Csak a kivételesen intelligensek veszik észre 5 mp alatt a hibát a képen!

2023. július 01.
Teszteld kognitív képességeidet ezzel az ravasz képrejtvénnyel, ahol egy látszólag tökéletes képen kell kiszúrnod egyetlen hibát.
Csak a kivételesen intelligensek veszik észre 10 mp alatt a hibát a képen!
  • Ha gyerekkorodban szeretted a „hibakereső” képrejtvényeket, akkor ez a fejtörő épp neked való.
  • Teszteld figyelmedet és észjárásodat: vajon megtalálod az oda nem illő részletet a látszólag tökéletes képen?
  • Csak egyetlen hibát kell megtalálnod a képen, de az olyan jól elbújt, hogy csak a legszemfülesebbek fogják észrevenni.

Az emberi figyelem működésének sajátossága, hogy először a „nagy képet” értelmezzük, abból vonunk le következtetéseket, hiszen az elsődleges célunk, hogy értelmezzük a helyzeteket. Ebből fakadóan gyakran elsiklunk az apró részletek felett – még akkor is, ha azok egészen megdöbbentőek. Az alábbi fejtörő jó példa erre: első ránézésre egy kedves képet látunk egy nemrég szült kismamával és a kisbabájával, akiket éppen meglátogatott az orvosuk. Van azonban egyetlen részlet a képen, ami valamiért nem stimmel. Megtalálod?

Megtaláljuk a hibát a képen?

A hiba megtalálásához sasszemre és gyors észjárásra lesz szükségünk: nem véletlen, hogy csak a hiperintelligens személyek képesek kiszúrni. Olyan részletet keressünk, amik a racionalitás és a „való világ” szabályai szerint furcsának vagy egyenesen szürreálisnak tűnik. Pásztázzuk a képet és próbáljuk közben folyamatosan összehasonlítani az egyes részleteket a kép tágabb kontextusával.

Felkészültél? Mehet!

Csak a kivételesen intelligensek veszik észre 10 mp alatt a hibát a képen!

Megtalálod a hibát?

Mennyi idő alatt jöttünk rá, mi nem stimmel a fejtörőn?

Próbáljunk meg nem elmerülni a részletekben, ne hagyjuk, hogy eltereljék a figyelmünket a kép különböző részei. Egyben értelmezzük az egész jelenetet, ne ragadjunk ki egy-egy elemet, ha 5 másodpercen belül rá akarunk jönni a villámfejtörő megoldására. Persze akkor se keseredjünk el, ha nem sikerült megfejtenünk a feladványt. Néhány sorral lejjebb megmutatjuk a megoldást.

Előtte azonban tegyük próbára magunkat hasonló fejtörőkkel. Nézzük meg, hány embert sikerül megtalálnunk az irodáról készült fotón! Próbáljunk meg rájönni, ki a balkezes ezen a képen! Ha ezekkel megvagyunk, győződjünk meg róla, vajon megtaláltuk-e a vízforralós villámfejtörő valódi megoldását!

Csak a kivételesen intelligensek veszik észre 10 mp alatt a hibát a képen!

Az óra számlapján egy nyomtatott B betű látható a 8-as helyett

Forrás: gpuzzles.com