Ezeket az emojikat kerüld, ha randizni akarsz a szakértők szerint

2022. október 21.
5 nő mondta el, milyen emojikat nem használnának sosem az online randizás során, köztük azt is, melyik az a mosolyfej, ami tönkreteheti a jól felépített szextinget is.
  • Öt nő mondta el, hogy a randioldalakon elkezdett online beszélgetések során melyek a jó, a rossz és a kifejezetten megalázó emojik.
  • A túl sok emoji az ismerkedés korai fázisában lustaságot, túlzott rámenősséget vagy akár gyanakvást is kelthet a másikban.
  • A kézjel emojik – mint a felfelé mutató hüvelykujj vagy a kézrázás – elfogadhatók bármikor, míg a piros szív túl komoly szándékot sugallhat. 

Amikor a 24 éves Juliának elege lett a szakítás utáni önsajnálatból, feliratkozott a Tinderre. Ismét. Nem először járt a randioldalon, így már rutinosan szűrte ki a saját elvárásai és elképzelései alapján azokat a jelölteket, akik szóba jöhettek. 48 óra leforgása alatt szinte megtelt a postafiókja szív és lángnyelv emojikkal. Julia ezek többségét teljesen figyelmen kívül hagyta. 

Az online randizás során hiányoznak azok a jelek, amik a való életben segítik a pártalálását: a testbeszéd, arckifejezések, hanglejtés. Az emojik hivatottak valamelyest áthidalni ezt a szakadékot. Ez néha sikerül is. Máskor viszont az emojik inkább a középkor titkos jelbeszédére hasonlítanak, próbálkozás arra, hogy felgyorsítsák az ismerkedést vagy a szexuális vonzerő és kémia hamis érzetét keltsék. De vannak, akik kreatív módon használják a személyes bemutatkozáshoz. 

emoji-szexting-randizas

Az üzenetváltás kezdetén a szíves emojik küldése intő jel

Hogyan kellene használni az emojikat? Milyen gyakran? Melyiket? Az Insider 24–27 éves nőket kérdezett, akik a legnépszerűbb randioldalakon próbáltak párt találni, hogy megnézzék, szerintük mi a jó, elfogadható és mi a rossz módja annak, ha emojikkal (is) kommunikálunk az ismerkedés során.

Amikor az emoji lustaságnak hat

Nem meglepő módon, ha csak emojit küld valaki egy nőnek a randioldalon, bármiféle szöveg nélkül, az teljesen azt az érzetet kelti, mintha valaki egyáltalán semmilyen erőfeszítést nem tenne az ismerkedésre. Minden megkérdezett egyetértett abban, hogy aki csak egy emojit küld, az valószínűleg laza és gyors akar lenni. De még ha így is van, egyikük sem válaszol azoknak, akik csak ilyen lusta bemutatkozásra hajlandóak. „Hacsak nem iszonyatosan jóképűek” – tette hozzá nevetve, félig viccelődve a 24 éves Jess. Azért összességében mindenki jobban szereti, ha egy beszélgetés néhány szóval indul, és nem emojikkal.

A piros szív az első randi előtt vészjelzés

Julia és a 26 éves Kerry szerint „a piros szíves emojik – a szív, szívszemű mosolygó arc stb. – a komoly emojik”, ők inkább félelmetesnek találják, ha valaki ilyet küld nekik az első randi előtt. 

A személyes találkozó az, ahol eldőlhet, van-e kémia, valódi vonzalom az emberek között. Tetszik-e az illata, nem idegesít-e, ahogy rág és menekülünk el inkább bocsánatot kérve, hogy csak a mosdóba megyünk, és soha többé nem ülünk vissza az asztalhoz. „Ha a személyes találkozó előtt valaki az intimitás és vonzalom ilyesfajta kinyilvánítását teszi, az túl gyors, hogy igaz legyen” – jelentette ki a 24 éves nő. 

Ami még rosszabb, a piros szív manipulatív is. „Próbálják elhitetni, hogy ilyen mély a kapcsolatunk, ennyire elköteleződött, azelőtt, hogy ez valóban igazzá válna – magyarázta Kerry. – Alig beszéltünk, semmit sem tudunk egymásról, még egyetlen személyes kérdést sem tett fel, az érzelmeinket sem próbálta kiismerni. Csak a külső alapján kommentál valaki ilyenkor.”

Hasonlóan a szívhez a tűz emoji korai használata az online ismerkedésnél: a nőknek azt az üzenetet küldi, hogy valaki csak szexelni akar velük. De érzelmileg ez még mindig kevésbé manupulatív, mint a szív. Azt jelentheti, hogy a küldője csak egy laza egyéjszakás kalandot akar, de legalább őszinte.

A csevegés elején emojiból a kevesebb több

Már az üzenetküldés elején bejönnek a képbe az emojik. Aki emoji minimalistának vallja magát, valószínűleg jobban szereti, ha a másik fél sem dekorálja ki az üzenőfalat különböző mosolyarcokkal, mértéket tart. Persze fontosak, hiszen a szöveges üzeneteknél segítenek dekódolni, milyen érzelmi háttérrel küldték az adott mondatot, ám ha valaki túl sokat használja az emojikat, áteshet a ló túloldalára, hiszen szavak nélkül az emojikat sem lehet megfelelően értelmezni. „Fontos az arány. Ha nincsen mellette szöveg, az emoji is ugyanúgy rejtély, hiszen mindenkinek mást jelenthet a kommunikációban. Ráadásul azt az érzetet kelti, hogy valaki bizonytalan vagy gyerekes” – fejtegette a 25 éves Lili. 

„Utálom a nevető arcot, amikor valami egyáltalán nem vicces – jelentette ki Kerry. – Ez csak egy olcsó kifogás ilyenkor. Mondja ki, írja le világosan, amit mondani akar.”

Persze van, amikor az emojik kiemelik a humort: amikor valami ütős vicc után vagy valami ciki üzenetnél a koporsó vagy koponya emojit küldi valaki, az a humorérzék jeleként is értelmezhető. „Én kísérletképpen is szoktam emojikat küldeni, például a koponyát vagy a cowboykalapos mosolyfejet. Megnézem, hol a határ, ami még vicces valakinek, értik-e még.”

A szextingben 4 emoji jöhet szóba

Annyit leszögezett mind az öt megkérdezett, hogy a padlizsán emoji semmiképp sem elfogadható a pikáns üzenetváltásban. Eleve a személyes találkozó előtt szexi emojikat küldeni inkább rosszat jelent, ám ha túlestek az első randin és működött a kémia, leomlottak a fizikai határok, az emojiknál is áttörik a gát.

Mind az öten a lila ördög, nyelv, tűz és elégedett mosoly emojit szeretik leginkább a szextingben használni. 

A híres-hírhedt padlizsán emoji szinte minden évben – így 2022-ben is – a közvélemény-kutatások szerint a legkevésbé szeretett emoji címet nyeri el, szerencsére azonban az csak városi legenda, hogy ezt tényleg valaki aktívan használná szexuális célozgatásként. A megkérdezett nők legalábbis még sosem kaptak ilyet üzenetben, aminek alapvetően eléggé örülnek. 

A macska emojik azonnali letiltást érnek

Bár a padlizsán örök első a legutáltabb emojik versenyében, most a macskaarcok is felzárkóztak. A kézjelek viszont mindig minden helyzetben használhatók. Jó hír a milleniáloknak: a sárgafejes emojik helyett reneszánszukat élik a begépelt mosolyarcok. Ez nem hivatalos, felnőttes és kellő önkontrollról tanúskodik. Erre csak azt tudjuk mondani: :).

Forrás: Insider Fotó: Getty Image

Olvass tovább!