Most minden jó az életedben? Ezért kezdesz szorongani és túlgondolkodni mindent!

2023. július 02.
A szakértő elmagyarázza, miért támad egyszer csak rossz érzésünk, amikor valami jó dolog történik az életünkben. Sőt, arra is remek tanácsokat kapunk, hogyan küzdjük le a túlgondolkodást és szorongást, ha minden jól megy éppen.
Sok ember tapasztalja, hogy öröm helyett szorongást és aggodalmat érez egy jó hír nyomán.
  • Sok ember tapasztalja, hogy öröm helyett szorongást és aggodalmat érez egy jó hír nyomán.
  • Azért nehéz szabadulni a szorongástól, mert ez egy primitív, ősi válaszreakció és mélyen az agyunk működésébe van kódolva.
  • A múltbeli rossz tapasztalatok is kiválthatják az öröm helyett a stressz érzését egy pozitív esemény nyomán.

Amikor elérünk valamit, amiért régóta dolgoztunk, küzdöttünk, azt gondolnánk, elönt a boldogság érzése, amit a megkönnyebbülés és felszabadultság követ. Talán egy csipet megnyugvással. Ám ez nincs mindenkinél így.

Sőt, kifejezetten gyakori, hogy valaki inkább szorongást tapasztal egy jó hír vagy jól megérdemelt siker nyomán. 

Ezért trükkös dolog a szorongás

„Azért nehéz szabadulni a szorongástól, mert ez egy primitív, ősi válaszreakció és mélyen az agyunk működésébe van kódolva – mondta Dr. Carla Marie Manly pszichológus. – Az agy azon idegpályái, melyek a félelemérzetet továbbítják, nagyon gyorsak. Nem mindig állnak le és tesznek különbséget jó és rossz stressz között. Amikor ugyanis valami jó dolog történik, a testi tüneteink hasonlóak a pánikhoz vagy félelemhez.”

Tehát amikor valami izgatottá tesz (jó stressz) kiválthatja a szorongást, hasonlóan a pánikhoz (rossz stressz). Ha a testünk a krónikus szorongás állapotában van, a jó híreket követő pozitív pszichológiai változások is olyan érzeteket kelthetnek, mintha valami nem lenne rendben. „A végeredmény az, hogy a testünk sohasem lazul el teljesen, folyamatos készültségi állapotban marad mindig” – mondta a pszichológus.

Múltbeli rossz élmények

Akkor is előfordulhat ilyen reakció, ha mélyen hiszünk abban, hogy a jó dolgokat mindig valamilyen rossz követi. „Ez különösen akkor gyakori, ha a múltban már átéltünk hasonlót, amikor valami rossz történt egy viszonylag nyugodt vagy kifejezetten jó időszakban – mondta Jo Eckler klinikai pszichológus. – Ahelyett, hogy élveznénk a pillanatot, azzal töltjük az időt, hogy túlgondolkodjuk, szorongunk és várjuk, hogy beüssön a ménkű.”

Jó hír, hogy ez egy tanult gondolkodási forma, ami átprogramozható a fejünkben. Ha nem értjük, miért szorongunk, ha a dolgok kifejezetten jól alakulnak, célszerű pszichológus segítségét kérni, hogy megfejtsük az okokat.

Felismerni, hogy szorongunk

Az első lépése a szorongás kezelésének és megszüntetésének, hogy felismerjük: szorongunk. „Ha észleljük, hogy a jó dolgok szorongást keltenek bennünk, tudatosíthatjuk és elkezdhetjük átalakítani a gondolkodásunkat” – mondta Manly.

Engedjük meg magunknak a szorongást

Ha felismertük, hogy szorongunk egy jó élmény nyomán, ne megszüntetni akarjuk, hogy megismerni és feltérképezni az érzést

Ha felismertük, hogy szorongunk egy jó élmény nyomán, ne megszüntetni akarjuk, hogy megismerni és feltérképezni az érzést

Ahelyett, hogy küzdenénk a szorongás ellen, ugorjunk fejest bele és térképezzük fel, vizsgáljuk meg, mit tennénk, ha bekövetkezne a legrosszabb forgatókönyv, ami lejátszódott a fejünkben. „Gyakran megszünteti a szorongást, ha hagyjuk, hogy maga a szorongás érzése rávezessen a megoldásra – mondta Alicia Clark pszichológus. – Ha gyorsan felállítunk egy stratégiát, az aggodalmaink már alaptalanok lesznek, hiszen látjuk, hogy van megoldás.”

Álljunk meg egy pillanatra

„Amikor a testünk készültségi állapotba kapcsol, ha lelassítunk, azt a jelet küldi az idegrendszernek, hogy megnyugodhatunk – mondta Eckler. – Például lassan járassuk körbe a tekintetünket a szobában, figyeljük meg a legapróbb részleteket. A szék színét, amin ülünk, a beszűrődő hangokat. Emellett a mély légzés az, ami roppant hatékonyan működik a megnyugtatásra.”

Várjuk és fogadjuk el a jót

„Ha nyitottabbak vagyunk a pozitív fejleményekre és jó végkimenetelre, sokkal kisebb az esélye annak, hogy az agyunk összetéveszti a reakciókat és szorongást vált ki – mondta Anna Kress pszichológus. – Gyakoroljuk minden nap, várjunk valami jóra. Nem kell nagy dolognak lennie. Csak a kedvenc ételünk este, egy jó fürdő. Minden alkalommal, mikor napközben elképzeljük, milyen jó dolog történik velünk majd, az agyunk könnyebben befogadja a jó érzéseket.”

Forduljunk szakemberhez

Ha folyamatosan küzdünk a túlgondolkodással, aggódással vagy pesszimizmussal, nehéz kezelnünk a jó élményeket (vagy azonnal gyanakodni kezdünk, hogy mégsem annyira jók), a terápia segíthet. A pszichológus nem csak azt segíthet megfejteni, mi okozza nálunk ezt a gátat, de megtaníthat olyan módszereket, melyekkel képessé válunk minden érzésünket hatékonyabban kezelni.

Forrás: Huffington Post, fotó: Unsplash