosabb jele

2022. június 26.
Szó szerint életbevágóan fontos, hogy ne hunyj szemet az árulkodó jelek felett, ugyanis az alvásmegvonás súlyos betegségek kiváltó oka is lehet.

Aligha akad olyan, aki még soha nem küzdött kialvatlansággal egy hullámvölgyekkel teli időszakban, vagy még egyszer sem dolgozott hajnalba nyúlóan egy feszített leadási határidő miatt a munkában. A fáradtságra hajlamosak vagyunk legyinteni, és úgy gondoljuk, még bőven lesz időnk kipihenni magunkat a hétvégén, esetleg a projektünk befejezése után, hetekkel később. Pedig aligha akad veszélyesebb és csendesebb gyilkos az alvásmegvonásnál – az immunrendszerünk például azonnal az áldozatául eshet, mert a kialvatlanság miatt a szervezetünk nehezebben küzd meg a fertőzésekkel.

A kialvatlanság jelei

Nehezebben lábalunk ki akár csak egy ártalmatlannak tűnő megfázásból is, mert az álmatlan éjszakák csökkenthetik a védekezőképességünket a vírusokkal, fertőzésekkel és gyulladásokkal szemben. Sőt, a kialvatlanság hosszútávon megnövelheti a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát. Csontritkuláshoz, szívproblémákhoz, de akár daganatok megjelenéséhez is vezethet, ha nem adunk elengedő időt a szervezetünknek a regenerálódáshoz. A legnagyobb gond pedig az, hogy a legtöbben nem veszik észre időben a bajra utaló árulkodó jeleket, holott a szem alatt lévő karikákon túl számtalan dolog árulkodhat arról, hogy éppen kialvatlanságban szenvedünk.

Még, még, még, ennyi nem elég!

Úgy érzed, szó szerint EGÉSZ nap tudnál enni? Nos, amennyiben az agyad nem töltődik fel energiával alvás közben, úgy az étel segítségével próbálja meg feltölteni a tartalékjait. Amikor a szükségesnél kevesebbet pihensz, fokozódhat a ghrelin hormon termelődése a szervezetedben – ez az, amit éhséghormonként is emlegetnek. Egy 2008-ban végzett kutatás szerint akár már egy éjszakányi alvásmegvonás megnövelheti a ghrelin szintünket, ami bizony azt eredményezi, hogy borzasztóan kívánni fogjuk a nehéz, zsíros és édes ételeket.

A probléma súlyos?

Az étvágyunkkal megnövekedésével egyszerre sajnos a súlyunk is gyarapodhat, mert ilyenkor kevésbé figyelünk oda arra, mi is kerül a tányérunkra. Olyan ételek után vágyakozunk, amelyektől éberebbnek érezhetjük magunkat, így legtöbbször az édes vagy a sült fogásokra esik a választásunk. Ha mindez nem lenne elég, a kialvatlanság miatt az emésztésünk is lelassulhat, ezért a hirtelen szűkké váló ruháink a fáradságról tanúskodhatnak.

Viszlát, kontroll!

Ha kimerültté válunk, hajlamosak vagyunk meggondolatlanul cselekedni. Képtelenek vagyunk arra, hogy nemet mondjunk valamire (például egy csokira), de még az is előfordulhat, hogy olyan dolgokat teszünk, amiket egyébként tényleg nem gondolunk komolyan. Összeveszhetünk a párunkkal, vagy a munkatársainkkal is, mert a fáradtság következtében egyszerűen nem érezzük azokat a határokat, amiket máskülönben sosem lépnénk át. Elveszítjük a kontrollt önmagunk felett és nem tudjuk többé kordában tartani az érzelmeinket. Még az is megeshet, hogy szorongást, szomorúságot és dühöt vált ki belőlünk valami, ami korábban egyáltalán nem volt ránk hatással.

Forrás: Health Fotó: Getty Images

Ezt is érdemes elolvasnod!