Elképesztő optikai illúzióvá változtatja magát a koreai művész

2022. október 27.
Erre mondják, hogy ha valódi művész vagy, bármi lehet a vászon. A dél-koreai művésznek például a saját teste: Photoshop nélkül változtatja optikai illúzióvá különböző testrészeit, arcától a mellkasán át a fogáig.

Klasszikus festészetet tanult Dél-Koreában Dain Yoon, ám végül a saját teste lett a vászon számára. Ám kétszer is meg kell néznünk alkotásait, hogy felfogjuk, egy valódi ember arca vagy egész teste bújik meg a látványos optikai illúziók mögött. Yoon nagyon termékeny művész, így nehéz megtalálnunk, melyik is a kedvencünk a lenyűgöző optikai csalódások közül.

Az esetek nagy részében a dél-koreai festőművész egyedül hozza létre a saját testén és testéből az illúziókat, néha viszont vannak segítői. Sok alkotásánál az arca az alap, és a szemlélő percekig próbálja megfejteni, mi és hogyan is van a valóságban az optikai illúzió mögött. 

optikai-illuzio-koreai-muvesz

Saját teste a vászna a dél-koreai művésznek

Dain Yoon már egészen kicsi gyerekkorától imádott festeni, kiemelkedett az iskolában is, nem csoda, hogy Dél-Korea legnevesebb művészeti akadémiáján tanulhatott. Itt elmerült a szcenográfia – perspektivikus ábrázolás -, a színházi jelmez- és sminkkészítés tudományában, melyekből létrehozta saját alkotási módszerét. Aminek nem része a Photoshop és a képmanipuláció bármilyen más eszköze. „A hétköznapi tapasztalások és a világunk különböző nézőpontokból az inspirációja az illúzióimnak – mondta Yoon. – A munkám azért nyűgözheti le az embereket, mert valódi érzések váltják ki, és ezáltal valódi érzéseket, valódi örömet okoz másoknak. Nagyon érzékeny ember vagyok, és az érzéseim mindig a művészetem forrását jelentették. A festészet az a nyelv, amivel ki tudom fejezni magam, ahogy a zenész is a zene által fejezi ki a legbensőbb érzéseit.”

optikai-illuzio-koreai-muvesz

Nem használ Photoshopot az optikai illúziókhoz

„Fizikai és lelki élmények is inspirálnak. Mindkét szülőm sokat dolgozott, így sokat voltam egyedül gyerekkoromban, sok időm volt gondolkodni. Bár mindenki érez, én abnormális módon túlérzékeny voltam. Amikor kisgyermek koromban festeni kezdtem, még papírt és vásznat használtam, de a témám már akkor is az emberek és az érzések voltak – folytatta a dél-koreai festőművész. – Mindig próbálok jobb művész lenni, mint amilyen tegnap voltam. Folyamatosan hajt a fejlődés.”

„Minden egyes alkotásomnak megvan a maga kihívása. Szeretem azt a szót, hogy kihívás. Mindig új dolgokat próbálok ki, nem szeretek ugyanott leragadni. Keményen dolgozok, és ez segített, hogy az életem és a művészetem fejlődjön. Ez hozzájárult, hogy képes legyek nagyobban és más médiumban is gondolkodni. És továbbra is keresem az új lehetőségeket.”

És hogy kimegy-e az utcára Yoon, amikor épp készül saját magán az egyik vagy másik optikai illúziója? Természetesen. „Nagyban függ attól, melyik városban és melyik országban vagyok éppen. Amikor Szöulban először kimentem így, emlékszem, az emberek többsége megijedt tőlem – mesélte nevetve a művész. – A legnagyobb örömmel és elfogadással New York-ban találkoztam.” 

optikai-illuzio-koreai-muvesz

Dain Yoon az utcára is kimegy az alkotásaival testén

Kedvenc optikai illúziója is van saját munkái közül: „a legtöbb optikai illúziómat nagyon szeretik az emberek a világ minden táján, de ha választanom kellene egyet, ami a legközelebb áll hozzám, a Haj-köröm (Hair Nails) lenne, mert ez volt a belépőjegyem Ellen DeGeneres show-jába” – válaszolta Yoon.

optikai-illuzio-koreai-muvesz

A Haj-köröm című installációja miatt hívták meg a koreai művészt Ellen DeGeneres show-jába

„A másik a művészi performanszom a Szöuli Művészeti Központban, ami a testfestés illúzióm kiterjesztett változata volt. Régóta készültem egy ilyen előadásra koreográfussal, zeneszerzővel, operatőrrel, dizájnerrel, 12 előadóval, köztük én. Hatalmas, csodás kihívás volt.”

Yoonnak hatalmas rajongótábora van az interneten, a közösségi oldalakon több százezren követik, de saját YouTube csatornáján abba is bepillanthatunk, hogyan készülnek a lenyűgöző optikai illúziói.

Forrás: Bored Panda Fotó: Twitter

Olvass tovább!