Ennyit érdemes költeni az eljegyzési gyűrűre

2023. február 02.
A mai gazdasági helyzetben, elszaladt infláció és energiaárak mellett egészen szürreálisan hangzik a szállóigévé vált mondás: az eljegyzési gyűrűre három havi fizetésnek megfelelő összeget költsünk. Kinek jutott ez eszébe és hogyan számolta ki? És ami még fontosabb: mennyit érdemes valóban költeni egy eljegyzési gyűrűre?
A De Beers gyémántdinasztia ültette el az 1930-as években a köztudatban, hogy az igaz szerelmet csak gyémánt eljegyzési gyűrűvel fejezhetjük ki igazán.
  • Mint oly sok minden, az is ügyes marketingfogásként indult, amikor a De Beers dinasztia elültette a köztudatban, hogy az igaz szerelmet egy gyémánt eljegyzési gyűrű fejezheti ki legjobban. 
  • Teljesen téves logikának tűnik a jelenlegi gazdasági helyzetben, hogy három havi fizetésnek megfelelő összeget illik költeni az eljegyzési gyűrűre.
  • Ahelyett, hogy azt nézzük, mit illik a társadalmi elvárások szerint, döntsünk aszerint, ami boldoggá tesz, és amit megengedhet a pénztárcánk.

A De Beers gyémántdinasztia ültette el az 1930-as években a köztudatban, hogy az igaz szerelmet csak gyémánt eljegyzési gyűrűvel fejezhetjük ki igazán. Ők voltak azok is, akik szerint egy havi fizetésnek megfelelő összegért kell eljegyzési gyűrűt vásárolni. Ahogy az infláció nőtt, úgy változott a matek, és végül három havi fizetésnél állapították meg a határt.

A valóságban valószínűleg elég kevesen fizettek ennyi pénzt az eljegyzési gyűrűért. Azóta sem így határozza meg a fizetés azt, milyen eljegyzési gyűrűt vásárolnak végül. 

Egyensúly egy gyűrűért

A legtöbb ember próbálja megtalálni a közös metszetét annak, amit akar, amit a szerelme akar, és amit megengedhet magának egy eljegyzési gyűrűért. Általában az, hogy az éves fizetésének 25 százalékát kifizesse egyetlen gyűrűért, nem igazán illik bele ebbe a kényes egyensúlyba.

A De Beers gyémántdinasztia ültette el az 1930-as években a köztudatban, hogy az igaz szerelmet csak gyémánt eljegyzési gyűrűvel fejezhetjük ki igazán.

A De Beers gyémántdinasztia ültette el az 1930-as években a köztudatban, hogy az igaz szerelmet csak gyémánt eljegyzési gyűrűvel fejezhetjük ki igazán.

A Brides.com által, újdonsült házaspárokkal végzett közvélemény-kutatás szerint a 2020-as évek előtt általában 6-8000 dollárba (2,2-2,8 millió forint) került egy gyémánt eljegyzési gyűrű. A kereslet csökkenését mutatja, hogy az árak majdnem a felére csökkentek a 2020-as évek kezdete óta. Ám még így is irreálisan soknak tűnik egyetlen gyűrűért. És megfizethetetlennek az átlagember számára.

Milyen eljegyzési gyűrűt vegyünk?

Ne olyan eljegyzési gyűrűt vegyünk, amilyet illik – vagy amilyet a marketingesek szerint vennünk kellene. Mindenképp az határozza meg, milyen ékszer mellett döntünk, mit engedhetünk meg magunknak. 

Sokat spórolhatunk a kő méretén, metszésén, színén, tisztaságán, ha mindenképp ragaszkodunk a gyémánthoz. De érdemes az antik ékszerek között is körülnéznünk. Lehet, hogy a gyémánt örök, de nem akarjuk, hogy az esküvői költségekre felvett hitelre is igaz legyen ugyanez.

Forrás: Mental Floss Fotó: Canva