Minden, amit tudnod kell az ünnepi pluszkilókról

2022. december 24.
A karácsony a szeretet, na meg az elkerülhetetlen pluszkilók ünnepe… Ebben az időszakban még azok is engednek a csábításnak, akik egyébként vasszigorral tartják magukat a diétájukhoz, vagy az egészséges étrendjükhöz. De vajon egy kis extra sporttal megakadályozhatod a karácsonyi hízást? És egyáltalán: mennyi pluszt szoktak átlagosan magukra szedni ilyenkor az emberek? Az alábbiakban hoztunk nektek néhány érdekes infót a karácsonyi extrakilókról.

Az ünnepek alatt átlagosan 1-2 kg szalad fel

Bár a legtöbben sokkal súlyosabbnak látjuk a helyzetet (szó szerint!), egy, a New England Journal of Medicine szaklapban közzétett tanulmány szerint az emberek az ünnepek alatt valójában csak 1-2 pluszkilót szoktak felszedni. A szakemberek szerint mivel a legtöbben már előre félnek, hogy nagyon el fognak hízni a karácsonyi lakomáktól, sokkal tudatosabban állnak az étkezéshez.

karacsonyi-hizas

A karácsony a szeretet, na meg az elkerülhetetlen pluszkilók ünnepe…

A mérleg sem mond mindig igazat

Akkor sem kell rögtön a szívedhez kapni, ha az ünnepek után a mérleg számlálója jócskán megszalad! A pluszkilók ugyanis nem minden esetben jelentenek több zsírt – könnyen meglehet, hogy csak a szervezetedben visszatartott, felesleges víztől lettél nehezebb. Az ünnepek alatt nemcsak, hogy többet eszünk, de a családi összejövetelek miatt többet is alkoholizálunk, és kevesebbet alszunk. Ez pedig mind-mind hozzájárulhat ahhoz, hogy az anyagcseréd kicsit megboruljon. A sok keményítőtartalmú étel (helló, sütik!) és a szokásosnál több só fogyasztása pedig puffadáshoz, a víz visszatartásához vezethet. Ha az ünnepek után visszatérsz az egészséges táplálkozáshoz (a sok zöldséghez, gyümölcshöz és persze alkohol helyett a vízhez), akkor ezek a fránya pluszkilók is gyorsan le fognak olvadni.

Karácsonykor még a testedzés sem segít

Sokan próbálják úgy elkerülni a pluszkilókat, hogy a bőséges vacsorák után többet és intenzívebben kezdenek edzeni. Pedig a szakértők szerint a pluszmozgás ebben az időszakban nem sokat jelent. A fogyás ugyanis 80 százalékban az étkezéstől függ, és csak 20 százalékban van rá hatása a sportnak. Tehát hiába mész el egy fél órás futásra a vacsora után, azt a két tányér töltött káposztát és 3 szelet bejglit nem fogod tudni semmissé tenni. Persze nem azt mondjuk, hogy felejtsd el a testmozgást, hiszen nagyon is egészséges! Csak ne várj tőle az ünnepi időszakban csodát.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!