Így bánj a takarókkal, hogy sokáig illatosak és puhák maradjanak

2022. december 28.
A hideg téli napokon nincs is jobb, mint a pihe-puha takaró alatt, a finom illatú ágyneműben heverészni. Ez viszont csak akkor lehetséges, ha vigyázunk a paplanra és megfelelően tisztítjuk – ellenkező esetben hamar megkeményedhet, és a friss illatok is elillanhatnak. Persze semmi sem marad örökké új és szép, de egy kis odafigyeléssel sokáig megőrizhetjük őket tökéletes állapotukban.

Így tisztítsd a paplanokat

Első lépésként tartsuk észben, hogy nem szabad csak úgy kimosni a takarókat: előbb mindig ellenőrizzük le a címkén lévő mosási útmutatót, és ne is térjünk el tőle. Ezután bizonyosodjunk meg arról, hogy mivel töltötték meg a paplant, ugyanis nem mindegy, hogy szintetikus anyaggal vagy tollal tömték-e ki. Amennyiben az előbbi, elegendő csak arra figyelnünk, hogy alacsony hőfokon tisztítsuk és kisebb fordulatszámmal centrifugázzuk.

igy-banj-a-takarokkal-illatosak-puhak

Így bánj a takarókkal, hogy sokáig illatosak és puhák maradjanak

Ha viszont a takaró paplantollal van kibélelve, nagyon figyeljünk rá, hogy ne mossunk 30 °C-nál magasabb hőmérsékletű vízben. Centrifugázni szabad, de kizárólag kímélő programra kapcsoljunk. A szárítás már kicsit bonyolultabb lesz: a vizes tollak könnyen összecsomósodhatnak és egymáshoz tapadhatnak, ami nemcsak a kellemetlen szagok, hanem a penész melegágya is. Megelőzhetjük a problémákat, ha két teniszlabdával együtt tesszük be a paplant a szárítógépbe, vagy ennek hiányában időnként felrázzuk, hogy a tollcsomók szétessenek és megszáradhassanak a levegőn.

Bánj jól a gyapjúval is

A gyapjútakaró nagyobb körültekintést igényel, mint más anyagból készült társai, de nincs jobb annál, mint egy hűvös, ködös napon beleburkolózni – ehhez viszont nagyon jól kell tudnunk, hogyan kezelhetjük. Mosás előtt jól rázzuk ki belőle a port, ha ezzel megvagyunk, akkor pedig irány a mosógép kímélő vagy gyapjúprogramja, centrifuga nélkül. De semmiképp se mossuk 30 foknál melegebb vízben, mert annyira összemehet, hogy utána helyre sem tudjuk hozni. Mosószerből gyapjúhoz valót válasszunk, az öblítőt pedig jobb, ha elhagyjuk, különben hamar kibolyhosodhat az anyag.

A polár anyagokra is figyelj

Mielőtt betennénk a mosógépbe kímélő programra, vegyük szemügyre a polártakarót, és ha találunk rajta foltot, akkor egy kis mosogatószer és szivacs segítségével finoman dörzsöljük be, majd itassuk fel róla a nedvességet.

Centrifugázhatjuk, ha szeretnénk, de maximum 40 °C-on mossuk, nehogy kinyúljon, és mosószerből is kímélőt válasszunk – de keveset használjunk belőle, különben durvává válhat a tapintása! Vigyázzunk a takarónkra, hogy még sokáig hű társunk legyen. Ha jól viseljük gondját, akkor lehet, hogy olyan elválaszthatatlanok leszünk, mint Billie Eilish és az ő paplanja, amit az énekesnő még a vörös szőnyegre is elvitt magával.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!