Hány évesen elég idős egy gyerek az okostelefonhoz?

2022. szeptember 19.
Szinte minden gyereknek van okostelefonja. Egyes felmérések szerint már a 11 évesek 91 százalékának van saját mobilja. De mit veszít egy gyerek, ha nincs okostelefonja? Vagy éppen meglepő előnyei vannak, ha minél később kap saját készüléket?
  • Az okostelefon még mindig új technológiának számít abból a szempontból, hogy nem ismerjük a hosszú távú hatásait.
  • A szülők példaként állnak gyermekük előtt az okostelefonozási szokásokat illetően, a gyerekek és tinik őket másolják. 
  • A tinédzserkor különösen nehéz időszak lehet a közösségi oldalak szempontjából. 
  • A kommunikáció és nyitottság segíthet a szülőknek, hogy megfelelő okostelefonozási szokásokat alakítsanak ki gyermekeikkel.

Szülőként úgy gondoljuk – nem alaptalanul –, hogy az okostelefon olyan, mint Pandóra szelencéje. Ha egyszer kinyitjuk, többé nem tudunk gátat szabni neki, és a gyerekünk életébe behatol a gonosz világ. Rémisztőbbnél rémisztőbb képet festenek a szalagcímek arról, milyen káros hatása lehet a gyerekünkre annak, ha okostelefont adunk a kezébe, és a közösségi oldalak pont elég indokot jelentenek arra, hogy próbáljuk minél későbbre halasztani ezt a lépést. Még a hírességek sem mentesülnek a modern szülőség problémája alól: Madonna azt mondta egyszer, megbánta, hogy már 13 éves korában adott telefont az idősebb gyerekeinek. Ma már nem így tenne. De Bill Gates is úgy nyilatkozott, hogy 14 éves kora előtt nem volt telefonja a gyerekének. 

Másrészről viszont nekünk magunknak is van telefonunk, amiről azt gondoljuk, elengedhetetlen része az életünknek. Intézzük róla a levelezésünket, ezen írjuk a bevásárlólistát, videóhívásokat bonyolítunk és fotózunk vele. És ha a gyerekünk osztálytársainak, barátainak van telefonja, nem marad ki valamiből, ha egyedül neki nincs?

Még mindig rengeteg megválaszolatlan kérdés van azzal kapcsolatban, milyen hosszú távú hatásai vannak az okostelefonnak és a közösségi oldalaknak a gyerekek és a tinédzserek testi-lelki fejlődésére, de a kutatásokból már kirajzolódnak a legnagyobb kockázatok és az esetleges előnyök is.

gyerek-okostelefon

A legtöbb kutatás a tinédzserekre és a nem a fiatalabb gyerekekre koncentrált eddig. Ezekből egyre több bizonyíték gyűlik össze arról, bizonyos fejlődési fázisban milyen sok negatív hatása és mennyi kockázata van a telefonhasználatnak a fiataloknál.

Ugyanakkor a szakértők megállapítottak több olyan kulcstényezőt, melyeket átgondolva eldönthetjük, mikor van itt az ideje annak, hogy okostelefont adjunk a gyermekünknek. És mit tegyünk, ha megtettük ezt a lépést.

A brit kommunikációs szabályozó szervezet, az Ofcom adatai alapján a gyerekek többsége 11 éves korában már saját okostelefonnal rendelkezik. Míg 9 éves korban még csak a gyerekek 44 százalékának, addig 11 éves korban már 91 százalékának van saját mobilja. Amerikában a szülők 37 százaléka gondolja úgy, hogy a gyermekük 9-11 éves korában lesz a gyereknek saját telefonja. Egy 19 országot átfogó európai kutatásból pedig az derült ki, hogy a 9-16 éves gyerekek 80 százaléka használ okostelefont minden nap. „A nagyobb tiniknek már több mint 90 százaléka rendelkezik saját telefonnal” – mondta Candice Odgers, a Kalifornia Egyetem pszichológiaprofesszora.

Kell félni a közösségi oldalaktól?

„Tininek lenni nagy fejlődési szakasz – mondta Amy Orben, a Cambridge Egyetem kísérleti pszichológia professzora. – Sokkal nagyobb befolyással bírnak a barátok, sokkal jobban érdekel, mit gondolnak rólunk mások. A közösségi oldalak működési metódusa – a visszacsatolások, lájkok rendszere – sokkal nagyobb stresszt jelenthet ezekben az életszakaszokban.”

De az életkor mellett más tényezők is befolyásolhatják, milyen hatással vannak a közösségi oldalak a gyerekekre és tinikre. „Vannak, akikre erősebben hatnak, míg másokra kevésbé. Befolyásolják a társadalmi-gazdasági eltérések, a környezet és a közösségi oldalak eltérő használati szokásai is” – magyarázta Orben. De ha nem az a kérdés, vegyenek-e okostelefont a gyereknek, mert a válasz egyértelműen igen, adódik a következő dilemma: mikor?

„Ha azt mondjuk, a dolog elég összetett, azzal visszadobjuk a labdát a szülőknek – mondta Orben. – Ez nem feltétlenül rossz, mivel nincs olyan megoldás, ami mindenkire ugyanúgy ráhúzható lenne. Más minden család.”

Miért kap telefont a gyerek?

A legfontosabb kérdés, amit a szülőknek fel kell tennie: hogyan működne a telefon dolog a gyerek és a család életében? Vannak szülők, akiknél az okostelefon egyszerű praktikus döntés. „Sok esetben azért kap telefont először a gyerek, mert elkezd egyedül iskolába járni, így tud szólni a szüleinek, mikor és hol találkozzanak. Segíti a logisztikát” – mondta Odgers. 

De lehet a telefon a felnőtté válás útjának egyik mérföldköve is. „A gyereknek egyfajta függetlenséget és felelősséget ad az első okostelefon”– mutatott rá Anja Stevic, a Bécsi Egyetem Kommunikáció tanszékének kutatója. – Ezt a szülőknek komolyan fontolóra kell venniük: elérte már a gyermekük azt a szintet, amikor kellően megbízható ahhoz, hogy saját telefonja legyen?

Az sem elhanyagolható szempont, hogy a szülők számára milyen érzés az, hogy a gyereküknek saját okostelefonja van. Ha a szülők úgy érzik, nincs ráhatásuk arra, a gyerekük hogyan és mennyit okostelefonozik, az komoly konfliktusforrás lehet. 

Mit kell tenni, ha okostelefont kap a gyerek?

„Azt mindig örömmel hallom, amikor gyerekekkel beszélgetek, hogy a szüleik egyenként elmondták nekik, milyen applikációt töltöttek a telefonjukra, mi és hogyan használható, és miért nem használhatnak bizonyos dolgokat. Ez a lehető legbölcsebb dolog, amit a szülők tehetnek” – mondta Sonia Livingstone, a Londoni Közgazdaságtudományi Egyetem szociálpszichológius professzora. 

Amikor házirendet alakítunk ki az okostelefon használathoz – például, hogy a hálószobába tilos bevinnie a gyereknek a telefont éjszakára –, a szülőknek a saját okostelefon-használatukkal kapcsolatban is őszintének kell lennie. A szabályok rájuk is érvényesek. „A gyerekek utálják, ha valaki bort iszik és vizet prédikál – mondta Livingstone. – Utálják azt érezni, hogy valamit csak azért kell megtenniük, mert a szülő azt mondta. Például hogy ők nem használhatják a telefont az asztalnál vagy az ágyban, de a szülő igen.”

gyerek-okostelefon

Már a legkisebb gyerekek is a szülőket másolják a telefonnal kapcsolatban. Egy európai felmérés szerint a 0-8 év közötti gyerekeknek ugyan fogalmuk sincs az online veszélyekről, mégis ugyanazt teszik a technológiával kapcsolatban, amit a szüleik. Voltak szülők, akik elmesélték, hogy a gyerekük még a készülék jelszavát is tudta, és egyedül belépett a készülékükbe. Ezt a szülők akár ki is használhatják, ha jó példát adnak át. 

Mi lesz, ha nem veszünk okostelefont még a gyereknek?

Vannak, akik úgy döntenek, még halogatják, hogy okostelefonja legyen gyermeküknek. Némi kreativitással ráadásul ők sem maradnak ki semmiből. „Azok a gyerekek, akik megfelelően magabiztosak és jól mozognak a társas kapcsolatokban, okostelefon nélkül is a közösség tagjai lesznek – mondta Livingstone. – Egyébként is a szocializáció túlnyomórészt az iskolában zajlik, ahol nap mint nap látják egymást a gyerekek.”

Sőt, ha megtanulnak megbirkóznak az attól való félelemmel, hogy kimaradnak valamiből, mert nincs telefonjuk, roppant hasznos lecke a tinik számára arra a korra, amikor már saját telefonjuk lesz és határokat kell állítani a telefonozásban. „Az a baj az attól való félelemmel, hogy kimaradunk valamiből, hogy sosincs vége. Mindenkinek meg kellene tanulnia meghúzni a határokat – mondta Livingstone. – Máskülönben csak 24/7 pörgetjük a közösségi oldalakat.”

Forrás: BBC Future Fotó: Getty Images, Unsplash

Olvass tovább!