Ezt semmiképp ne felejtsd el, mielőtt összekötöd a szemeteszsákot

2023. január 28.
A konyha takarításának soha nincs vége. A jó rutin segíthet, hogy a lehető legkevesebb időnket eméssze fel a rendben tartása. Ha azt szeretnénk, hogy mindig jó illatok lengjék be a konyhánkat és soha ne legyen büdös, egyetlen dolgot soha nem szabad elfelejtenünk, mielőtt a konyhai szemetest összekötjük, és kivisszük a nagy szemétkukába.
  • Ha bizonyos teendőket más olyan feladatokhoz kapcsolunk, amiket úgyis muszáj megcsinálni, sokkal kisebb eséllyel maradnak el ezek az apróságok.
  • A konyha rendben tartása azért is olyan nehéz, mert sok apróságból áll össze.
  • Ha büdös van a konyhában, azért általában két dolog lehet felelős: a szemetes vagy a hűtő. 

Mindenből van elég a kamrában, semmi sem fogyott el? Tiszták a konyhai eszközök, ha épp szükség lenne rájuk? A hűtőben is rend van, mindent megtalálunk és felhasználunk, mielőtt megromlana? És ez csak néhány a konyhával kapcsolatos teendők közül. Ebből is látszik, mennyi apró dologra kell figyelnünk ahhoz, hogy mindig rend és tisztaság legyen lakásunknak ebben az igen fontos helyiségében.

A jól kialakított rutin, a nagyobb feladatok apróbbakra bontása sokat segít, hogy gördülékeny legyen a rendrakás és ne eméssze fel túl sok időnket egyben a konyha takarítása. Az is nagyon hasznos, ha bizonyos teendőket más olyan feladatokhoz kapcsolunk, amiket úgyis muszáj megcsinálni. Így sokkal kisebb eséllyel maradnak el ezek az apróságok. Például ha megszokjuk, hogy kipakoljuk a mosogatógépet, míg lefő a kávénk. Vagy elmosogatjuk az épp használt edényeket. Ezekkel máris spóroltunk egy csomó időt.

Kényes pont a hűtőszekrény

Gyakran elsiklunk a hűtőszekrény felett, és csak kívülről töröljük át, ha észreveszünk rajta néhány ujjnyomot. De ha mindig belenézünk és kidobjuk a már lejárt, állott ételeket a szemétbe, mielőtt összezárnánk a szemeteszsákot és kivinnénk a kukába, nagy lépést teszünk a friss és jó illatú konyha felé.

Mielőtt bekötjük a szemeteszsákot, nézzük át a hűtő tartalmát is

Mielőtt bekötjük a szemeteszsákot, nézzük át a hűtő tartalmát is

Egyrészt nem kell külön rászánnunk értékes időt arra, hogy átszelektáljuk a hűtőszekrény tartalmát. Másrészt abba a csapdába is kisebb eséllyel esünk, hogy azt gondoljuk, van még itthon tejszín, ám mikor kellene, kiderül, hogy már csak az aljában van két csepp.

Nem lesz büdös a szemetes

Ha hagyjuk gyűlni a hűtőben a különböző maradékokat, és hetente-kéthetente egyszer tartunk egy nagy átnézést, olyankor a szemetesbe is egyben kerül sokféle ételhulladék, ami sokkal nagyobb eséllyel büdösödik be, mire kivisszük. 

Ráadásul ha összekapcsoljuk a szemét levitelével a hűtő kipakolását, mindig lesz hely a hűtőszekrényben, a konyhánk pedig friss, tiszta és szagmentes lesz. 

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Canva