Mi az a zombisejt és miért fontos, hogy megszabadítsuk tőle a bőrünket?

2023. május 31.
A bőr öregedésével kapcsolatban egyre-másra derülnek ki új információk. A legfrissebb kutatások szerint az úgynevezett zombisejtek felelősek az öregedés látható hatásaiért. Mi az a zombisejt és mit tehetünk ellene?
A zombisejtek öregítik a bőrünket - Ezt kell tudni róluk feltétlenül
  • Mindenkinek a testében és a bőrén jelen vannak a zombisejtek. 
  • Ezek összetett sejtformációk segíthetnek, károsíthatnak és öregebbnek látszódhatunk tőlük.
  • Szerencsére van egy sor hatóanyag, amivel harcolhatunk a zombisejtek ellen.

Úgy tűnik, az öregedés elleni harc lassan úgy néz ki, mint egy epizód a The Walking Dead című zombis sorozatból. Elég rémisztően hangzik, hogy a testünkben zombisejtek vannak. A káros hatásuk azonban nem feltétlenül ennyire szélsőséges és egyértelmű. Ezek az összetett sejtformációk ugyanis akár a javunkra is válhatnak, de károsíthatják is a testünket, sőt, öregebbnek is látszódhatunk tőlük.

Már vannak célzottan a zombisejtek ellen ható készítmények is a bőrápolási termékek piacán, de valóban többet érnek, mint egy-egy jól megválasztott hatóanyag? A bőrgyógyász mindent elmagyaráz a zombisejtekről és az ellenük való küzdelemről.

Mi az a zombisejt?

Dr. Christine Ko, a Yale Orvostudományi Karának bőrgyógyász professzora elmondta, hogy „a zombisejtek tulajdonképpen elöregedő sejtek más néven”. Ezek a sejtek már nem osztódnak, de nem is halnak el egyelőre. Ezért is nevezik őket zombisejtnek, hiszen egyfajta élőhalott állapotban vannak jelen a szervezetünkben. 

Dr. Michele Green bőrgyógyász azt is hozzátette, hogy „a zombisejtek jelenléte teljesen normális része az öregedésnek, és minden sejt a szervezetünkben a zombisejt állapotába kerülhet”.

Ha egy sejt zombisejtté válik, „már nem látja el a természetes funkcióját” – mondta Dr. Mariano Busso bőrgyógyász. Ha nincs túl sok belőle a szervezetünkben, a zombisejt nem okoz problémát. Sőt, akár még jótékony hatása is lehet, mivel segíthet megelőzni a rák kialakulását és javíthatja a sebgyógyulást. Ugyanakkor ahogy idősödünk, az immunrendszerünk már nem lesz képes minden zombisejtet eltávolítani a szervezetünkből. „Amikor elérünk erre a pontra, a jótékony hatások már nem érvényesülnek – mondta Dr. Kristina Collins bőrgyógyász. – Sőt, ahogy a zombisejtek felhalmozódnak, olyan mérgező hatású kémiai anyagokat termelnek, mely a közelükben lévő egészséges sejtekben gyulladásos folyamatokat indíthat be.”

„Egyértelmű, hogy összességében – bármilyen evolúciós folyamat is alakította úgy, hogy ezek a sejtek kifejlődjenek a szervezetünkben – a zombisejtek több kárt okoznak, mint jót, ha nem ürülnek ki hatékonyan a testünkből” – tette hozzá Dr. Collins, amivel Dr. Ko is egyetértett. A szakember arra is rámutatott, hogy a zombisejtek felhalmozódása hozzájárulhat az olyan krónikus gyulladásos betegségek kialakulásához, mint az artritisz vagy az Alzheimer-kór.

Mivel a zombisejtek bárhol kialakulhatnak a testünkben, felhalmozódhatnak a bőrön is. Ilyenkor az öregedés látható jelei megjelennek a bőrön, romlik a sebgyógyulás, ráncok képződnek, gyulladások és pigmentfoltok alakulnak ki.

Megszabadulhatunk a zombisejtektől, hogy egészségesebb legyen a bőrünk?

A kutatások kimutatták, hogy amikor a zombisejtek felhalmozódnak a bőrön, az eredmény kevésbé fiatalos megjelenés. A logikus lépés tehát az öregedés elleni harcban a bőr zombisejtektől való megtisztítása lenne. Ám ma még a bőrgyógyászok is csak optimista reményüket fejezik ki azzal kapcsolatban, hogy megjelennek a közeljövőben új és hatásos kezelések erre.

Az állatkísérletek bizakodásra adnak okot, az emberekkel zajló klinikai vizsgálatok azonban még jelenleg is folynak. Az úgynevezett szenoterápia tűnik a leghatékonyabbnak a zombisejtek ellen. Ez két módon működhet. Vagy csak a zombisejteket pusztítja el célzottan, vagy a zombisejtek által termelt gyulladáskeltő vegyületeket hatástalanítja. „Az állatkísérletekben a szenoterápia a kollagéntermelést ösztönzi, így a bőr ellenállóbbá válik, képes lesz megőrizni fiatalosságát” – magyarázta Dr. Ko.

Tehetnek valamit a kozmetikumok a zombisejtek ellen?

Egyre közelebb vannak a klinikai kutatások fázisához a célzottan zombisejtek ellen ható készítmények

Egyre közelebb vannak a klinikai kutatások fázisához a célzottan zombisejtek ellen ható készítmények

Már vannak olyan gyártók, például a Nescens vagy a One Skin, melyek kifejezetten a zombisejtek bőrre gyakorolt hatása ellen fejlesztettek ki kozmetikumokat. Ezeket szenolitikumoknak nevezik. A termékek többnyire polifenolokat (növényi hatóanyagokat) tartalmaznak, mint a fisetin (például az eperben, datolyaszilvában, almában, uborkában, hagymában található meg) és a kvercetin (például a vöröshagymában, leveles kelben és tövises kapriban található meg). Ezek az állatkísérletekben jó hatásfokkal pusztították el a zombisejteket.

Ugyanakkor Dr. Green arra is figyelmeztetett, hogy bár ígéretesek ezek a kezelések, egyelőre embereken nem tesztelték a hatásosságukat és biztonságosságukat. De nem ismerjük a normál, egészséges sejtekre gyakorolt hosszú távú hatásukat sem. Ráadásul a zombisejtek fontos szerepet játszanak a sebgyógyulásban, így teljes elpusztításuk a bőrön egyáltalán nem lenne jó. „Nem tudjuk, milyen gyakran kellene használni ezeket a termékeket. Naponta? Hetente? Havonta?” – tette fel a kérdést Dr. Busso. A válaszra talán nem kell sokáig várnunk. 

Csökkenthetjük a zombisejtek képződését a bőrünkön?

Azt tehát nem tudjuk egyelőre, hogyan lehetne hatásosan és biztonságosan megszabadulni a bőrön felhalmozódó zombisejtektől. Ahogy sok más esetben az öregedéssel kapcsolatban, itt is a megelőzésé lehet a kulcsszerep a szakemberek szerint. 

„A zombisejtek kialakulása biológiai és környezeti tényezőktől egyaránt függ – mondta Dr. Collins. – A kor és a genetika belső tényezők, nem befolyásolhatjuk. Viszont a külső faktorok irányítása a mi kezünkben van.” A szakember elmondta, mik a legfontosabb lépések, amiket a zombisejtek képződése és bőrön való felhalmozódása ellen tehetünk, ha meg akarjuk előzni az idő előtti öregedést:

  1. Használjunk mindig fényvédő krémet.
  2. A C-vitamin-szérum egészségesen tarthatja a bőrt, használjuk rendszeresen, mindig közvetlenül a fényvédő előtt vigyük fel a bőrre. 
  3. Az erős antioxidáns hatású készítmények a leghatékonyabbak a zombisejtek ellen.
  4. A niacinamid, asztaxantin, galangal gyökér, gyömbérgyökér és E-vitamin nagyon hatásos a zombisejtek kialalkulása ellen.

Forrás: Huffington Post, fotó: Unsplash