Ezt az egy dolgot soha nem kell megtisztítanod a konyhában

2023. január 21.
A szivacs koszos. Nemcsak büdös és zsíros, de tele van baktériumokkal, melyek meg is betegíthetnek. Így logikus, hogy ha nem akarjuk ezeket a kórokozókat széthordani a pultfelületen, ki kell tisztítanunk a szivacsot. De tényleg biztosra mehetünk ezzel? Vagy jobb inkább egyből a szemétbe dobni és új szivacsot elővenni?
A konyhánkban is van olyan dolog, amit nem kell takarítanunk
  • A szakértők szerint egy átlagos háztartási konyhai szivacson több baktérium lehet, mint a vécéülőkénken.
  • Feleslegesen próbálkozunk a szivacs kitisztításával, az a biztos megoldás, ha kidobjuk és veszünk elő egy újat. 
  • A mikrós módszer sem igazán működik a szakemberek szerint.

Az egyik legnépszerűbb trükk a konyhai szivacs megtisztítására és a kórokozók elpusztítására az, hogy betesszük a mikrohullámú sütőbe a szivacsot. Elméletben ez jó ötlet: a mikró hőt termel, ami megöli a baktériumokat a szivacson. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy nem elég hatékony erre, és akkor a tűzveszélyről még nem is beszéltünk. 

Hiába mossuk a szivacsot bármivel, soha nem tudjuk tökéletesen megitsztítani

Hiába mossuk a szivacsot bármivel, soha nem tudjuk tökéletesen megitsztítani

Miért nem működik a mikrós szivacsfertőtlenítés?

Egy 2017-es kutatás szerint nem hogy csökkenne a betegséget okozó baktériumok mennyisége a szivacson, valójában még növelheti is például az E.coli baktériumok mennyiségét. Amelyik baktérium ugyanis túléli a mikrózást, gyorsan szaporodásnak indul, és megtöbbszörözi az eredeti baktériummennyiséget a szivacson.

Mi a helyzet a fertőtlenítővel? Vagy a mosogatógéppel?

A szivacs fertőtlenítésére tett erőfeszítések nem feltétlenül működnek. Sem az ecetbe, fertőtlenítőbe áztatás, kifőzés és mosogatógépben való átmosás nem öli meg azokat a kórokozókat a szivacson, melyek megbetegíthetik az embert. Túléli például a Moraxella osloensis is az ilyen próbálkozásokat. (Ez a baktérium felelős például a büdös szagért.)

Mit tehetünk a mosogatószivaccsal?

Mivel nem tudjuk megfelelően megtisztítani, a legjobb, ha egyszerűen fogjuk és kidobjuk a konyhai szivacsot. Ne pazaroljuk rá az időnket és az energiánkat. Bár környezet- és pénztárcabarátabb módszer lenne, ha megfelelően meg tudnánk tisztítani, nem éri meg a lehetséges kockázat, amit a rajta tenyésző baktériumok jelentenének.

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Unsplash, Getty Images