Ledobták a pollenbombát – Mutatjuk az 5 biztonságos és tényleg hatásos túlélőmódszert

2023. június 18.
Te is azok közé tartozol, akinek a nyár nem csak a napsütést, felhőtlen kikapcsolódást, vízparti lazítást és vidámságot jelenti, hanem végeérhetetlen tüsszögést, orrfolyást, piros szemet és viszketést? A pollenszezon lassan teljesen berobban, úgyhogy jobb felkészülnünk, mert idén azt jósolják, újabb rekordokat döntöget majd a pollenkoncentráció a levegőben.
A pollenszezon lassan teljesen berobban, ez segíthet, ha allergiában szenvedsz
  • Ahogy véget ér június esős fele, a pollenallergiában szenvedők kezdhetnek rettegni, mert a szakértők szerint minden korábbinál erősebb szezonunk lesz.
  • A pollenbomba nem hivatalos szakszó, viszont remekül kifejezi, mire számíthatunk a 2023-as pollenszezonban.
  • 5 valóban hatásos módszert mutatunk, amivel enyhíthetjük a szénanátha és a pollenallergia tüneteit.

Már az elmúlt években is azt tapasztalhatták a pollenallergiában szenvedők, hogy a tüneteik sokkal erősebbek, mint az azt megelőző évben. Idén ismét rekord-pollenkoncentrációra számíthatunk, tehát az biztos, hogy nem lesz enyhébb az allergiaszezonunk

„A magas pollenszám több dolog kombinációjának eredménye – magyarázta Dr. Adam Fox allergológus-immunológus professzor. – Az évnek ebben az időszakában főként a parlagfűfélék okoznak panaszokat, ezek mindenhol ott vannak. A városi parkokban is. Ráadásul rengeteg pollent termelnek, melyek láthatatlan kis felhőkként lebegnek körülöttünk.”

A szénanátha tüneteit az váltja ki, amikor az allergiában szenvedő ember szervezete közvetlen kontaktusba kerül a pollennel, és az immunrendszere antitesteket kezd termelni ellene. A pollenbomba akkor robban, amikor a pollenszám nagyon megemelkedik. Ahogy most, az esős és meleg időjárás alatt és után is történik.

A szakember azt is elmondta, szerinte mi az 5 valóban hatásos és működő módszer a szénanátha és az allergia tüneteinek enyhítésére.

1. Gyógyszer és szteroidos orrspray

„A konvencionális kezelés szteroidos orrspray-ből és a megfelelő antihisztaminból áll – mondta Dr. Fox. – Az antihisztamin az a gyógyszer, ami blokkolja a szervezet válaszreakcióját az allergénre. Ezek akkor a leghatásosabbak, ha már azelőtt egy héttel elkezdjük szedni, hogy a pollenszám kritikus mennyiséget érne el a levegőben, és elkezdődnének a tüneteink.”

2. Minél kevesebbet találkozzunk az allergiát kiváltó pollennel

Valóban logikus, ám megvalósítani annál nehezebb a hétköznapokon: minél kevesebbet érintkezzünk az allergénnel, ami a panaszainkat okozza. „Éjszakára csukjuk be az ablakokat, viseljünk olyan napszemüveget, ami a lehető legjobban elfedi a szemeket és az arcot, így a szemviszketést csökkenthetjük” – javasolta a szakember.

3. Természetes gyógymódok, például sóoldat és arcüregmosás

Az arcüreg átmosása sóoldattal enyhítheti az allergia és szénanátha tüneteit a pollenszezonban

Az arcüreg átmosása sóoldattal enyhítheti az allergia és szénanátha tüneteit a pollenszezonban

Enyhítheti a szénanáthát, ha az életmódunkon változtatunk egy kicsit. „A helyi méz fogyasztása allergia ellen csak városi legenda, ettől nem enyhülnek a tüneteink, ez nem immunterápia – mondta az allergológus. – A sóoldatos arcüregmosás, orrspray, mindennapos hajmosás, gyakori arcmosás viszont tényleg segíthet.”

4. Porszívózzunk és mossunk gyakran

A hajmosás mellett a kinti öltözet lecserélése, amikor hazaértünk, a benti ruhaszárítás szintén enyhítheti az allergia okozta tüneteket. A gyakori porszívózás, portörlés nedves ruhával és az ágynemű heti váltása és mosása szintén segíthet, hogy jobban tudjunk aludni az allergiaszezonban is.

5. Vegyük elő újra a maszkokat

Senki sem sírja vissza a Covid alatti maszkviselést, viszont az tény, hogy az allergiások tünetei 40 százalékkal enyhébbek voltak, amikor kötelező volt hordanunk a pollenszezonban. Ha már ott tartunk, hogy bármit megtennénk, csak enyhüljenek a tüneteink, érdemes a szabadban felvennünk a maszkot, ha olyankor kell elmennünk otthonról, amikor a pollenkoncentráció a csúcson van.

Forrás: The Telegraph, fotó: Unsplash