Lakberendezés nulla forintból: ezek 2022 őszének legmenőbb lakberendezési trendjei

2022. október 02.
Az őszről mindig a sütőtök, lehulló levelek és hasonlók jutnak eszünkbe, de hisszük vagy sem, idén úgy tűnik, az lesz a legnagyobb divat a lakberendezésben, hogy felhasználjuk azt, ami már úgyis van otthon: a rattanszékeket, kerámialapokat és bársony díszpárnákat. Csak egy kicsit csavarunk az elhelyezésen.

A WeThrift összesítette és tette közzé a 2022-es ősz legnagyobb lakberendezési trendjeit, amit az elmúlt 4 hónap Pinterest-keresései alapján állapított meg. Nick Drewe, a cég trendszakértője szerint az eredmények azt mutatják, hogy egyre több ember számára a lakberendezés az önkifejezés eszköze, és a találékonysággal és kreativitással jelentős összegeket spórolnak. „Évekig azt láttuk, hogy a belső tereket a bézs és semleges árnyalatok, valamint a minimalizmus uralja. Ám most a lakberendezés szerelmesei minél inkább saját személyiségüket igyekeznek előtérbe helyezni és megmutatni otthonuk terein keresztül, így sokkal nagyobb a sokszínűség és változatosság” – mondta Drewe. Mutatjuk, melyik a három top trend idén ősszel.

Farmház

Ha azt hittük, hogy a cottagecore-őrület is elmúlt a koronavírus-járvánnyal együtt, tévedtünk. Sőt, idén háromszor annyian kerestek rá a Pinteresten erre a lakberendezési stílusra, mint a pandémia elején, amikor betört a köztudatba. Úgy tűnik, a természet színeit és hívogató, otthonos melegségét nem tudja semmi leelőzni 2022 őszén sem. 

lakberendezes-trend-2022-sporolas

Ha kicsit változatosabbá akarjuk tenni a cottagecore-t, kombináljuk némi skandináv minimalizmussal

Mivel már szinte minden adott hozzá otthon, nem kell vagyonokat költenünk az új és úja bb berendezési és dekorációs tárgyakra, bútorokra. Ugyanakkor ha kicsit változatosabbá akarjuk tenni a cottagecore-t, kombináljuk némi skandináv minimalizmussal. Az egyébként letisztult terekben hozzunk létre rusztikus szigeteket, így teremtsük meg az egyensúlyt a vidéki idill és a modern lakások között, új kontextusba helyezve az ideális otthon fogalmát.

Természet inspirálta

Miután a távmunka lett az új norma, az emberekben erős késztetés született arra, hogy az otthonukba minél jobban behozzák a természetet. Nemcsak szobanövényekkel, hanem a rattanbútorokkal, növényi mintás tapétával és a természetes fény kihasználásával az otthonok megvilágításában. 

lakberendezes-trend-2022-sporolas

A növényi minták helyett idén az égbolt és a fényvisszaverő anyagok és drapériák hódítanak

Ennek 2022-es változata, hogy a növényi minták helyett idén az égbolt és a fényvisszaverő anyagok és drapériák hódítanak. Ezek azért nagyon jók, mert megsokszorozzák a természetes fény erejét, így az jobban beragyoghatja a szobákat. A természetes anyagú – fa, rattan, bambusz és kő – bútorok így még inkább a helyükre kerülnek a lakásokban. 

Élénk minták

Ütött a minimalizmus utolsó órája? A WeThrift felmérése szerint a Pinteresten az élénk mintákat kétszer annyian keresték 2022-ben, mint korábban, ami azt jelenti, hogy az emberek dinamizmust, erőteljes színeket, formákat akarnak az otthonaikba. Semmi sem szab gátat a vidám szőnyegek, függönyök, csíkos és pöttyös párnák áradatának. Ideje feltúrni szüleink padlását, hátha találunk valami jó és autentikus anyagot a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas évekből.

lakberendezes-trend-2022-sporolas

Ütött a minimalizmus utolsó órája?

Az élénk és erőteljes minták esetében könnyű átesni a ló túloldalára, ám ha jól használjuk, energiával és lendülettel tölti meg a tereket. Párosítsuk geometrikus mintás tapétával, csíkos szőnyeggel a fehér falakat, hogy még jobban kiemeljük és a mintákra tereljük a figyelmet.

A 2022-es őszi lakberendezési trendek teljes top 10-es listája a következő:

  1. Farmház
  2. Természet inspirálta
  3. Élénk minták
  4. Maximalista lakberendezés
  5. Kortárs
  6. Retró stílus
  7. Kerámia lapok
  8. ’70-es évek
  9. Mediterrán stílus
  10. Antik bútorok

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Unsplash, Getty Images

Olvass tovább!