5 módszer a délutáni mélypont leküzdésére

2020. március 11.
Legtöbbünknél délután négy óra körül jön el az a pillanat, amikor elszáll minden gondolatunk, elveszik a motivációnk, és megáll az idő. Bár ilyenkor egy csésze kávé tűnik a legjobb (és egyetlen) megoldásnak, sok más módon is leküzdhetjük a délutáni mélypontot.

Van olyan ember, akire nem sújt le a délutáni négy óra körül menetrend szerint bekövetkező mélypont? Nem valószínű. A szakemberek szerint a kávén kívül más módszerekkel is leküzdhetjük a koncentrációhiánnyal, csökkent motivációval és akár szédüléssel járó állapotot.

Segítenek a citrusfélék

Tartsunk az asztalunkon egy narancsot vagy grapefruitot. Remek délutáni nassolnivaló mindkettő, hiszen a bennük található illóolajok növelik az energiaszintünket. És még kalória is alig van bennük. „Az is jelentősen javít a kedélyállapotunkon, ha citrusillóolajat szagolunk, amikor érezzük, hogy ránk tör a fáradtság” – javasolja dr. Tania Elliott háziorvos.


Kerüljük a nehéz ebédeket

Az esős, szürke napokon, amikor egyébként is álmosabbak vagyunk, nagyobb valószínűséggel választunk tésztát vagy más, szénhidrátban gazdag ételt ebédre a saláták, főzelékek, levesek helyett. Ezek a nehéz ételek azonban tovább rontják a helyzetet, egy kiadós pizza után nagyobb eséllyel vágyunk majd a délutáni sziesztára, mint egy könnyű sült és zöldség után.

Fokozzuk a folyadékbevitelt

Dr. Jacob Teitelbaum belgyógyász szerint a dehidratáltság és a kevés víz fogyasztása jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy délutánra fáradtnak és kimerültnek érezzük magunkat. „Egy nagy pohár víznek hasonló hatása van, mint a hideg vizes arcmosásnak” – mondta dr. Teitelbaum.

Nyújtsunk és sétáljunk

Rengetegszer hallhattunk róla, de nem lehet elégszer ismételni, hogy egy kiadós nyújtás vagy egy rövid séta milyen jó hatással van a vérkeringésünkre. Ez pedig kihat az agyunk és az izmaink energiaszintjére is. Ha legalább egy percig légzőgyakorlatot végzünk, hatékonyan leküzdhetjük a délutáni mélypontokat, és ha a telefonhívások közben sétálgatunk, azzal sem ártunk senkinek.

Olvastad már?

Osonjunk el sziesztázni

Ha azért tör ránk az álmosság délután négy körül, mert éjszaka nem sikerült a 7-9 óra alvást teljesítenünk, azzal tesszük a legjobbat magunknak, ha keresünk egy üres tárgyalót, ahol 10-20 percet nyugodtan sziesztázhatunk. Ez a rövid, ám annál hatásosabb szünet segít, hogy a munkaidő végéig kitartson az erőnk, és ismét tudjunk koncentrálni.

Olvass tovább!


Forrás: Popsugar
Fotó: Unsplash