Megtalálod a görbe vonalat az optikai illúzión 10 másodperc alatt?

2023. február 25.
Nem csak maga az optikai illúzió, a magyarázata is roppant érdekes. Viszont legyünk óvatosak, ha hajlamosak vagyunk rá, mert többen is arra panaszkodtak, hogy megfájdult a fejük tőle.
  • Egészen különleges optikai illúzió borzolja az internetezők kedélyeit. 
  • A gránitkőnek tűnő háttéren kell megtalálnunk a görbe vonalat.
  • Korántsem biztos, hogy sikerül, viszont ennek roppant érdekes magyarázata van.

Soha nem elég optikai illúziókból! Az emberek imádják kipróbálni magukat a különböző rejtett képes fejtörőkkel és nyomozós feladványokkal. Legutóbb viszont egy olyan feladvány került az internetezők elé, amire egyáltalán nem biztos, hogy van egyáltalán megoldás. A magyarázat azonban kifejezetten érdekes.

Megtalálod a görbe vonalat az egyenesek között az optikai illúzión?

Megtalálod a görbe vonalat az egyenesek között az optikai illúzión?

10 másodpercünk van megtalálni a szürke, betonnak vagy gránitnak tűnő felületen a görbe vonalat az elsőre egyenesnek tűnő négyzethálóban. A feladat kifejezetten idegesítő, és még fejfájást is okozhat.

Megtalálod a görbe vonalat az optikai illúzión?

Egy twitterező osztotta meg azt a képet, amin több zöld vonalat látunk négyzethálóban. A metszetekben szürke, gránitszerű háttér látható. A feladatunk, hogy megtaláljuk azt az egy vonalat, ami görbe, ráadásul 10 másodperc alatt.

A nehézség az, hogy amint elkezdjük nézni az egyik, görbének tűnő vonalat, néhány másodpercen belül máris egyenesnek látjuk. Az egyenesek viszont görbülni kezdenek. Valószínűleg már ekkor sejtjük, hogy nem lesz könnyű dolgunk. 

Nem is olyan könnyű a görbe vonalat nézni

Sokan panaszkodtak arra is, hogy szédülni kezdtek vagy megfájdult a fejük, miközben a változó görbe és egyenes vonalakat nézték meredten. 

A Twitterre egy génkutató, Laurel Coons posztolta először a fura optikai illúziót a kérdéssel együtt: hol van az egyenes vonalak között az egyetlen görbe? Nagyon hamar rákattantak az internetezők, és mindenki a görbe vonalat próbálta megtalálni a képen. Nem feltétlenül sok sikerrel, tegyük hozzá.

Mi a magyarázata az optikai illúziónak?

A Laurel Coons által megosztott optikai illúzió elsőre nem tűnik másnak, mint a hasonló feladványok. A szürke, gránitszerű négyzetek, zöld négyzetháló elsőre könnyű feladványnak tűnik. Miért ne találnánk meg 10 másodpercen belül a görbe vonalat? 

A kép azonban önálló életre kel, minél tovább nézzük. A görbének tűnő vonal egyenessé válik, minél tovább nézzük, és ha rákoncentrálunk, az egyenes vonal elkezd görbülni. 

Derek Arnold, a Queenslandi Egyetem fizikusa elmagyarázta, miért olyan különleges ez az optikai illúzió. „A mintát körkörösen helyezték el az optikai illúzión – mondta Arnold. A fehér négyzetek vonalba rendeződnek, a szemünk viszont ezt csak akkor érzékeli, ha kicsit elmosódik előttünk az egész.”

Az optikai illúzió inkább érdekes játék, megoldása sincs, csak magyarázata. Viszont ha próbára tennénk magunkat más trükkös feladványokkal is, nézzük meg, látjuk-e a vonalak között, milyen állat bújik meg.

Forrás: 9GAG