Meglepően jó hatásai vannak, ha néha hátrafelé sétálsz

2023. január 17.
Folyton hallani a gyaloglás jótékony hatásairól, ám ha ezen fordítunk egyet, és a hátrafelé sétálást nézzük, meglepődünk, hogy még annál is több, valóban jótékony hatása van a testi-lelki egészségünkre.
  • A gyaloglás jót tesz a testünknek és az agyunknak. Ha hátrafelé sétálunk, akkor még jobb, derült ki a legfrissebb kutatásokból.
  • 100 lépés hátrafelé felér nagyjából 1000 lépéssel előre.
  • Aki sérüléssel küzd vagy súlyos egyensúlyzavarai vannak, annak viszont jobb nem kísérletezni azzal, hogy hátrafelé sétáljon. 

Ezerszer hallottuk, milyen egészséges a gyaloglás. Ráadásul praktikus, mivel ingyen van és bármikor beilleszthetjük a napirendünkbe. Javítja a kedélyállapotunkat, segít a fogyásban és megőrzi a szívünk egészségét. De mi a helyzet a hátrafelé gyaloglással?

Nem csak a gyerekek kísérletezhetnek vele a játszótéren vagy kidobós közben, amikor szemmel tartják az ellenfelet, miközben visszafutnak a saját térfelükre. A felnőtteknek is megéri néha hátrafelé gyalogolni kicsit, mivel a kutatások szerint száz lépés hátrafelé felér ezer előre megtett lépéssel, és ez már nem gyerekjáték! 

Miért egészséges a hátrafelé gyaloglás?

„A hátrafelé történő gyaloglás – vagy futás – megszakíthatja az edzésünk monotonitását, gépiességét. Ez újfajta mentális és fizikai kihívás elé állítja az embert, amit korábban nem próbáltunk” – magyarázta Katie Kollath mozgásterapeuta, személyi edző. 

Egy másfajta, nem a természetes módon történő mozgás több kalóriát is éget, mivel a testünknek keményebben kell dolgoznia, mint amikor izommemóriából gyaloglunk. Ennek köszönhető a számos egészségügyi jótékony hatása is a hátrafelé gyaloglásnak:

  • javítja az egyensúlyt, koordinációt, testtudatot és a járás képességét
  • erősíti az izmokat és az állóképességet
  • bizonyos sérüléseknél tehermentesítheti az adott izmokat, melyek a járásnál fájdalmasak (ilyen esetben kérjük ki mindig az orvosunk tanácsát is!)
  • serkenti az anyagcserét
  • nem unjuk meg az edzésünket
  • az újdonság varázsa és a változatosság motiváltabbá tesz
  • kihívás az agynak és az izmoknak
  • javítja az agy működését, mint minden új tevékenység elsajátítása
  • kevésbé terheli a térdet, mint az előre történő gyaloglás.

Amikor előre gyalogolunk, a sarok ér le először a földre, majd innen gördülünk át a talpunkon a lábujjakra, ezzel lökjük tovább az egész mozdulatot. Amikor hátrafelé gyalogolunk, a lábujj ér le először, innen a talpunkon át gördülünk a sarkunkra. 

Kinek nem ajánlott a hátrafelé gyaloglás?

Akik sérüléssel küzdenek és az edzést egyáltalán nem javasolja az orvosuk, inkább ne próbálják ki a hátrafelé gyaloglást. Azok se kísérletezzenek a gyakorlattal, akiknél nagy az elesés kockázata valamilyen idegrendszeri probléma vagy egyensúlyzavarok miatt. 

Mindenki más a rendes napi testedzésébe beépítheti a néhány percnyi hátrafelé gyaloglást a bemelegítés vagy levezetés fázisába.

Forrás: Eating Well Fotó: Unsplash