- Nem lehet túl korán elkezdni a szénanátha elleni étrendet.
- A szénanátha kellemetlen tüneteit az emésztőrendszerünk egészsége és a jó bélbaktériumok táplálása segíthet enyhíteni.
- Bár az allergiára való hajlam genetikailag meghatározott, az életmódbeli tényezők nagyon sokat számítanak a betegség tüneteinek erősségét illetően.
A szénanáthát a pollenrészecskék belégzése váltja ki. Ez aktivizálja az immunrendszert, túlreakciót váltva ki. Ha megvan bennünk a genetikai hajlam, hogy bizonyos növények pollenjére allergiásak legyünk, ezek belégzésekor nagyobb az esély, hogy nem megfelelő választ ad a szervezetünk, és egy hisztamin nevű vegyületet kezd termelni.
Ez váltja ki a viszketést, pirosságot, gyulladást és tüsszögést, orrfolyást, azaz a szénanáthát. Bár gyógymód nincs az allergiára és egyénenként változik, milyen kezelés hatásos, a remény végre felcsillant a horizonton. Egyre több kutatás utal arra ugyanis, hogy a szteroidos orrcseppeken és antihisztaminokon kívül működhet egy alternatív módszer is a szénanátha tünetei ellen: az étrend, sőt, akár étrendkiegészítők is enyhíthetik a panaszokat.
Együk el az allergiát
Bár az allergiára való hajlam genetikailag meghatározott, az életmódbeli tényezők nagyon sokat számítanak a betegség tüneteinek erősségét illetően. „A génjeink nem változtak az elmúlt két évtizedben, mégis egyre többen szenvednek allergiától és nem látszik, hogy csökkenne majd ez a tendencia – mondta Dr. Shilpa Ravella gasztroenterológus, a Columbia Egyetem Orvosi Központjának professzora. – Mi változott akkor? Az ételeink. Hatalmas szerepe van az étrendnek a gyulladások megszüntetésében.”
Az allergia ugyanis – beleértve a szénanáthát is – gyulladásos állapot. Bizonyos ételek, mint például a feldolgozott cukor vagy élelmiszerek, rontják ezt.
A gyulladás elleni étrend segíthet a szénanátha megelőzésében és enyhítésében is. „Ha már gyermekkortól ez az általános étrend, akkor jó eséllyel megelőzhető az allergia kialakulása is. Amit eszünk, bizonyosan csökkenti a tüneteinket is” – tette hozzá Dr. Ravella.
Mit együnk, hogy csökkenjen a szénanáthánk?
A gyulladáscsökkentő étrend egyik klasszikus példája a sok gyümölcsöt és zöldséget, teljes értékű gabonát, halat és olívaolajat tartalmazó mediterrán étrend.
A hagyma, főleg a lila hagyma nemcsak gyulladáscsökkentő hatású, de tartalmaz egy kvercetin nevű növényi hatóanyagot is, ami konkrétan antihisztamin. Az alma is remek kvercetinforrás.
Az omega-3-zsírsavban gazdag élelmiszerek – dió, lenmag, makréla, szardínia – szintén segíthet. „Ezek nemcsak a gyulladást csökkentik, de a folyamatok megfordításában is segíthetnek” – emelte ki a gasztroenterológus az omega-3-zsírsav fontosságát.
Nagyon fontos az is, hogyan készítjük el ezeket az alapélelmiszereket. „A szénanátha és a gyulladáscsökkentés szemszögéből nézve fontos a nyers és főtt élelmiszerek fogyasztása is – mondta Dr. Ravella. – Ha a hagyományos mediterrán módon lassan gyöngyözve főzzük meg a paradicsomot, jelentősen megnő benne a likopin nevű antioxidáns koncentrációja. Ez a növényi hatóanyag csökkenti az allergiás immunválaszt.”
Általánosságban elmondható, hogy a finomabb elkészítési módok, a párolás, gőzölés gyulladáscsökkentés és a tápanyagok szempontjából előnyösebbek a szakember szerint.
A C-vitamin is természetes antihisztamin. Szerencsére rengeteg zöldségben és gyümölcsben megtalálható a citrusféléktől a brokkolin, paprikán, chilin és leveles kelen át a salátáig. Ezeket jobb nyersen fogyasztani, mivel a C-vitamin nagyon illékony, hő hatására lebomlik az élelmiszerekben.
Nem lehet megkerülni a fermentált ételeket a szénanátha csökkentésében sem. A fermentált zöldségek, joghurt, kimchi, kefír mind táplálja a jó bélbaktériumokat, melyek segítenek a gyulladás csökkentésében és az allergiás panaszok enyhítésében. „A méz fogyasztása allergia ellen – mondván, a virágpor immunizál – csak városi legenda, nem gyógyítja meg a szénanáthát és nem váltja ki az immunterápiát sem” – mondta a szakember.
Ezek az ételek enyhítik a tüsszögést és viszketést
Sosem késő elkezdeni a szénanátha elleni diétát. „Bár idő kell a bélbaktériumoknak, hogy válaszoljanak, és az immunrendszerünknek is, hogy megnyugodjon” – hangsúlyozta Dr. Simon Gaisford, a Kalifornia Egyetem gyógyszerész professzora. A szakember azt is felsorolta, melyek a leghatásosabb élelmiszerek a szénanátha ellen:
- Alma: a gyümölcs héjának színét adó kvercetin hatásos anithisztamin és gyulladáscsökkentő
- Dió: omega-3-zsírsavtartalma miatt csökkenti a pollenekre adott immunválaszt
- Kimchi: a kutatások szerint a fermentált ételek javítják a bélbaktériumok állapotát, így csökkentik a gyulladás szintjét a szervezetben
- Gyömbér: antioxidáns, csökkenti az allergia tüneteit, többek között a szemviszketést és szénanáthát
- Gomba: D-vitamint tartalmaz, ami enyhíti a szénanátha tüneteit
Forrás: The Telegraph, fotó: Unsplash