Így mosd a kedvenc pulcsid, hogy ne menjen tönkre!

2022. október 31.
Szeretjük a meleg, kényelmes, kötött pulóvereket a hűvösebb hónapokban. Függetlenül attól, hogy pulóvered gyapjúból, kasmírból vagy akár pamutból készült, a tisztítása hálátlan feladat: pláne, ha nem szeretnéd, ha összemenne, kinyúlna vagy kibolyhosodna.

Egy vadonatúj pulóver kimosása rendkívül stresszes. De nem kell, hogy az legyen! Íme néhány tipp, hogy leküzdjük a pulóvermosással kapcsolatos szorongásainkat.

Az első: olvasd el a címkét

Ha kötött pulóvereket szeretnél kimosni, nem a legokosabb ötlet bedobni a mosógépbe az összes többi ruhával együtt, bízva a legjobb eredményben.

„A kötött pulóverek finomak, mivel az öltések hurkok sorozataként állnak össze – mondja Alexandra Wojenski, a fenntartható tisztítás szakértője. – A szőtt anyagokhoz képest a kötött hurkok gyakran lazábbak és könnyebben kinyúlnak.” Ráadásul a mosógép is meghúzhatja a pulóver rostjait, így azok eldeformálódnak, kinyúlnak és gyorsabban elhasználódnak. „Különösen a gyapjú vagy gyapjúkeverékkel kötött anyagok esetében veszélyes a mosógép hője, ugyanis visszafordíthatatlan zsugorodást okozhat.”

helyes-pulover-mosas

A mosással kapcsolatos szerencsétlenségeket úgy kerülheted el, ha betartod a kötött pulóver tisztításának első és legfontosabb lépését, és alaposan áttanulmányozod a ruhában található címkét.

„Olvasd el a címkét – mondja Zachary Pozniak, a Jeeves New York alelnöke. – Amellett, hogy a címke javasol egy mosási módot, a pulóver anyagát is megtalálod rajta. A gyapjú-, viszkóz-, műselyem és angóraruhákat a zsugorodás miatt csak vegytisztítani lehet.” Hozzátette, néhány merinói gyapjú és a legtöbb kasmírpulóver kézzel is mosható és a levegőn szárítható, a legtöbb pamut kötött anyag pedig géppel vagy kézzel mosható és szárítható. „A kötött ruhák mosása bonyolultnak tűnik, és ha a pulóver drága, ne kockáztassuk meg, hogy kézzel mossuk ki, és véletlenül tönkretegyük a kedvencünket” – folytatja Pozniak, aki szerint, ha kétségeid vannak, inkább vidd el a vegytisztítóba.

Ami a pulóverek anyagait illeti, a gyapjú és a kasmír a pamuthoz vagy a szintetikus anyagokhoz képest érzékenyebb a hőre és a mozgásra is rövid szálaik miatt. A szorosan kötött, 100% pamutból készült pulóver tartósabb marad, ha mosózsákban mossuk őket.

Ha a címke azt írja, „csak vegytisztítás”, a legjobb, ha megfogadod ezt a tanácsot. Különben azt kockáztatod, hogy a pulcsi színe kifakulhat, maga a pulóver pedig zsugodorhat, sérülhet, megnyúlhat.

A helyes kézi mosás titka

A kézi mosás kíméletesebb módja a pulóverek tisztításának, mint a mosógép, de néhány dolgot érdemes szem előtt tartani a legjobb eredmény érdekében.

helyes-pulover-mosas

Először is ne használj hagyományos mosószert! „A mosószer nem jó választás a természetes szálakhoz. Szappant vagy speciális gyapjúmosót kell használni” – ajánlja Patric Richardson, a The Laundry Evangelist weboldal tulajdonosa. Az is megoldás lehet, hogy kifejezetten kötött termékekhez kifejlesztett mosószert vásárolunk. „Nézd meg a palackon található utasításokat a használandó mosószer mennyiségére vonatkozóan” – mondta a szakértő, és azt tanácsolja, hogy pontosan a megadott mennyiséget használjuk, és ne találomra adagoljuk a mosószert.

Hogyan moss jól kézzel? Tölts meg egy tiszta edényt (például egy lavórt vagy a fürdőkádat) langyos vízzel és kis mennyiségű gyengéd mosószappannal. Keverd bele a szappant a vízbe, majd tedd bele a pulóveredet, és ütögesd meg, hogy elmerüljön. Miután elmerült, hagyd a pulóvert legfeljebb 15 percig a vízben ázni, de néhány percenként keverd meg a vizet a kezeddel, majd a vizet engedd le, és öblítsd le a pulóveredet.

Amikor kinyomod a vizet a frissen mosott pulóverből, azt mindig óvatosan és finoman tedd. Ez azt jelenti: ne csavard, mert azzal kinyújthatod és megváltoztathatod az alakját. A szárításhoz helyezd a pulóvert egy száraz törölközőre, majd tekerd fel, mint egy hálózsákot. „Nyomogasd és ütögesd meg a tekercset, és hagyd, hogy a pulóveredből a vizet felszívja a száraz törölköző. Tekerd ki a pulóvert, majd helyezd egy másik száraz törülközőre. Azért van szükség rá, hogy a pulóver vízszintesen száradjon, mert így megakadályozhatod, hogy megnyúljon vagy eldeformálódjon.”

Ne mosd túl gyakran, ha lehet!

Minden mosás elkerülhetetlenül az anyag kopását okozza. Tehát, ha sokáig szeretnéd élvezni a kedvenc pulcsidat, csak akkor mosd ki, ha nagyon muszáj. Amennyiben a pulóver frissítésre szorul két mosás között, permetezd be vodkával. Igen, vodkával! „Minden szagot elpusztít, és azonnal megszárad” – mondja a szakértő.

Az egyik módja annak, hogy a pulóverek hosszabb ideig tiszták maradjanak, ha inget vagy pólót viselsz alatta. „A gyapjú nedvességelvezető, így hosszabb időt is kibír a mosások között, mint a pamut” – mondta Wojenski. A pulóverek mosásakor az a szabály, hogy akkor kell mosni őket, amikor piszkosnak tűnnek vagy szagosak, vagy mielőtt elteszed őket nyárra, hogy ne jelenjenek meg rajta  foltok és ne legyen szaguk.

Hogyan tároljuk a pulóvereket, amikor nem viseljük őket? Ez is nagyon fontos. Érdemes a tiszta pulóvereket selyempapírral együtt összahajtogatni, és légáteresztő tárolóhelyen (például szekrényben, fiókban vagy komódban) tartani. Ha pedig a molyokat is el szeretnéd űzni, levendulás illatpárnákat helyezz el a pulóverek közelében, így a kellemetlen szagokat is elkerülheted.

Forrás: HuffPost Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!