Szuper egyszerű ötlet, amivel felkészítheted az otthonodat a télre

2022. december 11.
Az izzók típusa – különösen az általuk kibocsátott hőmérséklet – valójában nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a világítás mennyire hatékony egy adott térben.

A világítás egy lakásban sokkal több mint fény kibocsátása, lámpatestek és égők összessége. Meghatározza a teret, feldobja a helyiségeket és ráerősít egy adott esztétikai stílusra. Még a tervezők is egyetértenek abban, hogy ez a tökéletes dekorációs részlet a szobában.

A világítási hőmérsékletet Kelvinben (K) mérik, és minél magasabb ez a szám, annál „hűvösebb” a ragyogás, míg a „meleg” fényforrások általában 3000 K-ra vagy az alá esnek. A spektrum két oldala más és más hangulati, valamint mögöttes tudati hatásokat kelt bennünk.

Hoda Jaludi holisztikus tervező szerint az otthonunkban lévő meleg izzók nyugodtabbá teszik a teret, mivel túlnyomórészt vörös, narancssárga vagy sárga a fényük, amely hasonló a naplementéhez, azt a hatást eredményezik, amikor az agyunk melatonint termel. Hozzáteszi: „a hideg izzók, amelyek fehér és kék árnyalatúak, javítják a termelékenységet és az aktivitást”, lényegében „utánozzák a nappali fényt”.

meleg-feny-dekor-otthon

Mivel manapság kevesebb a napsugárzás, a belső világítás minden eddiginél nagyobb szerepet játszik az otthonokban még akkor is, ha nem is vagyunk ennek tudatában. „A kutatások bebizonyították, hogy a rossz világítás akár depresszióhoz is vezethet – magyarázza Jaludi. – Ez az oka annak, hogy a téli hónapokban néhány ember szezonális depresszióban szenved a napfény hiánya miatt. A kevesebb napfény kevesebb D-vitamint jelent, ami csökkenti a szerotoninszintünket.”

Szóval, mindezt szem előtt tartva, mi a legjobb világítás az otthonunkban télen és azon túl is? A megoldás két szó: színváltó izzók. Vagy az izzók cserélgetése, ami az egész lakásban nem egyszerű, de ez hosszú távon segíthet a költségek csökkentésében. „A LED-ek sokkal kevesebb energiát használnak fel, ami fontos szempont a téli hónapokban, mert a lámpák hosszabb ideig égnek, mint az év többi részében – teszi hozzá Jaludi. – Ha tudunk olyat vásárolni, amely színváltó funkcióval is rendelkezik, az a legjobb. Ami pedig a fényerőt illeti, az agyunk csak egy dolgot tud: a világos azt jelenti, hogy ébren kell maradni, a sötét pedig az alvás idejét jelzi.” A színváltós izzók tehát mindig aktuálisan a legjobbat nyújtják: nappal energetizál, este pihentető, alvást jelző melegséget ad.

feny-otthon-dekoracio

Persze a szakértő szerint nem kell minden izzót azonnal kicserélnünk. „Részesítsük előnyben azokat a területeket, ahol a legtöbb időt töltjük, például a hálószobát és a nappalit, ráérünk később továbblépni” – tanácsolja.

Jaludi egy utolsó, télbarát világítási tippet is megosztott velünk: „A szezonális depresszió leküzdése érdekében a lámpákat néhány órával elalvás előtt kapcsoljuk a melegebb fényre. Így a testünk sokkal korábban kezd ellazulni.”

Forrás: Apartmenttherapy Fotó: Getty Images

Olvass tovább!