Így mosd a hajad kólával, és szebb lesz, mint a puccos pakolásoktól

2022. december 11.
Még évekkel ezelőtt kezdett körözni az ötlet a közösségi oldalakon, hogy kólával öblítsük le a hajunkat a mosás végén. De mit mond a szakember, tényleg tud annyit a kólával való hajöblítés, mint egy minőségi kondicionáló vagy hajpakolás?
  • Suki Waterhouse modell tette népszerűvé a kólával való hajöblítést.
  • A kiindulási elv az, hogy a kólától szép tartása és textúrája lesz a hajunknak. 
  • De helyettesítheti a drága termékeket egy üveg kóla? A szakember szerint akár jó ötlet is lehet.

2015-ben mutatta be Suki Waterhouse modell, hogy kólával öblíti a haját. Ha ránézünk a hajkoronája, hajlamosak vagyunk elhinni, hogy a cukros üdítőtől nem ragacsos lesz a hajunk, hanem valóban dúsabbá, szebb textúrájúvá és nagyobb volumenűvé válik a frizuránk.

Suki Waterhouse indította el a kólás hajmosás őrületet

Suki Waterhouse indította el a kólás hajmosás őrületet

Most ismét reneszánszát éli a közösségi oldalakon a kólával hajmosás módszere, főként azért, mert a drága hajápolási termékeket igyekszik mindenki valami olcsóbbra váltani, hogy ezzel is spóroljon. 

Működik a kólás hajöblítés?

A módszer a következőképpen működik a leírások szerint:

  1. Mossuk meg a hajunkat a szokásos samponnal, majd egy adag sima Coca-Colával öblítsük le.
  2. Hagyjuk a hajunkon a kólát, majd szárítsuk meg a hajat.

Akik kipróbálták, azt mondták, hogy a hajuk sokkal szárazabb és dúsabb érzetű, mint máskor, nagyjából ahhoz hasonlítható, mint amikor tengervizes spray-t használunk a frizuránkhoz.
A fodrász szerint ennek oka a kóla cukortartalma, ami bevonja a hajszálakat. Egyfajta réteget képez a hajon, amitől erősebbnek tűnnek a hajszálak és így dúsabbnak az egész frizuránk. Tartást ad a hajnak a kóla. 

Lehet hátránya a kólával való hajmosásnak?

Ugyanakkor azt is hozzátették többen is, hogy kissé ragacsosnak érezték a hajukat, a göndör vagy hullámos hajúak akár azt is tapasztalhatják, hogy csomók képződtek a hajukban. 

Azt is fontos megjegyezni, hogy nem biztos, hogy ugyanolyan eredményt kapunk, mint a kólás hajöblítés módszerének tengerentúli kipróbálói, mivel Amerikában a Coca-Colát magas fruktóztartalmú kukoricasziruppal édesítik, míg Európában répacukorral. De a fodrász szerint ha egyébként is szeretjük a tengervizes spray-t vagy hajlakkot a hajunkon, valószínűleg a kólával való hajöblítés is működik majd nálunk.

Forrás: The Guardian Fotó: Getty Images

Olvass tovább!