Ha boldog akarsz lenni, ne a házastársaddal, hanem idegenekkel tölts több időt!

2022. október 29.
Semmi sem nyugtat meg jobban, mint a sok alkalmi ismerőssel való beszélgetés. Vagy ahogy a Harvard kutatói nevezik: a lazább kötelékek.

A kisgyerekes anyuka a szomszédból, a futár, aki a csomagot hozza, a kávézóban a srác, akivel mindig poénkodtok, az a csaj, a munkahelyen, azt hiszed, Linda, de már ciki rákérdezni… nos, ők a „szociális portfóliónk” gyenge tagjai. Vagyis az összes ember, akivel rendszeresen összefutunk a mindennapi életünkben. A homályosan ismerős arcok kávézókból, utcáról, edzőteremből… a felületes ismerősök. Nos, lehet, hogy többet számítanak a boldogságunk szempontjából, mint gondolnád.

Lazább, de több?

A közelmúltban közzétett kutatások azt mutatják, hogy azok az emberek, akik széles „társadalmi portfólióval” rendelkeznek, vagyis sok emberrel érintkeznek, nagyobb elégedettségről és jóllétről számolnak be az átlagnál. A Harvard kutatói nyolc országból vettek mintát, 50 000 embert vizsgáltak, és elemezték társadalmi kapcsolataikat; a lazább, de több kötelékkel rendelkezők elégedettségi szintje magasabb volt.

Lehet, hogy a rengeteg kapcsolattal rendelkező emberek természetüknél fogva pozitívak? A kutatók ezt is megfontolták, valamint azt a lehetőséget, hogy esetleg épp a boldogtalanság szűkítheti a társadalmi kört, és nem fordítva. Ám megfigyelték, hogy az emberek jobb közérzetről számoltak be azokban a hetekben, amikor többet érintkeztek másokkal. Úgy tűnik, hogy a több kapcsolat tesz boldogabbá bennünket.

Tudod, mi a jó neked?

Könnyen lehet, hogy úgy érezted, boldog vagy, amikor bezárkózva ülsz otthon egész nap, nem beszélsz senkivel. A kutatók azonban rámutatnak, hogy „az egyének meglepő, de képtelenek előre látni, hogy mely döntések eredményezik a jóllét érzését”. Más szóval: nem tudod, mi a jó neked, mitől leszel boldog. Ráadásul állítólag ez mennyiségi, nem minőségi dolog, vagyis sokkal fontosabb, hogy a közösségi hálózatodban milyen sokféle ember van, mint az, hogy mennyi időt töltesz velük. A tanulmány egészen pontosan így fogalmaz: a portfólió diverzitása „idősemleges eszközt kínálhat a jóllét alakítására”.

Ez azt jelentené, hogy hagyjuk el a közeli barátainkat egy csomó véletlenszerű ismeretségért? A tanulmány ezt is megállapítja: „a társadalmi portfólió sokfélesége erősebb előrejelzője volt a szubjektív jóllétnek, mint a házasság”.

Nagyszerű, akkor legközelebb, ha a buszmegállóban találkozol azzal a szimpatikus férfival, csak annyit mondj neki: „Elhagytam érted a feleségem, legalább kérdezd meg, hogy vagyok!”

Forrás: The Guardian Fotó: Getty Images

Olvass tovább!