A karácsonyi ragya valóban létezik, de megelőzhető a bőrgyógyász tanácsaival

2022. december 17.
Az ünnepek alatt elfogyasztott töméntelen mennyiségű szénhidrát nem marad rejtve, a bőrünkön szépen meglátszik. A bőrgyógyász elárulta, hogyan előzhetjük és szabadulhatunk meg a karácsonyi ragyától.
  • A rengeteg finomított szénhidrát, amit karácsonykor elfogyasztunk, nem tesz túl jót a bőrünknek.
  • Akkor is lehet még menteni a helyzetet, ha már elkezdtek megjelenni a pattanások az arcunkon.
  • A vízfogyasztásra fokozottan ügyelnünk kell a karácsonyi szezonban.

A kenőcsök, szérumok és elixírek csodásak, ez nem vitás. De ha tiszta és ragyogó bőrt szeretnénk, sokkal többet számít, mit viszünk be a testünkbe, mint az, hogy mit kenünk rá kívülről. A dietetikusok már régóta szajkózzák, hogy a feldolgozott élelmiszerek, különösen a finomított szénhidrátok – karácsonyi koktélok, sós rágcsák és előre csomagolt sütemények – bizony könnyen pattanásossá teszik a bőrünket. 

A sok karácsonyi süti a bőrünkön is meglátszik, pattanásokat okozhat

A sok karácsonyi süti a bőrünkön is meglátszik, pattanásokat okozhat

„Ezek az élelmiszerek gyulladást okozhatnak a testünkben, ami megnyilvánulhat a bőr gyulladásaiban is, azaz pattanások jelenhetnek meg a bőrünkön – magyarázta dr. Courtney Rubin bőrgyógyász. – Mivel a vércukorszint ugrásszerűen megemelkedik, a megnövekedett inzulintermelés miatt a bőrünk faggyúmirigyei is több zsírt termelnek. Ez a túltermelődött faggyú eltömítheti a pórusokat, és már elő is jött a pattanás.”

Hatással van a bőrünkre, amit eszünk és iszunk

Karácsonykor és az ünnepek alatt több alkoholt iszunk. Különösen a sör az, ami dehidratálhatja a bőrünket, mivel nagyon erős a vízhajtó hatása, ez a gyors folyadékvesztés felgyorsíthatja a ráncok és finom vonalak képződését a bőrünkön. 

De számítanak az ételek is a bőrünk állapotát illetően. „A rengeteg finomított szénhidrát, amit karácsony táján elfogyasztunk, szintén káros hatással van a bőrünkre. A kollagén és elasztin nem képes a szénhidrátok miatt ugyanolyan gyorsasággal megújulni és regenerálódni a bőrünkben, mint egyébként. Ennek hátterében a megemelkedett vércukorszint áll” – mondta a bőrgyógyász. 

Így együnk karácsonykor, hogy ne legyen ragyás a bőrünk

Nem kell lemondanunk a finomságokról csak azért, hogy ne pattogjon ki a bőrünk. Egyszerűen annyit kell tennünk, hogy kicsit jobban figyelünk a tápanyagbevitelre és a vízfogyasztásra. „A bőrgyógyászok általában egészséges, kiegyensúlyozott étrendet javasolnak, ami nemcsak a bőrünknek, de az egészségünknek is jót tesz minden szempontból – mondta dr. Ramone F. Williams, a Harvard Orvostudományi Egyetem bőrgyógyászati sebészeti tanszékének vezetője. – Ha pattanásokat tapasztalunk bizonyos ételek fogyasztásakor, vezessünk naplót arról, mit eszünk, és kérjünk egy időpontot a bőrgyógyászunktól, hogy átbeszéljük vele, mi lehet a probléma.”

Nagyon fontos a mértékletesség. „Hajlamosak azt hinni az emberek, hogy ha a szénhidrátokat teljesen kizárják az étrendjükből, azzal meg van oldva a probléma – mondta dr. Nicole Negbenebor bőrgyógyász. – Ez lehet, hogy igaz bizonyos embereknél, de másoknál még több gondot okozhat a szénhidrátmegvonás, kiütések jelenhetnek meg például, ha a fehérje kerül túlsúlyba az étrendben. Az embereknek alapvetően kiegyensúlyozott étrendre van szüksége, a lehető legkevésbé finomított szénhidrátokra, sok gyümölcsre és zöldségre ahhoz, hogy a lehető legjobb állapotban legyen a bőrük.

Fontos a vízfogyasztás is. „Mindig legyen kéznél a kulacsunk. Ha alkoholt ittunk, akkor is hidratáljuk a szervezetünket tiszta vízzel, hogy a bőrünk teltebb és egészségesebb maradjon. A leveles zöldek, mint a spenót és a kel C-, E- és A-vitaminban gazdagok, ami a szabad gyökök elleni küzdelemben segít, így csökkenti annak esélyét, hogy gyulladások alakuljanak ki a szervezetünkben, például pattanások jelenjenek meg az arcunkon. 

Ha már megettünk minden karácsonyi finomságot, mit tehetünk?

Rendben, megtörtént, amire a bőrünk egyetlen sejtje sem vágyott, jól belakmároztunk mindenből, amit a karácsonyi asztalon találtunk, és elkezdtek gyűlni a ragyák a bőrünkön. Tehetünk még valamit? Még ezután is jó, ha kicsit visszaveszünk a szénhidrátokból (itt a finomított szénhidrátokra gondolnak a bőrgyógyászok elsősorban), és magas antioxidáns-tartalmú, gyulladáscsökkentő étrendre váltunk – azaz sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk. 

„Kipróbálhatjuk a pattanás elleni tapaszokat, melyek elvileg felgyorsítják a gyulladás levonulását a bőrünkön – mondta a bőrgyógyász. – Gyulladáscsökkentő krémmel is kezelhetjük, ha valamilyen nagyobb vendégségre, eseményre kellene gyorsan eltüntetni a pattanásokat.”

„Az is hasznos, ha próbálunk többet aludni, pótoljuk a vizet a szervezetünkben, sportolunk egy picit és a hialuronsav-tartalmú szérumok is sokat javíthatnak a helyzeten – sorolta a szakember. – A másik remek hatóanyag a pattanások ellen a niacinamid, így ezzel is kezelhetjük a karácsonyi lakomák után esetleg megjelenő aknét a bőrünkön.”

Forrás: Huffington Post Fotó: Getty Images

Olvass tovább!